Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 25 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Actualitate » 25 martie 2014, ora: 18:16
facebook twitter Feed rss
 

Lampioane tricolore, lansate în Balş cu ocazia Unirii cu Basarabia de la 1918

Lampioane tricolore, lansate în Balş cu ocazia Unirii cu Basarabia de la 1918

Joi seara, la ora 19.00, de la Monumentul Eroilor din Balş vor fi lansate lampioane tricolore pentru a marca împlinirea a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

de Andrei Lupu
andrei.lupu@gazetanoua.ro

Momentul a fost pregătit de filiala Olt a Platformei unioniste „Acţiunea 2012”, printre fondatorii căreia se numără şi reprezentanţii asociaţiilor oltene „Salvaţi Identitatea Satului” şi „Renaştem împreună”.

 

Evenimente similare vor avea loc în mai multe localităţi din ţară şi de peste Prut, printre care se numără şi Alba-Iulia, Arad, Piteşti, Bacău, Bălţi, Botoşani, Brăila, Bârlad, Braşov, Buzău, Călăraşi, Reşiţa, Cluj-Napoca, Chişinău, Galaţi, Giurgiu, Târgu-Jiu, Hunedoara, Iaşi, Drobeta Turnu-Severin, Târgu Mureş, Nisporeni, Orhei, Ploieşti, Zalău, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Vaslui, Focşani, Aleşd, Craiova, Urziceni, Oradea, Bistriţa, Piatra Neamţ.

 

„Semnalele pe care le primim tot mai des din partea populaţiei din Republica Moldova indică în mod clar dorinţa de a trăi demn într-un stat puternic, reîntregit. Considerăm că anii până la împlinirea visului tuturor românilor - Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă - pot fi număraţi pe degetele de la o mână”, a declarat copreşedintele Platformei unioniste Acţiunea 2012, Mihai Nicolae.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
3. UNIRE !  27 martie 2014, 15:56
Astăzi se împlinesc 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire din 1918. Pe 27 martie 1918, Hotărârea Sfatului Ţării din Basarabia consfinţea unirea “de azi înainte şi pentru totdeauna cu mama ei România”. Prima provincie care s-a alipit tarii a fost Basarabia. Vointa de unire a fost un permanent crez al fratilor nostri ramasi dincolo de Prut, astfel ca, în 25 Septembrie 1917, cu prilejul Congresului ostasilor moldoveni de la Chisinau s-a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Tarii. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, iar presedinte ales Ioan Inculet. Odata instaurat, Sfatul Tarii intra în activitate: la 15 decembrie 1917 proclama Republica democrata moldoveneasca, iar la 2 Martie o delegatie formata din Ion Inculet, Pan Halipa si Dr Ciugureanu se întâlneste la Iasi cu Primul Ministru al României stabilind cadrul de desfasurare a evenimentelor premergatoare unirii. La 27 Martie 1918 orele 5 p.m. a avut loc Adunarea Sfatului Tarii. În sala au fost prezenti toti membri cabinetului Republicii Moldovenesti, Primul Ministru Român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand, fauritorul României Mari. Sfatul Tarii cuprindea: 103 moldoveni, 13 ucrainieni, 7 rusi, 6 evrei, 5 gagauti, 2 nemti, 1polonez si 1 armean. Total 138 membri. În urma rezultatului de la vot (86 pentru, 3 contra, 36 abtineri, 13 absenti) s-a declarat unirea Basarabiei cu tara mama. Ziarul “Tribuna” din 30 Martie publica: Motiunea Unirii, Tedeum-ul, si telegrama transmisa regelui Ferdinand, anuntând Unirea cu tara mama. Actul istoric al unirii Basarabiei cu tara glasuia “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica democratica moldoveneasca (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra, si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa România”. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
2. chiaunel  25 martie 2014, 21:03
Dom' presedinte! Si unde ai citit matale semnalele respective? In Pravda sau le-ai simtit in urina?! Pentru betivi aia tara mama e maica Rusie.
1. unionist  25 martie 2014, 20:50
BASARABIA e ROMANIA!
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Trei elevi din Caracal şi Slatina, calificaţi în Lotul Naţional de Matematică pentru Juniori
Opt posturi de medic, scoase la concurs de SJU Slatina. CJ Olt a aprobat cooptarea doctorilor noi
Costel Moisescu ales preşedinte al PNL Olt. Candidatura primarului din Balş, respinsă pe motiv de tardivitate
Dr. Georgescu: „Pe Secţia de Urologie se poate face orice intervenţie chirurgicală, la fel ca în clinici private din ţară”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API