Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Luni, 29 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Special » 6 aprilie 2017, ora: 16:44
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Biserici - monument istoric din Olt zac în paragină în aşteptarea finanţării de la Ministerul Culturii

Acest articol conţine 6 poze
FOTO. Biserici - monument istoric din Olt zac în paragină în aşteptarea finanţării de la Ministerul Culturii

Mai multe obiective de cult din judeţul Olt, în principal biserici foarte vechi, se află într-un avansat stadiu de degradare. Fiind monumente istorice, ele nu pot fi reabilitate de primăriile pe raza localităţilor cărora sunt, aşa că autorităţile locale se uită către Direcţia Judeţeană de Cultură, care trimite anual o listă cu priorităţi către Ministerul Culturii. Între timp, în aşteptarea de finanţare, obiectivele de o însemnătate nepreţuită pentru istoria şi cultura românească se degradează iremediabil.

de Ionuţ Jifcu
ionut.jifcu@gazetanoua.ro

Birocraţia, dar şi slaba finanţare a acestui domeniu fac ca, de la an la an, obiective culturale de însemnătate deosebită pentru istoria judeţului Olt şi a acestei părţi a României să se degradeze tot mai mult, unele dintre ele iremediabil. În aşteptarea unor planuri salvatoare de reabilitare, multe dintre aceste construcţii zac în ruină, recucerite pe alocuri de vegetaţie.

În comuna Poboru, se află Seaca Muşeteşti, astăzi biserică de mir, cea mai veche mănăstire din judeţul Olt. Din construcţia iniţială, care datează din anul 1512, mai există doar biserica şi câteva elemente din vechea fortificaţie, dar se află într-o stare avansată de degradare. În interior regăsim vechea pictură, păstrată în forma originală pe anumite porţiuni ale bisericii. Pentru a putea fi vizitat, lăcaşul de cult necesită consolidarea clădirii, precum şi refacerea interiorului.

Pe vremuri, Mănăstirea Seaca Muşeteşti putea fi comparată cu Mănăstirea Cozia sau Govora.

Tot în judeţul Olt, Biserica „Sfinţii Voievozi”, aparţinând Mănăstirii Hotărani, monument istoric de factură ecleziastică, se regăseşte într-o stare precară de conservare. Tencuieli desprinse pe suprafeţe mari, picturile exterioare distruse de intemperii, picturi interioare grav afectate, părţi mari de zidărie căzute îndeosebi în zona fundaţiei şi a acoperişului - aceasta este imaginea dezolantă care îi întâmpină pe cei care ar dori să vadă unul dintre reperele importante ale istoriei creştinismului din zona Olteniei, Mănăstirea Hotărani.

Ctitorit în anul 1588 de vornicul Mitrea, mare dregător al Ţării Româneşti, şi soţia sa Neaga, ansamblul monahal de la Hotărani a fost construit pe ruinele unui sat roman, suburbie a oraşului antic Romula, şi a avut parte de un destin zbuciumat. Jefuit de turci în anul 1612, ansamblul a fost refăcut un secol mai târziu, prilej cu care i-a fost ataşat şi un puternic turn-clopotniţă cu trei etaje din care se putea supraveghea cu uşurinţă Valea Oltului, căpătând astfel şi un rol strategic în protecţia populaţiei din zonă. Afectată în mai multe rânduri de jafurile hoardelor de prădători turci şi tătari, dar şi de un incendiu devastator în 1801, Mănăstirea Hotărani a renăscut de fiecare dată, prin grija oamenilor, fie ei potentaţi ai vremii sau simpli locuitori din zonă, înfruntând cu demnitate trecerea timpului, până în zilele noastre.

În prezent, din puternicul zid de cărămidă care înconjura aşezământul au mai rămas doar urme, iar turnul-clopotniţă şi biserica, în care mai pot fi încă văzute picturi murale executate în 1840, dar şi unul dintre cele mai vechi pridvoare de zid, se află într-o avansată stare de degradare.

De asemenea, Mănăstirea Călui din comuna omonimă are nevoie de consolidarea şi restaurarea zidurilor din incintă precum şi a turnului clopotniţei. Monumentul nu este pus în valoare nefiind inclus într-un circuit turistic.

Aşezământul monahal, înconjurat de un puternic zid de cărămidă, a fost întemeiat între anii 1516 - 1521 în timpul domniei lui Neagoe Basarab. La Mănăstirea Călui a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1608, Preda Buzescu, mare ban al Craiovei, iar în anul 1610 Radu Buzescu.

„Parcă de la an la an bugetul e tot mai mic, din păcate”

De câţiva ani, restaurarea monumentelor istorice din judeţul Olt bate pasul pe loc, însă reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Olt insistă în demersurile lor de obţinere a finanţării de la Ministerul Culturii.

Şeful Direcţiei, Gheorghe Iorga, a declarat pentru Gazeta Nouă că lista trimisă către guvern cuprinde aproximativ 22 de obiective - monument istoric din judeţ.

„Sunt două surse de finanţare. Una este Secretariatul de Stat pentru Culte, care este subordonat guvernului şi de aici, anul trecut, am obţinut fonduri pentru 18 obiective. Cealaltă este Institutul Naţional al Patrimoniului, subordonat Ministerului Culturii, iar pe această cale am primit bani, anul trecut, doar pentru lucrări restante, în curs de realizare. Este vorba despre Mănăstirea Brâncoveni - restaurare pictură. Vom încerca şi anul acesta să obţinem ceva, dar mare lucru nu prea se obţine. Respectiva listă pe care o trimitem cuprinde cam 21-22 de monumente”, a afirmat Iorga.

El a adăugat că, în anii anterior, Institutul Naţional al Patrimoniului acorda finanţare pentru proiecte din judeţul Olt.

„Avem şi lucrări care au proiecte, dar care nu sunt finanţate. E vorba de biserica de la Seaca Muşeteşti, comuna Poboru, realizarea proiectului fiind plătită tot de către minister. Din păcate, lucrarea nu este finanţată. Este o mare problemă pentru că s-au dat destul de mulţi bani pentru acea proiectare. Au fost situaţii, în anii anteriori, 2008-2009, când am avut câte şapte - opt lucrări finanţate de către INP. Parcă de la an la an bugetul e tot mai mic, din păcate”, a mai spus Gheorghe Iorga.

 
Alte articole din Special:
1860 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API