Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 23 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Social » 14 februarie 2017, ora: 16:12
facebook twitter Feed rss
 

Bolile profesionale continuă să facă victime la Electrocarbon Slatina

În ultimii doi ani, la această societate s-au înregistrat 181 de îmbolnăviri profesionale

Cu toate că statisticile arată că îmbolnăvirile profesionale au scăzut în ultimul an, există încă mulţi oameni care acuză afecţiuni cu mult după ce şi-au încheiat relaţiile de muncă. De departe, situaţia cea mai îngrijorătoare este la Electrocarbon Slatina, unde în ultimii doi ani (2015 şi 2016) au fost înregistrate în total nu mai puţin de 188 de cazuri de îmbolnăviri profesionale, ceea ce ridică mari semne de întrebare.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Silicozele, astmul bronşic, bronhopatia cronică obstructivă, discopatia cronică şi hipoacuzia sunt doar o parte dintre bolile cu care s-au ales, după ani de muncă, zeci şi chiar sute de olteni care au lucrat sau lucrează în unităţile industriale din municipiul Slatina. Cele mai multe afecţiuni în 2016 au fost diagnosticate la Electrocarbon SA Slatina. Este vorba de nu mai puţin de 61 de salariaţi care au fost diagnosticaţi de specialişti cu diverse boli profesionale, predominante fiind silicozele. De altfel, silicoza este o boală pulmonară care apare la muncitorii din industria metalurgică ca urmare a inhalării prelungite a pulberilor de dioxid de siliciu. Şi la Alro Slatina, în 2016, au fost înregistrate nouă cazuri de îmbolnăviri profesionale. În total, în 2016, în judeţul Olt s-au înregistrat 77 de cazuri de boli profesionale.
 
„Boala profesională, conform Legii securităţii şi sănătăţii în muncă numărul 319/2006, este afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă”, a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt.

Bolile profesionale predomină în rândul bărbaţilor care au peste 15 ani vechime în domeniul metalurgic, categoria de vârstă cea mai afectată fiind între 50 şi 60 de ani, dar au fost şi câteva cazuri de boală care au apărut la salariaţi cu vârste între 28 şi 30 de ani. Deşi unii medici susţin că anumite boli profesionale pot fi descoperite chiar şi la 30 de ani după dobândire, reprezentanţii angajatorilor şi cei ai angajaţilor deopotrivă spun că unele diagnostice ar putea fi inventate. ITM Olt efectuează periodic acţiuni de control ce au ca scop identificarea locurilor de muncă cu risc ridicat de îmbolnăvire profesională.

Pentru reducerea sau evitarea riscurilor de îmbolnăvire profesională, conducerea ITM Olt recomandă angajatorilor să ia o serie de măsuri care constau în: eliminarea noxei profesionale din procesul tehnologic prin înlocuirea substanţelor nocive sau a tehnologiilor nocive cu altele mai puţin nocive sau inofensive; izolarea aparaturii generatoare de noxe (automatizare, cabine speciale, termoizolare); împiedicarea pătrunderii noxei în aerul locurilor de muncă (ermetizare, procedee umede pentru pulberi, ventilaţie locală); diminuarea concentraţiilor noxelor existente la locurile de muncă sub concentraţia maximă admisă sau limita maximă admisă (ventilaţie generală, fonoabsorbţie); împiedicarea acţiunii noxei asupra lucrătorilor sau diminuarea acestei acţiuni prin reducerea efortului fizic, a suprasolicitărilor fizice şi neuropsihice, reducerea duratei zilei de muncă, folosirea echipamentului individual de protecţie; asigurarea alimentaţiei de protecţie şi consumarea acesteia în unitate şi efectuarea corectă a instructajului pentru securitatea şi sănătatea în muncă.

De asemenea, pentru depistarea precoce a îmbolnăvirilor profesionale se impun: supravegherea medicală permanenta prin examinările medicale la angajare, controlul medical periodic şi de adaptare în muncă, prin examenele clinice generale şi de specialitate, examinările paraclinice şi de laborator (determinarea indicatorilor de expunere şi de efect biologic) şi activităţi  ce presupun managementul clinic al angajaţilor bolnavi în vederea maximizării capacităţii lor de muncă şi recuperării lor, îmbunătăţirea prognosticului pe termen lung.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
1. Pirvan Ionel  15 februarie 2017, 12:50
Cu scuzele de rigoare, semnatarul articolului, Ilie Bîzoi, este cumva cel ce a lucrat la Jurnalul de Dambovita, din Targoviste?
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Simona Ciocioană

Într-un con de umbră, din cauza lipsei performanţelor, sportul trebuie revigorat. Totul pleacă de la susţinere, de la cât investim în cel mai bun ambasador de imagine. O ordonanţă de urgenţă, dată în urmă cu câteva zile, este primul pas în resuscitarea sportului. Fie că vorbim de handbal, atletism, tenis sau sportul rege, fotb ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API