Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Marţi, 23 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Eveniment » 5 mai 2011, ora: 19:32
facebook twitter Feed rss
 
Votul decisiv, la mâna deputaţilor

Despăgubiri în euro pentru foştii deţinuţi politici

Acest articol conţine 2 poze
Deţinuţii politici, la un pas să primească 24.000 euro/an de detenţie

Peste o mie de foşti deţinuţi politici din judeţul Olt sau urmaşi ai acestora ar putea primi 24.000 euro pentru fiecare an petrecut în închisoare în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

de Simona Chirici
simona.chirici@gazetanoua.ro

Plenul Senatului a adoptat miercuri, cu 49 de voturi „pentru”, şase abţineri şi 30 de voturi „împotrivă”, un proiect de lege al mai multor deputaţi PNL, prin care foştii deţinuţi politici vor primi despăgubiri în valoare de 24.000 de euro pentru fiecare an detenţie. Un beneficiar al despăgubirilor poate primi până la 400.000 euro pentru toată perioada petrecută în închisoare. Forma iniţială a legii propunea acordarea unor despăgubiri de 300 de euro pentru fiecare zi de detenţie şi 200 de euro pentru fiecare zi de măsură administrativă. În urma amendamentelor adoptate de Comisia juridică a Senatului, despăgubirile ar urma să fie acordate pentru anul de detenţie. Paul Popescu, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) şi preşedinte până în 2007 al filialei Olt, spune că Statul şi-ar permite să ofere compensaţiile băneşti.

 

„Constat o diferenţă fundamentală între ceea ce scrie în propunerea legislativă şi ceea ce s-a votat în Senat. Dacă ar fi rămas la varianta iniţială nu ar fi ieşit ideea de egalitarism, însă legea votată miercuri face o diferenţiere clară. În România, deţinuţii politici au petrecut maximum 16 ani în închisoare, astfel încât suma maximă stabilită de lege, 400.000 euro, acoperă întreaga perioadă de detenţie. Eu cred că este o sumă pe care Statul o poate plăti”, e de părere Popescu.

„Să sperăm că va trece şi de Camera Deputaţilor, majoritar pedelistă”

Fostul deţinut politic se teme că această lege, propusă încă de anul trecut, se va bloca odată ajunsă la Camera Deputaţilor.

 

„În România nu a existat voinţă politică pentru astfel de despăgubiri. Iniţial legea a ajuns la Senat încă din decembrie 2010. S-au opus Guvernul României şi două comisii din Senat, ambele conduse de senatori PDL. Să sperăm că va trece şi de Camera Deputaţilor, unde PDL, care s-a opus de la început categoric acestei legi, are majoritate. Legea ar putea fi adoptată, fie în forma actuală, fie cu modificări, cum ar fi păstrarea cuantumului de 24.000 euro sau diverse alte variante”, mai spune Paul Popescu.

„Niciun ban din lume nu ar ajunge pentru o zi de detenţie”

Preşedintele AFDPR Olt, Constantin Soare, spune că mult mai importantă decât depăgubirea financiară este recunoaşterea deţinuţilor politici, ignoraţi până în prezent de toate guvernările.

 

„Eu cred că legea va trece, dar forma în care e introdusă nu e bună. Oricum, niciun ban din lume nu ar ajunge pentru o zi de detenţie, ceea ce contează este faptul că s-ar face în sfârşit dreptate. Revoluţionarii au fost recunoscuţi imediat după 1989, în timp ce foştii deţinuţi politici, care au suferit în închisorile comuniste, se luptă de peste douăzeci de ani să obţină recunoaştere”, explică Soare.

 

Şi urmaşa unui fost deţinut politic din Olt crede că prin adoptarea legii s-ar face dreptate celor care au murit sau s-au îmbolnăvit în închisorile comuniste, fiind supuşi la chinuri groaznice şi foame.

 

„Cei care au luat iniţiativa sunt de apreciat. Tatăl meu a fost închis timp de şase ani şi jumătate la Aiud şi Piteşti, în perioada 1958-1964. În închisori s-a îmbolnăvit grav, a făcut hipertensiune, artrită, cataractă, diabet, cu care s-a luptat până când a murit, la scurt timp după ce a ieşit din arest. Nu banii sunt importanţi, ci recunoaşterea a ceea ce s-a întâmplat”, spune femeia.

