Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 25 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Societate » 7 aprilie 2017, ora: 14:57
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Peste 66 la sută dintre oltence aleg să nască prin cezariană. O nouă serie de specialişti olteni, la „Zilele Medicale Slătinene”

Acest articol conţine 4 poze
FOTO. Peste 66 la sută dintre oltence aleg să nască prin cezariană. O nouă serie de specialişti olteni, la „Zilele Medicale Slătinene”

Prima ediţie a „Zilelor Medicale Slătinene” a continuat şi vineri. La evenimentul organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina au participat şi de această dată medici şi asistenţi de la unitatea medicală slătineană. Au fost abordate subiecte de actualitate, probleme medicale şi situaţii cu care se confruntă oltenii. În deschiderea conferinţei s-a discutat despre naşterea naturală sau prin cezariană, specialiştii olteni arătând că peste 66 la sută dintre naşterile ce au loc la SJU Slatina sunt făcute prin cezariană.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Ziua a doua a „Zilelor Medicale Slătinene” a adus în discuţie subiecte de actualitate în rândul oltenilor.

Prima prezentare a aparţinut asistentei de pe Secţia Obstetrică-Ginecologie II din cadrul SJU Slatina, Nuşa Iancău, care a expus avantajele naşterii normale, aceasta oferind avantaje atât mamei, cât şi copilului.

Ginecologul slătinean, Adela Manta, a oferit detalii şi despre naşterea prin operaţia de cezariană. Medicul a precizat că tot mai multe oltence aleg să nască prin cezariană, procentul acestui tip de naşteri ajungând la 66 la sută.

„Ne referim la sarcina prin operaţia de cezariană, care se află în acest moment între modă şi necesitate la nivel naţional, nu numai în spitalul slătinean. Indicaţiile OMS pentru naşterea prin cezariană sunt de maximum 20 la sută, însă remarcăm că la nivelul ţării 70 la sută dintre femei nasc prin cezariană. În anii 80, în Spitalul Slatina naşterile prin cezariană se situau undeva la 25 la sută, iar în prezent, în 2016, statisticile arată că cezariana a ajuns la 66 la sută din totalul naşterilor. Evident că şi la SJU Slatina este acest trend de creştere. Naşterea prin cezariană este, de fapt, naşterea chirurgicală a fătului printr-o incizie la nivelul abdomenului şi se supune regulilor unor intervenţii chirurgicale”, a spus Adela Manta.

Pentru că astfel de intervenţii chirurgicale implică şi anestezie, medicul Alina Chiriac a prezentat riscurile la care se supun femeile când aleg această variantă.

„Utilizarea de medicamente anticoagulante şi antitrombotice la pacientele gravide presupune provocări importante pentru anestezist. Există informaţii limitate cu privire la implicaţiile anestezice ale terapiei cu anticoagualnte în peripartum”, a spus Alina Chiriac.


Pentru ca tabloul să fie complet, asistentul Victoriţa Costea de pe Secţia de Neonatologie a SJU Slatina a explicat importanţa alimentaţiei naturale la nou-născut şi sugar.

Medicul Claudia Triţa a expus etiologia tulburărilor de creştere la copil, încercând să explice importanţa măsurării înălţimii la micuţi.

„Măsurarea înălţimii şi monitorizarea creşterii în înălţime la copii încă de la naştere este esenţială pentru diagnosticarea prococe al hipotrofiei staturale de orice cauză. Bolile ce produc nanism şi statura mică pot să afecteze grav sănătatea şi calitatea vieţii copilului şi marchează evoluţia profesională, intelectuală şi inserţia socială prin stigmate fizice şi psihologice ce se propagă şi la vârsta adultă”, a spus Claudia Triţă.

În a doua parte a prezentării de vineri au ieşit la rampă specialistul de la Serivciul Anatomie Patologică, Mihaela Muntean, rematologul Monica Cepăreanu, ortopedul Ştefan Jidovin, urologul Răzvan Cazangiu şi mai mulţi internişti slătineni.

Reprezentanţii unităţii medicale slătinene îşi doresc să continue acest eveniment şi anul viitor, încercând să aducă şi invitaţi speciali de la alte unităţi medicale din ţară.

 
Alte articole din Societate:
656 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Trei elevi din Caracal şi Slatina, calificaţi în Lotul Naţional de Matematică pentru Juniori
Opt posturi de medic, scoase la concurs de SJU Slatina. CJ Olt a aprobat cooptarea doctorilor noi
Costel Moisescu ales preşedinte al PNL Olt. Candidatura primarului din Balş, respinsă pe motiv de tardivitate
Dr. Georgescu: „Pe Secţia de Urologie se poate face orice intervenţie chirurgicală, la fel ca în clinici private din ţară”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API