Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Luni, 29 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Special » 7 aprilie 2017, ora: 12:56
facebook twitter Feed rss
 

Obiceiuri şi tradiţii de Florii. Ce trebuie să ştie familia ta despre această sărbătoare

Obiceiuri şi tradiţii de Florii. Ce trebuie să ştie familia ta despre această sărbătoare

Duminica Floriilor este o sărbătoare creştină celebrată întotdeauna în ultima duminică înainte de Paşte. Ea marchează intrarea Mântuitorului Iisus în Ierusalim şi poate reprezenta un moment ideal în care familia să vorbească despre credinţă şi să petreacă timp împreună, urmând tradiţiile tipic româneşti.

de gazetanoua.ro
redactia@gazetanoua.ro

Cu o zi înainte de Florii se strâng ramuri de salcie înmugurită, se leagă în snopi şi se duc la biserică pentru a fi sfinţite de preot. După sfinţire şi slujbă, „mâţişorii” sunt luaţi acasă şi puşi la icoane, uşi, ferestre, intrări în grajduri, fântâni şi streşini. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an şi sunt folosite de mame şi bunici pentru vindecarea diferitelor boli.

Tradiţiile şi superstiţiile acestei sărbători sunt nenumărate


În unele regiuni, oamenii îşi încing mijlocul cu crenguţe sfinţite de salcie, crezând că astfel alungă boala sau o înving cu o mai mare uşurinţă. Se spune că salcia vindecă durerea de spate şi este un antidot pentru muşcătura de şarpe.

O altă tradiţie spune că ramurile de salcie sunt aşezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate. Ele cred că vor deveni mai frumoase şi vor avea un soţ dacă fac asta.

Demult, crenguţele de salcie aşezate la icoane după Florii se aruncau vara pe foc atunci când începea o furtună pentru a se împrăştia norii ori se aşterneau în ogradă pentru a alunga grindina. Ramurile de la icoană se aşezau de către gospodar în mijlocul casei, când era vremea rea, pentru a o apăra de trăsnete.

Dacă te împărtăşeşti de Florii, îţi poţi pune o dorinţă şi ea se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.

În unele zone, ziua de Florii este ultima în care se poartă mărţişorul, el fiind aşezat pe un măceş sau pe crengile unui pom înflorit.

În duminica de Florii, se culeg flori ce se adună în ciubăre, ele urmând a fi folosite pentru încondeierea de ouă pentru Paşte.

 

Sursa: www.perfecte.ro

 
Alte articole din Special:
1481 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API