Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 23 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Societate » 7 aprilie 2017, ora: 14:57
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Peste 66 la sută dintre oltence aleg să nască prin cezariană. O nouă serie de specialişti olteni, la „Zilele Medicale Slătinene”

Acest articol conţine 4 poze
FOTO. Peste 66 la sută dintre oltence aleg să nască prin cezariană. O nouă serie de specialişti olteni, la „Zilele Medicale Slătinene”

Prima ediţie a „Zilelor Medicale Slătinene” a continuat şi vineri. La evenimentul organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina au participat şi de această dată medici şi asistenţi de la unitatea medicală slătineană. Au fost abordate subiecte de actualitate, probleme medicale şi situaţii cu care se confruntă oltenii. În deschiderea conferinţei s-a discutat despre naşterea naturală sau prin cezariană, specialiştii olteni arătând că peste 66 la sută dintre naşterile ce au loc la SJU Slatina sunt făcute prin cezariană.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Ziua a doua a „Zilelor Medicale Slătinene” a adus în discuţie subiecte de actualitate în rândul oltenilor.

Prima prezentare a aparţinut asistentei de pe Secţia Obstetrică-Ginecologie II din cadrul SJU Slatina, Nuşa Iancău, care a expus avantajele naşterii normale, aceasta oferind avantaje atât mamei, cât şi copilului.

Ginecologul slătinean, Adela Manta, a oferit detalii şi despre naşterea prin operaţia de cezariană. Medicul a precizat că tot mai multe oltence aleg să nască prin cezariană, procentul acestui tip de naşteri ajungând la 66 la sută.

„Ne referim la sarcina prin operaţia de cezariană, care se află în acest moment între modă şi necesitate la nivel naţional, nu numai în spitalul slătinean. Indicaţiile OMS pentru naşterea prin cezariană sunt de maximum 20 la sută, însă remarcăm că la nivelul ţării 70 la sută dintre femei nasc prin cezariană. În anii 80, în Spitalul Slatina naşterile prin cezariană se situau undeva la 25 la sută, iar în prezent, în 2016, statisticile arată că cezariana a ajuns la 66 la sută din totalul naşterilor. Evident că şi la SJU Slatina este acest trend de creştere. Naşterea prin cezariană este, de fapt, naşterea chirurgicală a fătului printr-o incizie la nivelul abdomenului şi se supune regulilor unor intervenţii chirurgicale”, a spus Adela Manta.

Pentru că astfel de intervenţii chirurgicale implică şi anestezie, medicul Alina Chiriac a prezentat riscurile la care se supun femeile când aleg această variantă.

„Utilizarea de medicamente anticoagulante şi antitrombotice la pacientele gravide presupune provocări importante pentru anestezist. Există informaţii limitate cu privire la implicaţiile anestezice ale terapiei cu anticoagualnte în peripartum”, a spus Alina Chiriac.


Pentru ca tabloul să fie complet, asistentul Victoriţa Costea de pe Secţia de Neonatologie a SJU Slatina a explicat importanţa alimentaţiei naturale la nou-născut şi sugar.

Medicul Claudia Triţa a expus etiologia tulburărilor de creştere la copil, încercând să explice importanţa măsurării înălţimii la micuţi.

„Măsurarea înălţimii şi monitorizarea creşterii în înălţime la copii încă de la naştere este esenţială pentru diagnosticarea prococe al hipotrofiei staturale de orice cauză. Bolile ce produc nanism şi statura mică pot să afecteze grav sănătatea şi calitatea vieţii copilului şi marchează evoluţia profesională, intelectuală şi inserţia socială prin stigmate fizice şi psihologice ce se propagă şi la vârsta adultă”, a spus Claudia Triţă.

În a doua parte a prezentării de vineri au ieşit la rampă specialistul de la Serivciul Anatomie Patologică, Mihaela Muntean, rematologul Monica Cepăreanu, ortopedul Ştefan Jidovin, urologul Răzvan Cazangiu şi mai mulţi internişti slătineni.

Reprezentanţii unităţii medicale slătinene îşi doresc să continue acest eveniment şi anul viitor, încercând să aducă şi invitaţi speciali de la alte unităţi medicale din ţară.

 
Alte articole din Societate:
1362 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Simona Ciocioană

Într-un con de umbră, din cauza lipsei performanţelor, sportul trebuie revigorat. Totul pleacă de la susţinere, de la cât investim în cel mai bun ambasador de imagine. O ordonanţă de urgenţă, dată în urmă cu câteva zile, este primul pas în resuscitarea sportului. Fie că vorbim de handbal, atletism, tenis sau sportul rege, fotb ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API