Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 23 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Agricultură » 15 februarie 2017, ora: 17:27
facebook twitter Feed rss
 

Castraveţii şi ardeiul gras, simbolurile comunei Pleşoiu. Peste 95 la sută dintre localnici fac legumicultură

Castraveţii şi ardeiul gras, simbolurile comunei Pleşoiu. Peste 95 la sută dintre localnici fac legumicultură

Legumicultorii de la Pleşoiu au început să-şi pregătească solariile pentru noile culturi. Comuna este renumită pentru producţia însemnată de castraveţi şi ardei gras, majoritatea fermierilor mergând cu legumele în pieţele din Ardeal. Legumicultura este la loc de cinste în Pleşoiu, peste 95 la sută dintre localnici având certificate de producători.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Comuna Pleşoiu face parte din cel mai mare bazin legumicol din Olt (Pleşoiu - Strejeşti - Grădinari), unde se produc anual legume proaspete în spaţii protejate şi în câmp pe o suprafaţă de aproximativ patru sute de hectare.

Localnicii au moşteni îndeletnicirile înaintaşilor, pentru că legumicultura este atestată în comună încă din anii 1950.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, care deţine o exploataţie agricolă de şase hectare chiar în Pleşoiu, a precizat că, iniţial, legumele au fost plantate în câmp, apoi în tuneluri, la coarbă, o activitate specifică zonei. 

„Legumicultura în Pleşoiu este atestată încă din anii ’50. La început se ocupau doar câţiva localnici cu legumicultura, dar pe parcurs fiecare a primit o suprafaţă de teren, 15 arii, numită lot ajutător, pe care se puneau legume în câmp, legume sub tuneluri, la coarbă cum se spune popular, iar foarte puţini aveau solarii. Acestea s-au dezvoltat după ce cooperativa din comună a avut o seră proprie de producţie a răsadurilor. După 1989, suprafaţa de sere a crescut şi s-a dezvoltat intensiv când s-a început accesarea de fonduri europene. Ca un specific al zonei, sunt grădinari complecși, pentru că legumicultorii din satele Arceşti-Cot, Pleşoiu şi Doba produc răsaduri pentru ei şi pentru vânzare, dar şi legume-verdeţuri şi legume tradiţionale. Poate doar în satele de bulgari din ţară mai găsim acest tip de legumicultură, unde avem inclusiv ceapă verde, ridichi, pătrunjel”, a spus Păunel.

În ultima perioadă, localitatea este recunoscută pentru producţia însemnată de castraveţi în spaţii protejate, legumele de aici ajungând în marile pieţe din Ardeal.

„Din bazinul legumicol Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari cei mai mulţi castraveţi se produc la Pleşoiu. Castraveţii şi ardeiul gras caracterizează cel mai mult comuna Pleşoiu. Apoi vin tomatele. 95 la sută din locuitorii din Pleşoiu au atestat de producător de legume, acestea fiind vândute în proporţie de 80 la sută în pieţele din Ardeal”, a conchis Păunel.

 
Alte articole din Agricultură:
906 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Simona Ciocioană

Într-un con de umbră, din cauza lipsei performanţelor, sportul trebuie revigorat. Totul pleacă de la susţinere, de la cât investim în cel mai bun ambasador de imagine. O ordonanţă de urgenţă, dată în urmă cu câteva zile, este primul pas în resuscitarea sportului. Fie că vorbim de handbal, atletism, tenis sau sportul rege, fotb ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API