Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 25 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Societate » 16 februarie 2017, ora: 16:43
facebook twitter Feed rss
 

Procurorii olteni se plâng că sunt prea puţini. „Schemele de personal au rămas aceleaşi din anul 1995”

Procurorii olteni se plâng că sunt prea puţini. „Schemele de personal au rămas aceleaşi din anul 1995”

Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, dar şi unele dintre parchetele subordonate, trebuie să facă faţă volumului mare de activitate cu oameni puţini, potrivit prim-procurorului Anca Anuţa.

de Ionuţ Jifcu
ionut.jifcu@gazetanoua.ro

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat, miercuri, la prezentarea bilanţului instituţiei că în loc să crească numărul procurorilor pe care îi are în subordine, alţi doi au plecat de la unitatea de parchet, din această lună.

„Secţia de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi-a desfăşurat activitatea cu patru procurori mai puţin, ceea ce aparent nu ne spune multe, dar raportat la volumul de activitate, în condiţiile în care discutăm de specializarea procurorilor, această deficienţă şi-a pus amprenta asupra volumului activităţii noastre. Nici anul acesta situaţia nu se va îmbunătăţi, ţinând cont că de la 1 februarie un alt procuror din cadrul acestei secţii a fost delegat la o altă unitate de parchet, respectiv la Calafat, iar un alt procuror este în concediu medical din 2015 pe o perioadă nedeterminată. Deci, încă doi procurori care, deşi figurează în schema noastră de personal, nu-şi vor desfăşura activitatea în cadrul unităţii”, a declarat Anca Anuţa.

Această spune însă că activitatea Parchetului nu este perturbată, fiind soluţionat acelaşi volum de dosare.

„Cu toate acestea, am reuşit să soluţionăm aproape acelaşi număr de lucrări şi dosare penale, scăderea fiind nesemnificativă, undeva la 3%. Prin eforturile depuse s-a îmbunătăţit eficienţa activităţii, pentru că deşi s-au soluţionat mai puţine lucrări şi dosare, din perspectiva eficienţei, şi am în vedere la eficienţă creşterea numărului de cauze trimise instanţei cu rechizitoriu, respectiv a inculpaţilor trimişi în judecată, am înregistrat o creştere de 22%. S-a îmbunătăţit oarecum şi operativitatea în privinţa cauzelor soluţionate în şase luni de la prima sesizare, această îmbunătăţire regăsind-o în principal în activitatea de supraveghere a cercetărilor”, a mai precizat prim-procurorul Anuţa.

Situaţia este cu atât mai grea în parchetele din judeţ. Anca Anuţa a arătat că la Parchetul Corabia unul dintre cei doi grefieri a intrat, anul trecut, într-un concediu de trei luni.

„Cu toate acestea, la Corabia, din perspectiva eficienţei, s-a înregistrat o creştere de 208% a numărului de cauze trimise în judecată prin rechizitoriu, în condiţiile în care aceeaşi procurori exercită şi activitate judiciară, respectiv participă la şedinţele de judecată de la Judecătoria Corabia. Şi din perspectiva personalului auxiliar pot spune că s-au înregistrat deficienţe. Tot la Corabia există doar doi grefieri, unul dintre aceştia având atribuţii de dactilografiere. În 2016, grefierul care exercită şi activitate de arhivă şi introducere de date ECRIS a intrat trei luni în concediu medical, iar toată activitatea de grefă s-a desfăşurat cu un singur grefier şi acela dactilograf. Eforturile au fost şi din partea noastră, pentru că trebuia săptămânal să meargă un specialist IT care să introducă datele în sistemul ECRIS şi, de asemenea, un dactilograf pentru a-i ajuta la dactilografierea lucrărilor”,
a declarat şefa Parchetului Olt.

Ea a mai spus că, din nefericire, schemele de personal au rămas aceleaşi, la nivelul anului 1995.

„Modificări în schema de personal auxiliar s-au produs doar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, în sensul că într-adevăr, din ’95 de când ştiu eu, s-a mărit schema cu doi grefieri, în rest schema a rămas aceeaşi. Concursuri sunt organizate, dar se organizează raportat la posturile vacante. Aparent, schemele sunt complete, dar există perioada concediilor, nu vorbesc neapărat de concediile de odihnă, că nu ajungem nici noi, nici auxiliarul să ni le facem, vorbesc de concediile medicale, dar şi de cele de maternitate. Schemele sunt blocate, deci posturile sunt blocate. Singura soluţie este delegare, să iau de la o unitate şi să mut la altă unitate. De pildă, am vrut să deleg la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, nu am avut pe cine. De unde să iau? De la Slatina, care a funcţionat cu patru procurori mai puţin, cu trei stagiari, alţi doi care şi-au dat capacitatea şi au stat trei luni în concediu de studiu? În judeţ nu există nicio unitate de parchet în care să nu existe lipsă de personal, cu schema completă”, a conchis prim-procurorul Anca Anuţa.

 
Alte articole din Societate:
579 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Trei elevi din Caracal şi Slatina, calificaţi în Lotul Naţional de Matematică pentru Juniori
Opt posturi de medic, scoase la concurs de SJU Slatina. CJ Olt a aprobat cooptarea doctorilor noi
Costel Moisescu ales preşedinte al PNL Olt. Candidatura primarului din Balş, respinsă pe motiv de tardivitate
Dr. Georgescu: „Pe Secţia de Urologie se poate face orice intervenţie chirurgicală, la fel ca în clinici private din ţară”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API