Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Luni, 24 aprilie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Agricultură » 20 aprilie 2017, ora: 17:02
facebook twitter Feed rss
 

De ce nu pot scoate fermierii olteni roşii pe piaţă în februarie. Legumicultor din Izbiceni: „În extrasezon, nu putem concura cu roşiile aduse din import”

De ce nu pot scoate fermierii olteni roşii pe piaţă în februarie. Legumicultor din Izbiceni: „În extrasezon, nu putem concura cu roşiile aduse din import”

Din cauza vremii, fermierii olteni nu pot produce roşii în ianuarie-februarie. Cei care s-ar încumeta să cultive plantele în solarii, ar trebui să le asigure o temperatură de cel puţin 20-22 de grade, în condiţiile în care vremea, în această perioadă, coboară sub zero grade. Astfel, în faţa unor costuri de producţie foarte mari, roşiile olteneşti nu ar putea concura cu acelea aduse din import.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Noul program pentru încurajarea cultivării tomatelor a fost lansat de autorităţi în speranţa că vor fi limitate importurile, mai ales în extrasezon, iar românii vor consuma tot mai multe roşii autentice. Astfel, fermierii sunt încurajaţi cu o subvenţie de trei mii de euro să scoată roşii pe piaţă primăvara devreme, până cel mai târziu la 31 mai, şi în perioada noiembrie-decembrie, exact atunci când se importă masiv.

Viceprimarul de la Izbiceni, Florin Lazăr, a declarat că fermierii din comuna sa ar putea scoate roşii şi în februarie, însă costurile ar fi colosale, ţinând cont de vremea din această perioadă.

„Fermierii din Izbiceni ar putea scoate pe piaţă roşii şi în februarie, însă costurile ar fi foarte mari din cauza climei noastre. Când la noi sunt -15 grade, roşiile au nevoie de cel puţin 20 de grade. Niciodată roşiile din străinătate nu vor avea gustul de aici”,
a spus viceprimarul de la Izbiceni.

Legumicultorul Gelu Voinea din Izbiceni spune însă că roşiile olteneşti, deşi cu un gust net superior celor importate, nu vor putea concura niciodată cu tomatele aduse din străinătate din cauza preţului.

„Am avut nevoie de roşii în februarie-martie şi am cumpărat, dar nu ne-am atins de ele, nu le-am putut mânca. Cauciuc curat! Să germineze sămânţa în fruct, au fost tratate cu pesticide puternice pentru a rezista o perioadă lungă de timp. Roşiile noastre, dacă sunt ţinute trei-patru zile, se înmoaie. M-am înscris în programul de suţinere a tomatelor, nu vom putea să producem roşii în februarie din cauza climei. Se poate în solarii, însă costurile de producţie ar fi foarte mari. Se va importa în continuare în această perioadă, dar se încearcă diminuarea perioadei în care sunt aduse din afară. Nu putem concura cu roşiile de peste hotare! Dacă producem în februarie, ar trebui ca un kilogram de roşii să fie vândut cu 15 lei, minimum. Cele din Grecia, Polonia, Turcia sunt aduse cu cinci-şase lei. Fermierii din aceste ţări nu au nevoie de încălzire pentru a produce roşii în această perioadă”, a spus Gelu Voinea.

 
Alte articole din Agricultură:
384 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
FOTO. Florin Barbu, director ANIF: „Costul energiei electrice pentru irigaţii, suportat de Agenţie. Numărul angajaţilor din filiale creşte la peste 3.000”
Oficial Voinţa Băbiciu: „AS Milcov a fost ajutată de arbitri, dar golurile le-am primit pe greşeli”
Costel Moisescu, candidează singur la şefia PNL Olt. „Dacă lumea mă respectă prea mult şi nu s-a băgat...”
Deputatul Iancu: „Legea salarizării unitare va duce la dispariţia «micilor atenţii»”
Fonduri pentru extinderea reţelei electrice pe strada Carol I din Slatina
Voinţa Băbiciu, victorie la masa verde cu Grădinile

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API