Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 25 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Comunitate » 6 ianuarie 2017, ora: 14:22
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Boboteaza, prăznuită la Catedrala Episcopală din Slatina. După procesiune, credincioşii au luat „Agheasma Mare”

Acest articol conţine 4 poze
Sute de slătineni au venit la Catedrala Episcopală pentru a lua „Agheasmă Mare”

Câteva sute de credincioşi au asistat, la slujba de Bobotează oficiată la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului”, din municipiul Slatina. Slujba a fost oficiată de un sobor format din opt preoţi, în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Ortodocşii au celebrat vineri botezul Domnului în apele Iordanului, sărbătoare cunoscută sub numele de Bobotează. Sute de credincioşi, bătrâni şi tineri, dar şi copii au participat la procesiunea care a avut loc la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului”, din municipiul Slatina.

Întregul ceremonial religios a durat câteva ore, timp în care credincioşii au ascultat slujba înalţilor prelaţi şi s-au rugat. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a sfinţit Apa cea Mare şi i-a binecuvântat pe credincioşi.

Momentul de botez al Mântuitorului are o semnificaţie religioasă aparte, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. După sfinţirea cea mare a apei, cunoscută şi sub numele de „Agheasma Mare”, credincioşii s-au aşezat la rând pentru a lua agheasmă.

Organizatorii au pregătit trei containere pline cu apă. Ordinea publică a fost asigurată în faţa Catedralei Episcopale de jandarmi, care au montat încă de dimineaţă garduri de protecţie şi au dirijat mulţimea. Oamenii spun că folosesc această apă sfinţită întrucât îi fereşte de boli, de necazuri şi de farmece. Bătrânii cred că sunt suficiente câteva picături din agheasmă pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi sau patima alcoolului. Agheasma mare nu se alterează în timp, chiar dacă vasul nu este acoperit.

De asemenea, în ziua Bobotezei şi încă opt zile după aceea se bea agheasmă mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, şi în aceeaşi perioadă nu se spală haine nici la mână şi nici la maşina de spălat, pentru că se crede că astfel se tulbură apele Iordanului. Agheasma mare mai este folosită de către credincioşi pentru a stropi prin casă, după ce au primit în zilele premergătoare Bobotezei preotul în gospodăriile lor, care a venit să binecuvânteze casa pentru anul care vine. Se mai spune că vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea de peste an: dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivăţul, este semn că vor fi roade bogate, dacă va curge apa din streaşină se va face vin bun, iar dacă pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă va fi belşug şi sănătate.
 

 
Alte articole din Comunitate:
812 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
1. buzatu  6 ianuarie 2017, 19:32
bravo pt articol. la subiect si fara subiectivism sau sa scoata in evidenta te miri ce porcarii, gen bataie la agheasma etc... felicitari
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Trei elevi din Caracal şi Slatina, calificaţi în Lotul Naţional de Matematică pentru Juniori
Opt posturi de medic, scoase la concurs de SJU Slatina. CJ Olt a aprobat cooptarea doctorilor noi
Costel Moisescu ales preşedinte al PNL Olt. Candidatura primarului din Balş, respinsă pe motiv de tardivitate
Dr. Georgescu: „Pe Secţia de Urologie se poate face orice intervenţie chirurgicală, la fel ca în clinici private din ţară”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API