Ştirbu spune da, Bărbulescu se mai gândeşte

Doi dintre deputaţii de Olt spun că legea este bună, compensând într-o oarecare măsură greutăţile întâmpinate de foştii deţinuţi, dar atunci când vine vorba despre votarea acesteia, părerile sunt împărţite.

 

„Eu voi vota pentru această lege. E ceva normal, firesc, deşi nu cred că o sumă de bani, oricare ar fi valoarea acesteia, poate duce la recuperarea unui an din viaţă”, a declarat Gigel Ştirbu, deputat PNL.

 

De cealaltă parte, deputatul PDL Daniel Bărbulescu e mai reţinut şi spune că înainte de a lua o decizie trebuie să analizeze mai întâi forma legii şi să vadă dacă există resurse bugetare pentru aceasta.

 

„Mi se pare o măsură bună în principiu, doar că mi se pare că vine târziu, după atâţia ani de la comunism. Nu m-am hotărât cum voi vota”, a precizat deputatul PDL.

200 lei pe an de detenţie

Deţinuţii politici români au petrecut în general între doi şi 16 ani în închisorile comuniste. Cel mai puţin au fost închişi ţăranii care s-au opus în colectivizării forţate. În prezent, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri primesc lunar 200 lei pe an de detenţie, graţie decretului-lege nr. 118 din 30 martie 1990.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
9. lili  8 septembrie 2013, 08:50
Da ba, statul si-ar putea permite ,ca n-are pe cap decat fosti puscariasi colorati,acum, in "politici"!Se inmultesc si astia ca "revolutionarii". Si "urmasii urmasilor " lor vor cere despagubiri.Despre cei ce mai traiesc si sant politici autentici cu dovada ca erau oameni politici, oponenti ai regimului, nu parnaiasi carora nu le-a placut munca, s-ar putea discuta. Cat despre urmasi...cum ar fi sa-i hingheriti si pe urmasii tortionarilor si ai favorizatilor din perioada comunista? Macar fiti consecventi si simetrici, cum merita urmasii unora recompense, nu merita si urmasii celorlalti pedepse!? Domnul Paul Popescu scoate capul iar, are si ani multi pe cartea de munca, nu stie cum sa mai ceara ceva din munca altora! Sau Soare...ce opozant politic putea sa fie pe vremea lui Ceausescu, cand el de-abia stia sa spuna cum il cheama! Cautati mai cu atentie si veti descoperi cum cei ce se dau fosti opozanti sant de fapt marii chiulangii, ciripitorii securistilor si activistilor, cei protejati pt ca faceau rost de orice, cei ce se fofilau de la munca si luau salarii din munca colegilor.Incurajandu-i in continuare pe escroci, dovediti ca santeti de aceeasi teapa cu ei! Luati de la gura amaratilor si dati imbuibatilor astora care nu stiu decat sa ceara. Apoi veniti dupa voturi tot la amarati ca sant multi, saraci si se vand pe nimic.
8. george  8 septembrie 2013, 00:33
am fugit din tara in anul 1981 si mau condamnat 1 an jumate puscarie si as vrea sa stiu daca e politic (trecerea de frontiera)pe vremea aceia va multumesc
7. cum vine asta ?!  10 mai 2013, 12:06
Pensionarii au cate o pensie de mizerie si abia isi duc zilele, iar statul roman se gandeste sa dea o sumedenie de bani, unora care deja nu mai sunt in viata ! Sa le plateasca guvernul si regimul care i-a inchis, de ce sa platim noi acum, abuzurile altora ? Este Romania asa de bogata, incat sa plateasca bani pettru morti, iar cei vii abia isi duc zilele ... cum mai vine si asta, sa dam bani la morti iar pe cei vii ii lasam sa moara de foame ? Mai dati ceva la pensionarii vii si lasati-i in pace pe cei morti ...
6. Ivascanu Luiza  10 mai 2013, 10:32
Sunt fica fostului detinut politic Ivascan Nicolae,in prezent decedat si doresc sa stiu daca eu am vreun drept de pe urma tatalui meu.Am 67 ani .Locuiesc in prezent in comuna Soveja/Vrancea.Am dosarul tatalui meu dar nu stiu care este urmatorul pas pe care sa-l fac.Poate cineva sa-mi dea informatii?tel.0743832724.
