Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Luni, 29 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Sănătate » 6 aprilie 2017, ora: 18:00
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Spitalul Slatina, două secole de istorie. „Zilele Medicale Slătinene”, un eveniment de excepţie destinat medicilor slătineni

Acest articol conţine 5 poze
FOTO. Spitalul Slatina, două secole de istorie. „Zilele Medicale Slătinene”, un eveniment de excepţie destinat medicilor slătineni

De la înfiinţarea sa, la finalul secolului XVIII, de către familia boierului Ionaşcu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a ţinut pasul cu vremurile şi a ajuns acum să aibă 1.700 de angajaţi care tratează şi îngrijesc anual peste 50.000 de pacienţi. Istoria sa de peste două sute de ani a fost prezentată, joi, în cadrul primei ediţii a „Zilelor Medicale Slătinene”, eveniment organizat la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, unde s-au strâns laolaltă zeci de medici slătineni, dar şi oficialităţi locale.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Eveniment de excepţie, joi, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, care a găzduit prima ediţie a „Zilelor Medicale Slătinene”. La eveniment au participat zeci de medici de la spitalul slătinean, prefectul judeţului, Silviu Neacşu, dar şi Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, instituţie în subordinea căruia se află unitatea medicală din Slatina.

Încă de la preluarea sa din 2010, forul judeţean a alocat sume importante de bani SJU Slatina, care s-a transformat permanent, devenind una dintre cele mai moderne unităţii medicale din zonă.

Pe lângă investiţiile realizate, modernizări, reabilitări şi aparatură modernă, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că unitatea medicală a fost schimbată radical de profesioniştii ce au fost cooptaţi la Slatina. 

„Am dat startul primei ediţii a «Zilelor Medicale Slătinene». Ca preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, mă bucură o astfel de iniţiativă. Consider că un astfel de eveniment este important pentru prestigiul cadrelor medicale. CJ Olt, de şapte ani de când a preluat Spitalul Slatina, s-a implicat permanent în modernizarea şi dotarea unităţii medicale atât prin atragerea de fonduri europene şi guvernamentale, cu implicarea Ministerului Sănătăţii în toate proiectele, cât şi prin alocarea anuală, permanentă din bugetul CJ Olt de resurse pentru modernizarea unităţii medicale. Pe lângă investiţii, modernizări şi dotări, adevărata plus valoare a actului medical este dată de medici, care împreună cu asistentele şi infirmierele intră în contact permanent cu pacienţii. Scopul nostru comun este să avem un act medical de calitate. Prin acest eveniment demonstraţi încă o dată importanţa pe care o acordaţi pregătirii profesionale. Felicit conducerea SJU Slatina pentru această iniţiativă”, a spus Marius Oprescu.

Managerul Spitalului Slatina, Elena Vişan, îşi doreşte ca acest eveniment să devină o tradiţie. Aceasta a ţinut să mulţumească public cadrelor medicale.


„Îmi doresc ca acest eveniment să devină o tradiţie. Cu această ocazie, trebuie să adresez mulţumiri colegilor mei, medici şi asistenţi, pentru efortul pe care îl facem împreună, astfel încât spitalul nostru să devină o unitate performantă”, a spus Elena Vişan.

O istorie de două sute de ani


Cea mai mare unitate medicală din judeţ, care are în prezent 1.700 de angajaţi, dintre care 227 medici, 854 de asistenţi, 250 de infirmiere, 37 de brancardieri şi peste 300 de angajaţi în sectorul administrativ, a avut o istorie zbuciumată de-a lungul anilor, parcursul unităţii medicale purtând pecetea evenimentelor istorice care s-au derulat în ultimele două secole.

Spitalul din Slatina este unul dintre cele mai vechi din Ţara Românească, ideea înfiinţării aparţinând boierului Ionaşcu, la finalul secolului al XVIII-lea. Spitalul a funcţionat la început în chiliile bisericii ridicate de Ionaşcu, iar la o distanţă de o sută de ani, aici fiind ridicată Biserică numită „Catedrala Ionaşcu”.

Astfel, primul aşezământ spitalicesc din Slatina cuprindea 15 paturi pentru îngrijirea bolnavilor de care se ocupau un doctor şi o moaşă, toţi plătiţi din fondurile familiei Ionaşcu.

Spitalul funcţionează prin case închiriate până prin anii 1866 când va fi instalat în chiliile Schitului Sopot, libere după secularizarea averilor mânăstireşti. Abia după 1884, doctorul Alexandru Stăncescu, care era prefectul judeţului, împlineşte dorinţa filantropului Ionaşcu şi construieşte un spital nou, mai sus de Grădina publică „Regina Elisabeta”. Acesta avea o capacitate de 30 de paturi distribuite în două saloane, unul pentru bărbaţi şi unul pentru femei, un mic pavilion de bolnavi contagioşi, gheţărie şi morgă.

De la 1 ianuarie 1919 spitalul din Slatina inagurează o nouă etapă, chirurgul şi directorul spitalului Gheorghe Chiţulescu reface unitatea medicală grav afectată de război. Construcţia actualului bloc central începe la 1970, noua clădire grupând cinci secţii cu 700 de paturi, modernizarea avnsând treptat pe măsura exigenţelor contemporane.

În prezent, unitatea medicală este dotată cu aparatură de ultimă generaţie, spaţiile au fost reabilitate, iar medici de excepţie, care efectuează intervenţii complicate, au ales să lucreze la SJU Slatina.

 
Alte articole din Sănătate:
2145 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API