Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 30 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Special » 22 februarie 2012, ora: 16:47
facebook twitter Feed rss
 
Zecile de olimpici, mândria cadrului didactic

Profesorul Teodora Diaconu, „comandorul” chimiei bălşene

Elevii pregătiţi de Teodora Diaconu au fost nelipsiţi de la olimpiadele naţionale

Unul dintre profesorii ai căror elevi au reuşit să se califice vreme de 25 de ani la faze naţionale sau internaţionale ale olimpiadelor de chimie locuieşte în Balş şi este, fără doar şi poate, cel mai competent cadru didactic al oraşului şi, foarte probabil, chiar al judeţului Olt.

de Andrei Lupu
andrei.lupu@gazetanoua.ro

Teodora Diaconu a pregătit nici mai mult nici mai puţin de 90 de elevi de gimnaziu şi liceu pentru faza naţională sau internaţională a olimpiadelor de chimie, iar cea mai mare parte dintre foştii săi elevi au ajuns medici, chimişti sau farmacişti. Teodora Diaconu este genul de om care impune rspect prin simpla prezenţă. Consideră că admiterea în facultăţi pe bază de dosar este cel mai nociv lucru cu care se confruntă învăţământul în momentul de faţă, pentru că acest fapt le permite elevilor să nu îşi mai dea interesul atât de mult pentru studiul propriu-zis. 

„Dragostea de chimie mi-a fost insuflată de unchiul meu”

Interesul pentru chimie al fostului cadru didactic din Balş i-a fost insuflat de către un unchi, profesor de matematică, înainte de a începe să studieze chimia. De atunci, acumularea de informaţii a fost continuă, niciodată nu a încetat să citească tratate de profil pentru a nu fi vreodată pusă în situaţia de a nu şti cum să răspundă vreunei întrebări venite din partea elevilor.

 

„Eram în şcoala generală atunci când am început să tratez cu interes chimia, în urma unei discuţii avute cu unchiul meu, care era profesor de matematică. Ne aflam la cules de fructe când acesta mi-a spus cât de frumoasă şi utilă pentru viaţă este această ştiinţă, fapt ce m-a făcut curioasă în primă fază. Am aprofundat ulterior cunoştinţele mele legate de această latură a ştiinţei şi de atunci am continuat să o studiez fără oprire, pentru că mi-am dat seama că întotdeauna mai este câte ceva nou de aflat”, declară Teodora Diaconu.

Detaşată în Balş din 1976

Teodora Diaconu a absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Craiova în anul 1971, iar în perioada 1971-1976 a predat chimia la Liceul „Ion Minulescu” din Slatina. În 1976, a fost detaşată în Balş, la Liceul Teoretic, unde a rămas până la vârsta pensionării, în anul 2007.

90 de elevi la olimpiadele naţionale şi internaţionale

În perioada 1984-2009, elevii instruiţi de Teodora Diaconu au participat la 90 de olimpiade naţionale sau internaţionale, iar alte câteva sute la faze judeţene. Potrivit cadrului didactic, aceste rezultate se datorează în primul rând unei munci titanice, dar şi manierei de apropiere a elevilor de materie. Din mâna profesorului bălşean, câteva zeci dintre foştii elevi au ajuns medici, alţii ingineri chimişti care s-au angajat în industria din întreaga ţară, iar unii, cum este şi cazul Andreei Stuparu, au fost cooptaţi de universităţi din străinătate pentru a continua studiile superioare acolo. Printre premiile obţinute de elevii săi se află şi medalia de aur la Concursul internaţional de chimie „Tuymaada” din Rusia, în anul 2001, dar şi locul secund la Concursul internaţional „Chimexpert”, desfăşurat în anul 2009. Doisprezece elevi pregătiţi de Teodora Diaconu au reuşit să se afirme la olimpiade naţionale din postura de membri ai Lotului naţional de chimie.

