Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Luni, 29 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Cultură » 13 aprilie 2017, ora: 13:43
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Meşteşugul încondeierii ouălor de Paște demonstrat, la Slatina, de meşterii populari de pe Valea Olteţului

Acest articol conţine 7 poze
FOTO. Meşteşugul încondeierii ouălor de Paște demonstrat, la Slatina, de meşterii populari de pe Valea Olteţului

Meşterii populari încondeietori de ouă de pe Valea Olteţului şi o parte dintre ucenicii lor au desfăşurat, joi, la Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina, o demonstraţie a meşteşugului lor, în cadrul unei eveniment organizat de Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt,

de Ionuţ Jifcu
ionut.jifcu@gazetanoua.ro

Meşterii populari Petre Ciobanu de la Călui şi Daniela Voicu de la Balş, însoţiţi de ucenicii lor, Georgiana Adriana Năstasie, Mihaela Turcitu şi Cristian Nicolăescu, au făcut demonstraţii de încondeiat ouă, dar şi au expus ouă încondeiate cu frumoasele modele de Valea Olteţului, cele care au fost premiate, alături de măiestria realizatorilor, mai mulţi ani la rând, la cel mai mare festival de profil din România, Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, judeţul Suceava, şi în cadrul concursului ce se desfăşoară acolo intitulat „Tradiţie - valoare sacră”.

„Povestea acestor modele de încondeiat ouăle de Paște, în judeţul Olt, se regăseşte în trecutul comunelor Oboga şi Călui. Aceste modele sunt de fapt nişte desene simbolice care se regăsesc pe ceramica de Oboga. În ceea ce priveşte cele zece desene simbolice, avem rugămintea de la fostul meşter mare Tudor Diaconeasa să nu le abandonăm, chiar le-am permis copiilor să facă şi alte modele, să creeze şi ei modelele lor. Cele zece modele sunt respectate aşa cum au fost învăţate de la bunicii şi străbunicii lui nea Tudor Diaconeasa. Cele mai folosite modele sunt următoarele. Floarea de mărgăritar – ţăranul se întreabă, atunci când înfloreşte floarea de mărgăritar, dacă a plantat sămânţa în pământ. Dacă nu a făcut acest lucru, înseamnă că a întârziat şi n-o să aibă hrană pentru tot anul. Alt model ar fi peştele, care înseamnă hrana simplă a ţăranului care nu putea să care la câmp oala cu ciorbă şi lua hrana cea mai uşor de transportat. Frunza de jugastru, un alt model reprezentativ şi pe ceramica de Oboga, înseamnă lemnul din care se făcea jugul boilor. Pânza de păianjen – tradiţia populară spune că, în perioada când s-a născut Iisus Christos, păianjenul a făcut o pânză deasă, deasupra lui, să-l apere de alte insecte. Ar mai fi şi pana de păun, care reprezintă diferenţa dintre ţăran şi boier. Fierul plugului, un alt simbol, unealta cu care ţăranul îşi pregătea terenul agricol”, a declarat meşterul popular Petre Ciobanu.

Acesta a explicat că, pentru a prinde acest meşteşug, este nevoie, printre altele, de răbdare, voinţă şi talent.

„Acum am mai puţini ucenici pentru că sunt pensionar, dar cât am funcţionat ca învăţător, am avut şi câte o clasă de zece-douăzeci de copii şi vă mărturisesc că din aceştia rămâneau unul sau doi. Acest meşteşug, ca şi altele, necesită foarte multă răbdare, voinţă şi un pic de talent”,
a mai spus meşterul.

Evenimentul de joi a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina.

„Este cea de a patra ediţie a acestui eveniment. De fiecare dată încercăm să organizăm în altă locaţie pentru ca publicul căruia ne adresăm să se îndrăgostească, poate, de meseria respectivă. Este o tradiţie de pe Valea Olteţului şi nu ştiu dacă se poate face şi în altă parte. Eu susţin că există în gena oamenilor care locuiesc în anumite zone un meşteşug care se practică în acea zonă şi de aceea încercăm să aducem la Slatina, de această dată, pentru că majoritatea copiilor sunt din mediul rural şi noi încercăm să aducem meşteşugurile, care se practicau altă dată, aici, sub nasul lor, sub mâna lor, pentru ca văzându-le şi observându-le, să se îndrăgostească de ele şi să le practice. Un ucenic dacă găsim, pe lună, avem 12 ucenici pe an. Iată că acolo, la Balş şi la Călui, Daniela Voicu şi Petre Ciobanu fac un lucru extraordinar pentru că ei mereu descoperă noi copii care sunt îndrăgostiţi de acest meşteşug şi îl practică cu succes, obţinând rezultate remarcabile chiar la festivaluri şi concursuri de gen importante”, a declarat Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul CJCPCT Olt.

 
Alte articole din Cultură:
303 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API