Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 23 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Comentariul Gazetei » 19 decembrie 2016, ora: 13:55
facebook twitter Feed rss
 

Vine Crăciunul sau Apocalipsa?

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Unii au numit secolul 21, secolul vitezei pentru că toate lucrurile se petrec repede, tehnologia şi ştiinţa avansează în fiecare secundă. Eu l-aş numi altfel: secolul disperării, mai ales în perioada aceasta a sărbătorilor, când lumea parcă iese din globul de cristal, în care stă tot anul, şi se năpusteşte în magazine pentru a face provizii. Este perioada anului pe care am început să o detest cel mai mult, deşi atmosfera de sărbătoare a Crăciunului şi Naşterea Domnului ar trebuie să reprezinte motive de bucurie.

 

Peste tot, pe stradă, în trafic, în magazine totul este o agitaţie. S-a declanşat o adevărată nebunie, o goană absurdă după cumpărături. Când vezi disperarea cu care oamenii se îmbulzesc, se înghesuie în magazine de parcă  vine Apocalipsa. Cel mai mult, în această perioadă, se bucură comercianţii care fac orice pentru a ne ademeni şi a ne stimula apetitul pentru cumpărături şi pentru consum. Din păcate, această nebunie ne epuizează atât fizic, cât şi psihic, în loc să ne bucure. Înaintea Revelionului se repetă scenele de dinaintea Crăciunului, când marile magazine sunt umplute până la refuz de oameni agitaţi, grăbiţi şi nervoşi. Plăcerea sărbătorilor dispare brusc la coadă la supermarket. Nervii se întind la maximum şi cedează lângă banda plină cu tot felul de cumpărături. Aruncăm în coş tot ce ne trebuie şi mai ales ce nu ne trebuie.

 

Cred că în ultimii ani s-a cristalizat fenomenul terapiei prin shopping, despre care specialiştii spun că îi ajută pe oameni să treacă mult mai uşor peste stările de tristeţe şi le redă fericirea. Oricât am fi de nebuni după cumpărături, în perioada aceasta din an a merge după cadouri este un adevărat calvar, ştiind cât de greu este să alegi cadoul potrivit pentru fiecare, în condiţiile în care în aceste zile lipsa de civilizaţie este la fel de vizibilă în traficul rutier, pe stradă sau în orice loc public în care suntem obligaţi să interacţionăm cu cei de lângă noi.

 

Simbolismul Crăciunului a rămas doar o amintire plăcută căci, an de an, acesta s-a transformat într-o sărbătoare dezgustătoare prin care iese la iveală ce-i mai prost din români. Nu a mai rămas nimic din spiritul sărbătorii, nu mai este vremea colindului, ci este vremea să mâncăm cât mai mult, de parcă ar veni sfârşitul lumii. Cred că principala cauză pentru care nu mai simţim atmosfera de sărbătoare este necunoaşterea semnificaţiei sărbătorilor. Ca urmare, tindem să înlocuim sărbătorile cu orice altceva. Însă ce e grav, din păcate, şi poate că nu ne dăm seama, este că în loc să evoluăm, ne abrutizăm pe zi ce trece şi ne întoarcem cu sute de ani în urmă.

 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

Comunitatea persoanelor gay a organizat, la finalul săptămânii trecute, un protest în Capitală. Manifestaţia vine în contextul în care se încearcă redefinirea familiei în Constituţie şi excluderea socială a familiilor diverse care trăiesc în ţară. Zeci de aşa zişi specialişti au ieşit în faţă, precizând că leg ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API