Numită „Comandor” al învăţământului

Drept răsplată pentru activitatea pe care a depus-o, Teodora Diaconu a fost răsplătită cu numeroase diplome şi distincţii, dintre care cele mai importante sunt „Titlul de profesor evidenţiat”, distincţie oferită de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului în anul 1988, „Diplomă de onoare”, din partea Societăţii de Chimie la aniversarea a 85 de ani de la constituire, pentru contribuţia adusă la promovarea chimiei în România şi, nu în ultimul rând, ordinul „Meritul pentru învăţământ-gradul de comandor”, în anul 2004. Pentru ultimul dintre acestea, o „regretabilă eroare”, după cum i-a fost dată explicaţia de către oficialii învăţământului oltean de atunci, a făcut pierdută diploma care ar fi trebuit să ajungă la profesorul bălşean.

Trei olimpici de la pensionare

Teodora Diaconu a reuşit de când s-a pensionat ceea ce mulţi profesori nu reuşesc într-o viaţă: aceasta a pregătit trei elevi pentru olimpiadele naţionale, dintre care unul s-a afirmat şi într-un concurs internaţional.

 

„Întreaga viaţă am pus pe primul plan dragostea faţă de aceşti copii minunaţi. Chiar dacă în prezent generaţiile s-au mai schimbat, se poate atinge performanţa cu elevii zilelor noastre, care, dacă folosesc calculatorul cu măsură şi în scopuri utile, pot acumula foarte multe informaţii. Sunt bucuroasă că am reuşit să-i îndrum şi pe aceşti trei copii să ajungă olimpici, întotdeauna am împărţit satisfacţia acestui tip de performanţe cu ei”, conchide Diaconu.