5. Alfa  7 mai 2011, 19:23
Despagubirile morale, prevazute in forma initiala a legii 221, au fost inlocuite , de Senat, la cererea AFDPRLA, cu compensatii banesti fixe, de 24.000 Euro/an, care se acorda pentru prejudicii morale, cauzate de DETENTIA POLITICA PERSONALA, ceea ce inseamna ca pot primi aceste compensatii numai cei care au facut puscarie, si care mai sunt inca in viata, ca sa poata sa faca cererea in nume propriu. Deportatii, urmasii lor, si urmasii detinutilor politici pot primi numai despagubiri materiale pentru bunurile confiscate si indemnizatia de la D-L 118.
4. Ştirbu spune da, Bărbulescu se mai gândeşte   7 mai 2011, 15:39
Micul deputat se mai gindeste... Cind ai luat cinematograful pe de-a moaca AI MAI STAT PE GINDURI? Cind ai votat TAIEREA CU 25% a salariilor AI MAI STAT PE GINDURI? Cind ati devalizat orasul si tara asta prin contractele pro clientela portocalie, AI MAI STAT PE GINDURI? Daca tu te mai gindesti, NOI ne-am gindit deja! NU VA MAI VOTEAZA NIMENI!!! Locul vostru e la P U S C A R I E !!!
3. Alfa  7 mai 2011, 15:12
Despagubirile morale, prevazute in forma initiala a legii 221, au fost inlocuite , de Senat, la cererea AFDPRLA, cu compensatii banesti fixe, de 24.000 Euro/an, care se acorda pentru prejudicii morale, cauzate de DETENTIA POLITICA PERSONALA, ceea ce inseamna ca pot primi aceste compensatii numai cei care au facut puscarie, si care mai sunt inca in viata, ca sa poata sa faca cererea in nume propriu. Deportatii, urmasii lor, si urmasii detinutilor politici pot primi numai despagubiri materiale pentru bunurile confiscate si indemnizatia de la D-L 118.
2. PATRICIANUL  6 mai 2011, 10:43
Gandurile ma duc inapoi la IULIU MANIU(cel care a facut unirea cea mare)care la o varsta destul de respectabila a fost ucis si care a zis -CE MARE LUCRU E SA FI OM- la procesul sau.Cei care au fost ,,eliminati`` ca nu erau de acord cu doctrina lui stalin, cei care au ramas,eliminati din scoli, parinti paralizati,familii umilite de pleava societatii si nici macar o decenta inmormantare. E MARE LUCRU SA FI OM.
1. saint just. ro  5 mai 2011, 21:21
conceptul de dreptate absoluta este o iluzie seducatoare. nimeni nu are dreptul sa produca suferinta semenilor si trebuie sa plateasca pentru asta. din pacate, unii le fac si altii le trag. marele rau il fac cei putini si il platesc cei multi si nevinovati. sigur ca nimic nu poate compensa durerea, dar ma gandesc ca in conditiile in care "gratie decretului-lege nr. 118 din 30 martie 1990 fostii detinuti politici primesc LUNAR 200 de lei pe an de detentie",ar trebui luata o pauza cu revendicarile. cel putin pana se mai intremeaza tara asta aproape muribunda.fiindca astazi traim in cosmarul "tara ca o prada".daca se vor ridica cu pretentii si comunistii persecutati politic si inchisi inainte de 1945 sau urmasii taranilor ucisi la 1907? daca se gaseste vreun urmas al lui vasile roaita sa ceara sirena de la grivita?in lumea moderna a discrimina este o ilegalitate impardonabila.sa lasam un pic Tara sa-si revina, apoi mai vorbim.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Simona Ciocioană

Într-un con de umbră, din cauza lipsei performanţelor, sportul trebuie revigorat. Totul pleacă de la susţinere, de la cât investim în cel mai bun ambasador de imagine. O ordonanţă de urgenţă, dată în urmă cu câteva zile, este primul pas în resuscitarea sportului. Fie că vorbim de handbal, atletism, tenis sau sportul rege, fotb ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API