Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Luni, 24 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Social » 20 aprilie 2017, ora: 14:47
facebook twitter Feed rss
 

Proiectul privind centrul de primire pentru victimele violenţei în familie, finalizat. 29 de persoane au primit consiliere

Proiectul privind centrul de primire pentru victimele violenţei în familie, finalizat. 29 de persoane au primit consiliere

Umilite ani în şir, oltencele încep să nu mai accepte excesele de furie ale partenerilor de viaţă şi caută ajutor. În sprijinul acestor victime a venit DGASPC Olt, care a creat, într-un spaţiu ce aparţine CJ Olt de 170 de metri pătraţi, un Centru de urgenţă pentru victimele violenţei domestice. De la deschiderea acestui centru, 1 iulie 2016, 29 de femei alături de copii lor au primit consiliere şi au fost învăţate să nu mai accepte bătăile soţilor.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familei în judeţul Olt a apărut graţie Mecanismului Finaciar Norvegian 2009-2014.
În faţa unei statistici crunte, conform căreia în 674 de familii din Olt existau comportamente violente, autorităţile au ajuns la concluzia că este nevoie de un astfel de centru.

Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a declarat că violenţa domestică este raportată doar atunci când femeile ajung la spital în urma loviturilor aplicate.  

„Acest Centru de urgenţă pentru victimele violenţei domestice este un obiectiv pe care noi ni l-am asumat în strategia de dezvoltare a serviciilor judeţene, pornind de la realitatea pe care o cunoştem cu toţii, dat fiind fenomenul de violenţă domestică şi incidenţa atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. Din păcate, în toate clasele sociale. Pentru înfiinţarea centrului am ţinut cont de o statistică raportată de către primării: 674 de familii în care existau comportamente violente, din care 345 erau familii cu copii, cu un număr de 496 de copii. Din raportările noastre, consumul de alcool era prezent în 2.433 de familii, unde există 1.783 copii. Violenţa domestică nu este raportată decât atunci când este necesară o intervenţie medicală. Există mentalitatea că oricum într-o familie o palmă este normală şi era asumată de tot mediul social. Violenţa este interzisă şi nu trebuie să o permitem la nivel de comunitate şi trebuie să luăm atitudinea”, a spus Rădiţa Piroşca.

29 de victime ale violenţei domestice au primit consiliere


Femeile bătute de partenerii lor de viaţă au acum la dispoziţie acest centru, unde primesc consiliere şi sunt ajutate să depăşească momentele dificile. Spaţiul de 170 de metri pătraţi ce aparţine CJ Olt a fost reabilitat şi compartimentat. Au luat astfel naştere trei dormitoare, o cameră de zi, birou de consiliere psihologică, toalete şi bucătărie, totul fiind dotat corespunzător. Mai mult de atât, copiii au la dispoziţie un spaţiu de joacă unde îşi pot petrece timpul. Femeia umilită ce părăşeşte căminul conjugal poate ajunge într-un astfel de centru, unde timp de două lună este ajutată să pregătească actele de divorţ pentru a se debarasa de soţul violent.

Managerul de proiect, Sorin Gheorghe, a precizat că 29 de persoane au primit consiliere în acest centru, din care 15 copii şi cinci femei din mediul rural şi nouă din urban, precum şi 12 membri ai familiilor acestora.

„Obiectivele proiectului au fost dezvoltarea serviciilor prin înfiinţarea unui centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie. Creşterea gradului de informare în rândul victimelor şi a familiilor acestora, dar şi promovarea principiilor non-violenţei. Centrul a fost înfiinţat într-un spaţiu de 170 de metri pătraţi aflat în proprietatea CJ Olt şi în administrarea DGASPC Olt. S-a creat o structură formată din trei dormitoare, o cameră de zi, birou de consilieră psihologică, birou personal, toalete şi bucătărie. Centrul a fost dotat cu mobilier adecvat, electrocasnice, IT, dar şi un autoturism. Au fost formaţi profesionişti care să se ocupe de victime şi a fost recrutat şi personal pentru desfăşurarea activităţilor din centru. Centrul funcţionează de la 1iulie 2016 şi au beneficat de servicii specializate 29 de victime ale violenţei în familei şi 12 membri ai familiilor acestora”,
a spus Sorin Gheorghe.

Proiectul va fi finalizat pe 30 aprilie, moment ce va fi marcat de reprezentanţii DGASPC Olt.


 

 
Alte articole din Social:
396 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”
Costel Moisescu, candidează singur la şefia PNL Olt. „Dacă lumea mă respectă prea mult şi nu s-a băgat...”
Deputatul Iancu: „Legea salarizării unitare va duce la dispariţia «micilor atenţii»”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
Voinţa Băbiciu, victorie la masa verde cu Grădinile

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API