Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 25 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Comunitate » 10 aprilie 2017, ora: 15:54
facebook twitter Feed rss
 

Învăţământul profesional dual, o şansă pentru elevii olteni. Zeci de firme au solicitat ISJ implicarea în program

Învăţământul profesional dual, o şansă pentru elevii olteni. Zeci de firme au solicitat ISJ implicarea în program

Zeci de firme au solicitat deja Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt înfiinţarea de clase cu învăţământ profesional dual. Acest nou tip de învăţământ presupune ca operatorul economic să cofinanţeze clasele, fiecare elev urmând să primească o bursă de câte 200 lei de la stat şi de la societatea comercială, aceasta din urmă asigurând şi locul de practică pentru cursanţi.

de Ionuţ Jifcu
ionut.jifcu@gazetanoua.ro

Inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Vera Rachină, a declarat că, în plus, în cadrul învăţământului profesional dual vor putea să se înscrie şi persoane care au împlinit deja 18 ani.

„Săptămâna trecută s-a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional dual. Această formă de învăţământ este cofinanţată de către operatorii economici care îşi exprimă în scris solicitarea de şcolarizare, pe anumite calificări, solicitări care se trimit direct la minister, la Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic. Noutatea constă în faptul că acest tip de învăţământ ne permite să realizăm clase separate de învăţământ profesional cu persoane peste 18 ani. AJOFM are o bază de date şi putem veni în întâmpinarea acestor categorii de persoane, care nu au terminat niciun fel de şcoală şi care vor putea fi calificate în meseriile care sunt solicitate de operatorii economici”, a declarat Vera Rachină.

Ea a adăugat că noua formă de învăţământ răspunde atât cerinţelor operatorilor economici de muncitori calificaţi, cât şi a elevilor care beneficiază de avantaje în plus.

„Cei care vor urma acest tip de învăţământ vor primi o bursă de 200 de lei din partea statului şi în mod obligatoriu o bursă de 200 de lei din partea operatorului economic care a solicitat şcolarizarea. Cazarea, masa şi transportul sunt, de asemenea, gratuite. Venim şi acoperim două dorinţe: cea a operatorilor de personal calificat şi cred că venim în întâmpinarea persoanelor care fac parte din medii defavorizate pentru că sunt nişte avantaje. În plus, operatorii economici îi vor angaja sigur, din moment ce solicită aceste calificări şi cofinanţează”, a mai spus inspectorul şcolar.

Vera Rachină a mai spus că sunt zeci de operatori care solicită înfiinţarea de clase cu învăţământ profesional dual.

„Liceele din Slatina şi din localităţile mai mari au cereri de la mai mulţi operatori economici. Dar avem solicitări şi de la operatori mici, din agricultură sau pentru mecanici auto. Cele mai solicitate sunt calificările de la Colegiul Economici «Petre S. Aurelian» Slatina: bucătar, ospătar, lucrător hotelier. Ajung în fiecare an să dea probe de departajare. Vorbeam cu colegii de acolo şi cei de la clasa de bucătar-ospătar sunt aproape toţi angajaţi”, a mai afirmat reprezentantul ISJ.

În judeţ, există 22 unităţi şcolare în învăţământul profesional şi tehnic, însă clasele de învăţământ profesional dual vor fi înfiinţate doar la cererea expresă a operatorilor economici.

 
Alte articole din Comunitate:
520 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Trei elevi din Caracal şi Slatina, calificaţi în Lotul Naţional de Matematică pentru Juniori
Opt posturi de medic, scoase la concurs de SJU Slatina. CJ Olt a aprobat cooptarea doctorilor noi
Costel Moisescu ales preşedinte al PNL Olt. Candidatura primarului din Balş, respinsă pe motiv de tardivitate
Dr. Georgescu: „Pe Secţia de Urologie se poate face orice intervenţie chirurgicală, la fel ca în clinici private din ţară”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API