Cele două formulare depuse la Fisc sunt semnate în fals
Pe scurt, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt au ajuns două cereri semnate de o aceeaşi persoană din Slatina care solicita Fiscului virarea a 2% din impozitul anual atât către Asociaţia de Geopolitică, Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie din Bucureşti, cât şi către Asociaţia Cultural-Corală „Millennium” din Slatina. Persoana în cauză, care a cerut să nu îi facem publică identitatea, afirmă că ea nu a depus formular pentru virarea celor 2% din impozit nici în favoarea entităţii din Capitală, nici în favoarea asociaţiei conduse de Alexandru Chirilă Stanciu, ci pentru o cu totul altă entitate, în favoarea căreia dispune virarea banilor an de an.
„Am primit o adresă oficială de la Finanţe prin care am fost chemată să optez pentru una sau alta dintre cele două asociaţii, domnii de la Fisc crezând probabil că ambele cereri îmi aparţin. Dar eu nu am semnat nici una dintre cele două formulare, este vorba de două semnături diferite care nu îmi aparţin, aşa încât mă întreb de unde au avut reprezentanţii celor două asociaţii codul numeric personal al meu şi cum şi-au permis să-mi folosească identitatea fără acceptul meu. M-am prezentat la Finanţe şi cei de acolo au rămas, şi ei, miraţi, atunci când au aflat că nu pot opta nici pentru una, nici pentru cealaltă entitate, întrucât nu am depus nicăieri formularul cu cei 2% în favoarea lor”, ne-a declarat persoana în cauză.
Alexandru Chirilă Stanciu: „Nu ştiu nimic”
Mai întâi am încercat să luăm legătura cu Asociaţia de Geopolitică, Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie Bucureşti, pentru un punct de vedere pe acest subiect. N-am reuşit: numărul de telefon apelat ne-a introdus, de fiecare dată, în mesageria vocală a telefonului, cerându-ne să lăsăm un mesaj. L-am lăsat. Nu ne-a contactat, însă, ulterior, nimeni.
De preşedintele Asociaţiei Cultural-Corale „Millennium”, slătinean fiind, nu puteam să nu dăm, aşa că am solicitat explicaţii de la domnia-sa. Şi le-am primit, într-o variantă de nevinovăţie, evident.
„Nu ştiu cum a apărut un asemenea formular. Este posibil ca unul dintre corişti să îi fi cerut doamnei acest lucru. Iar dacă i-a cerut acest lucru pe listă trebuia să apară şi CNP-ul. Deci eu nu ştiu în lista cărui corist este doamna. Am să îi întreb pe corişti, să văd pe lista cui se află doamna. Deci dacă doamna a fost chemată şi a zis că nu dă la Asociaţia Corală nu este nicio chestie, dă la cine vrea dumneaei. Dacă a fost acolo (la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Olt - n.r.), semnează sau îl recunoaşte doar pe cel la care vrea să dea. Şi treaba este lămurită”, a găsit soluţia preşedintele Asociaţiei „Millennium”.
Numai că pe numele persoanei figurează nu doar un formular 230 în fals, ci două, aşa cum am arătat mai sus. Caz în care situaţia se complică. Pentru că Formularul 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor” se completează şi se depune „de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor”, potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.
Pedepse cu închisoarea
Surse instituţionale ne-au dezvăluit că acest caz nu este unul chiar izolat şi că, în alte rânduri, ar fi fost sesizată Poliţia.
„Sunt multe cazuri în care o persoană optează pentru ca impozitul de până la 2% din venit să fie virat în contul unei entităţi, după care uită şi, la o solicitare ulterioară, face o opţiune pentru o altă entitate. În astfel de cazuri, persoanele în cauză sunt invitate la Finanţe să opteze pentru o singură entitate. Sunt şi cazuri în care o persoană apare cu două formulare, susţinând că, de fapt, nu a optat pentru nici una dintre entităţi. În astfel de cazuri trebuie sesizează, de regulă, Poliţia, dacă persoana cu pricina ne sesizează că la mijloc ar fi vorba de ceva prin care s-ar încălca legea”, au declarat reprezentanţi ai Fiscului.
Cert este că astfel de fapte sunt pedepsite aspru de lege. Potrivit Noului Cod Penal, „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”. Pe de altă parte, utilizarea unui asemenea document atrage şi alte categorii de pedepse.
„Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”, se mai arată în Noul Cod Penal.
•••
În condiţiile în care numele Asociaţiei Cultural-Corale „Millennium” a mai apărut în presă, şi nu vorbim de un context pozitiv, ar fi potrivit un control al organelor abilitate prin scriptele ONG-ului. Şi nu doar prin scriptele asociaţiei, ci şi printre membrii Corului „Millennium”, care primesc din partea dirijorului, vor, nu vor, însărcinarea da a convinge cât mai multe persoane să vireze către ONG-ul domnului Chirilă Stanciu sume din impozitul anual pe venit. Cum sunt utilizaţi banii astfel obţinuţi este o altă chestiune, pentru că reprezentanţii asociaţiei din Slatina obţin şi sponsorizări, iar cu ocazia unor deplasări solicită bani şi de la membrii corului.