Balş -8º C
Caracal -9º C
Corabia -10º C
Drăgăneşti-Olt -10º C
Piatra Olt -7º C
Potcoava -9º C
Scornicesti -10º C
Slatina -10º C
 
Miercuri, 25 ianuarie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Agricultură » 18 decembrie 2016, ora: 16:16
facebook twitter Feed rss
 

Specialiştii olteni avertizează. Fertilitatea solului din judeţ a scăzut cu 40 de procente

Fermierii olteni nu aplică tehnologiile corespunzătoare în agricultură

Pentru că fac agricultură după ureche şi nu aplică tehnologiile corespunzătoare, fermierii olteni distrug stratul fertil al solului. Acesta s-a degradat în ultima perioadă chiar şi cu 40 de procente. Specialiştii OSPA Olt, care efectuează studii de monitorizare pentru agricultură, susţin că în multe zone din judeţ s-a constatat acidifierea solului.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

În cadrul unui program naţional, specialiştii Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Olt monitorizează solul din judeţ. Concluziile la care au ajuns, după ce au comparat datele din ultima perioadă cu acelea din urmă cu două decenii, sunt îngrijorătoare. Aceştia au constatat că humusul, partea fertilă a solului, a scăzut cu 40 de procente. Acest lucru înseamnă recolte mai puţine. 


„În cadrul unui program naţional, care se derulează pe zece ani, noi facem monitorizarea sol-teren pentru agricultură. În această perioadă trebuie să acoperim tot judeţul. Urmărim calitatea solului, calculăm notele de bonitate în fiecare localitate în parte, facem planuri de fertilizare, urmărim starea de fertilitate a terenului şi aprovizionarea cu substanţe nutritive. Studiile pentru degradarea solului se pot face doar pe perioade mari, de 30-50 de ani, dar pot spune că aprovizionarea solului cu substanţe nutritive este mult mai scăzută decât în urmă cu zece ani. Personal, am făcut o comparaţie, am luat o perioadă de câte zece ani şi m-am uitat pe studiile pe care le aveam în baza de date şi am constat că humusul, care este indicatorul care ne dă fertilitatea solului, a scăzut cu aproximativ 40 la sută la nivelul judeţului Olt”, a spus directorul OSPA Olt,  Constantin Rotea.


Acesta spune că este îngrijorătoare lipsa fosforului şi a potasiului din sol.


„De asemenea, am constatat, ceea ce este îngrijorător, că aprovizionarea cu fosfor şi potasiu este foarte redusă, pentru că fermierii nu mai administrează îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu, administrează mai mult azotat de amoniu, şi nu complexe. Ei ştiu ceva, că acum zece-douăzeci de ani, când se făcea agricultură, solul era foarte bine aprovizionat cu fosfor şi potasiu. Mergând pe această idee, solul a sărăcit în timp”,
a adăugat Rotea.

Fermierii administrează îngrăşăminte fără buletine de analiză


Reprezentanţii OSPA Olt susţin că fermierii fac agricultură fără să solicite opiniile specialiştilor şi nu aplică tehnologiile corespunzătoare. Chiar şi arderea miriştilor, o tehnică folosită de zeci de ani de fermierii olteni, este nocivă pentru stratul fertil al solului şi duce la scăderea humusului. 


„Prin administrarea azotatului de amoniu, fără a avea la bază buletin de analiză,  există riscul de acidifiere a solului. S-a observat o accentuare a acidifierii, ceea ce este foarte rău. Humusul a scăzut şi el, pentru că nu se aplică tehnologii corespunzătoare. Este foarte grav că sunt arse miriştile, pentru că resturile vegetale nu sunt lăsate să fie încorporate în sol, numai aşa am reuşi să producem humus. Arderea miriştilor este o practică greşită, care nu se mai face în Europa. Au apărut combinele cu tocătoare, iar procesul tehnologic nu este afectat. Nu ştiu de ce practică acest lucru, se distruge stratul fertil. În fiecare an, dacă distrugem doi-trei milimetri este grav pentru agricultură, pentru că s-a demonstrat că un centimetru de strat fertil se formează în 300-500 de ani”,
a conchis Rotea. 

 
Alte articole din Agricultură:
330 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ilie Bîzoi

Unii au numit secolul 21, secolul vitezei pentru că toate lucrurile se petrec repede, tehnologia şi ştiinţa avansează în fiecare secundă. Eu l-aş numi altfel: secolul disperării, mai ales în perioada aceasta a sărbătorilor, când lumea parcă iese din globul de cristal, în care stă tot anul, şi se năpusteşte în magazine pentr ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
FOTO. Condiţii moderne pentru beneficiarii CIA Şopârliţa, cu investiţii de 2,3 milioane lei
Ordonanţa de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, în dezbatere publică. Conţinutul documentului
Traseismul adjunctelor ISJ, acţiune în van. Arina Georgescu și Dalia Cârstea îşi vor pierde funcţiile, indiferent de adeziunea politică
Poliţiştii olteni, percheziţii în Dolj. Vizaţi, hoţi din locuinţe
Păunel: „Reprezentanţii supermarketurilor îşi doresc marfă de la noi, dar nu vor veni niciodată cu sacul cu bani şi cu maşina prin sat ca să adune marfa”
Caracalenii fac cursuri de calificare pentru a se angaja
Primăria Slatina va construi cele 48 de locuinţe pentru militari, lângă blocurile ANL de pe strada Orhideelor

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API