De menţionat este faptul că, deşi a fost propusă în repetate rânduri pentru a ocupa funcţia de director al Liceului Teoretic, Teodora Diaconu a refuzat de fiecare dată pentru a nu se îndepărta de pregătirea elevilor.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
18. Fost elev  3 februarie 2017, 11:50
Lucian v ai putea sa fi puțin mai explicit în a ne spune mai exact cine ești u de fapt ? Toaletele elegante țin de demnitatea unei femei...iar banii de care u vb din cate știu eu nu veneau grămezi...multi dintre acei copii făceau meditații pt olimpiade fără a da nici macar un ban...aceasta profesoara de care u vb isi sacrifica timpul liber pt a ajuta,în fine doar suntem curioși cine ești u mai exact sa ne dam seama de ce ai ajuns sa spui asemenea cuvinte.
17. Lucian V  15 februarie 2015, 05:21
Dupa ce am devenit profesor am dorit din toata inima sa fiu decent si tolerant cu elevii mei, sa le insuflu dragostea pentru stiinta si sa iiajut sa iubesca studiul si foloasele lui. In patru ani petrecuti cu aceasta profeasoara am invata ca un profesor trebuie sa pregateasca copii la scoala, nu la meditatii platite la acasa. In timp ce elevele topite dupa telenovele o divinizau pentru 'toaletele elegante' eu vedeam ipocrizia, minciuna, ironia, privirea senioriala cinica aruncata celor care nu faceau meditatie cu ea, ca si cum le-ar fi spus ca sunt niste pigmei... Prestigiul de profesor si imaginea imaculata pe care le ingrijea ca pe ochii din cap erau necesare pentru publicitatea meditatiilor. Banii sa curga. Regret enorm ca am fost printre cei a caror viata a fost atinsa de aceasta profesoara si ii doresc ca laurii colectati grijuliu sa ii tina racoare in iad.
16. camelia maguream  1 februarie 2015, 21:12
Ma plec in fata domniei sale,atat ca profesor dar mai ales ca om.am avut onoarea de a o avea ca profesor.va multumesc doamna pentru prezenta d-voastra,la un moment dat,in viata mea.
15. Cristina.P.  5 septembrie 2013, 22:41
Este un profesor de nota 10!!!!!Felicitari !!!!Cu mult drag ,Cristina!!1
14. carmen  3 august 2013, 23:28
Felicitari , doamna profesoara!
13. mihaela popa  18 iulie 2013, 10:56
Da, merita toate laudele , copiii nostrii au devenit oameni cu caracter si cu viitor in cariera datorita interesului dat de doamna DIACONU si ii multumim ,dar din partea ministerului putea primii si ceva reconpense financiare. Pentru astfel de profesori si pentru elevii care sunt olimpici ,merita sa gandim mai mult financiar daca dorim sa avem si genii care sa ramana in tara noastra,poate reusim pe viitor sa vina sa se trateze la noi sau sa beneficieze de descoperirile stiintifice cei de peste hotare.
12. marietta d.  16 iulie 2013, 21:08
Ma bucur enorm de mult pt. acest articol frumos care scoate in evidenta calitatile exceptionale ale unei PROFESOARE deosebite. Am avut onoarea si norocul sa-i fiu eleva si am vazut cita iubire si pasiune punea in pregatirea elevilor. Era mereu la scoala, sacrifica timpul dinsei pt. elevi dar o facea cu placere si mereu cu zimbetul pe buze. Eu le povestesc mereu copiilor mei despre iubita mea profesoara de chimie! Sarut-mina Doamna, sa va dea bunul Dumnezeu sanatate, liniste sufleteasca si viata lunga!
11. Bogdan B.  15 iulie 2013, 22:51
Nu pot decat sa ma inchin in fata unei astfel de doamne, in fata unui astfel de profesor si sa ma mandresc cu faptul ca pentru 2-3 ani am fost colegi. Impune respect si seriozitate in orice incapere in care isi face simtita prezenta. Avem ceva in comun: si tatal meu a fost tot profesor de matematica...Multa sanatate, doamna comandor!
10. mirică  8 august 2012, 15:55
domne pe nenorocitul de Bădiță marconf nu il arestează poliția ce stă...............................................
9. Claudia  10 iunie 2012, 17:44
Minunat PROFESOR,minunat OM,minunat PARINTE!
8. ana puscu  3 aprilie 2012, 21:14
Un mare dascal si un om exceptional!Nu am mai cunoscut pe nimeni atat de dedicat studiului!Felicitari si ziarului ca a facut sa rasune acest nume: TEODORA DIACONU!
7. Narcis   27 februarie 2012, 23:00
Oricare dintre noi ar fi mandru sa aibe alaturi un profesor si un parinte exemplar, multumesc pentru dragostea si daruirea ce ne-ai transmis-o si in acelasi timp redactiei, pentru ca facut posibil inca o data sa rasune numele TEODORA DIACONU
6. Nineta  27 februarie 2012, 14:47
Felicitari Teodora!Dupa o viata dedicata invatamantului in sfarsit ti se recunosc meritele de dascal competent.
5. Olimpia  25 februarie 2012, 15:10
Felicirari doamnei diriginte!Am cunoscut un om deosebit si a ramas acelas om deosebit, chiar daca viata a fost cruda cu dumneaei.
4. Alina  24 februarie 2012, 13:05
Felicitari pentru realizarile profesionale, dar si pentru modestia de care dati dovada de fiecare data cand se vorbeste despre dvs. Aprecierile le meritati din plin pentru ceea ce ati construit in intreaga cariera. Ati fost un deschizator de drumuri si ati schimbat vietile multora prin pregatirea pe care le-ati dat-o. Sunteti un exemplu de morala, cum, din pacate, rar mai intalnim.
3. Dan Gagiu  24 februarie 2012, 07:19
Ceea ce dl Lupu a dorit sa scoata in evidenta nu poate fi decat de laudat, si-ti dau dreptate, 'slatineanul'!!! Acest articol arata ca 'cineva', uneori, isi mai arata interesul in a scoate ce este mai bun in noi la lumina. Meritele sunt, insa, (si) ale dnei Diaconu, caci fara dumneaei ca si principal al acestui subiect, dansul nu ar fi putyt fi laudat ;)) (glumesc) Toata stima si admiratia pt doamna Diaconu. P.S. nu i-am fost elev ( de la fratele meu stiu tot ), si totusi ma simt mandru ca-s contemporan cu astfel de genii ale scolii romanesti. Ma repet, dl Andrei Lupu, felicitari!!!
2. Ana  24 februarie 2012, 01:14
Da, intr-adevar....
1. slatineanul  22 februarie 2012, 21:31
Felicitari doamnei ! Felicitari si ziarului, pentru ca popularizeaza si asemenea aspecte din viata dascalilor ! Macar cu atata sa se aleaga si ei , ca in rest.......
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Diana Berbecaru

Vineri, la Drăgăneşti-Olt a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Lică Militaru”. Recunosc, nu m-am aşteptat nicio secundă că voi fi impresionată de acest nou festival care se desfăşoara în judeţul nostru. Dar am avut parte de o adevărată desfăşurarea de forţe şi talent, de care m-am bucurat câtev ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API