Senatoarea Doina Anca Tudor este urmărită penal în dosarul în care fostul ei soţ, Daniel George Tudor, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dar şi Ovidiu Marian, fost secretar general al Senatului, au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru luare de mită, respectiv trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în perioada martie - mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, Daniel George Tudor, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a primit de la administratorul firmei respective (denunţător în cauză), prin intermediul lui Ovidiu Marian, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri.
„În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, se arată în comunicatul DNA.
Rolul senatoarei în această poveste a fost să primească de la omul de afaceri ultimele două tranşe ale mitei, ea cunoscând, în momentul respectiv, potrivit procurorilor, faptul că săvârşea o infracţiune.
„Suma de bani amintită mai sus a fost remisă inculpatului Tudor Daniel George în trei tranşe de câte 100.000 euro, o primă tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale Tudor Doina Anca, senator în Parlamentul României, persoană care cunoştea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât provenienţa, cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani”, afirmă procurorii DNA.
De ce să fi tresărit deputatul Gigel Ştirbu la necazul colegei sale de parlament mai mult decât era cazul? Iată de ce!
Legături şi avantaje
În primul rând, pentru că cei doi sunt apropiaţi, făcând parte dintr-un grup restrâns în cadrul PNL. În al doilea rând, pentru că, la scurt timp după momentul în care vicepreşedintele ASF primea mita prin intermediul soţiei sale, soţia deputatului Gigel Sorinel Ştirbu, Delia, ocupa un post de consilier la Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu un salariu de aproape 100 de milioane lei vechi pe lună. Mai precis, potrivit declaraţiei de avere a soţului, în luna decembrie 2013, Delia Ştirbu încasa de la ASF 9.215 lei, iar în lunile ianuarie şi februarie 2014 ea a băgat în buzunar aproape 20.000 de lei. Să mai spunem că, exact în momentul în care soţia co-preşedintelui PNL Olt se căţăra în funcţie, faptele de corupţie pentru care fostul preşedinte al autorităţii, Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu şi alţii au fost trimişi în judecată erau în plină desfăşurare.
Să ne înţelegem: Gigel Sorinel Ştirbu a uzat atunci de toată influenţa şi relaţiile pe care le avea în partid (cu senatoarea Anca Tudor, al cărei soţ era unul dintre şefii importanţi ai ASF, cu liderul de atunci al PNL, Crin Antonescu, cu ministrul de atunci al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a cărui soţie lucra, de asemenea, la ASF etc.) pentru că altfel soţia lui nu ar fi avut nicio şansă să obţină o funcţie pentru care nimic, dar nimic nu o recomanda; nici studiile urmate cu ani în urmă şi, mai ales, nici experienţa profesională. Ba, dimpotrivă, în urmă cu opt ani ea a fost urmărită penal, împreună cu mama sa, de procurorii DIICOT pentru trafic cu alcool şi evaziune fiscală. Contextul ne sileşte să mai dezvăluim că, în declaraţia de avere a demnitarului, numele instituţiei de la care soţia sa a obţinut venituri este scris într-o formă prescurtată aiuritoare (Ad S Fin), astfel încât el să fie de nerecunoscut pentru curioşi - o dovadă în plus că doamna Delia Ştirbu a fost angajată la Autoritatea de Supraveghere Financiară în condiţii extrem de dubioase.
Trei luni a apucat soţia lui Gigel Ştirbu să încaseze salariu aproape dublu faţă de indemnizaţia de parlamentar a soţului, pentru că, din păcate pentru ea, dar şi pentru soţ, care abia devenise ministru al Culturii, s-a rupt Uniunea Social Democrată, iar conducerea PNL a sunat retragerea tuturor membrilor săi din posturile de demnitate publică. Cam în aceeaşi vreme cu ruperea alianţei PSD-PNL, Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost zguduită de mega-scandalul de corupţie avându-l în centru pe preşedintele de atunci al ASF, Dan Radu Ruşanu.
Ulterior, Delia Ştirbu s-a întors la afacerile familiei, ea deţinând acţiuni în mai multe firme, printre care se numără Magic Moment SRL, Tenis Academy Oltenia SRL, MBM Vânătoare SRL şi MBM Corporation SRL, aceasta din urmă fiind preluată de la controversatul om de afaceri Cristian Ghenciu.
•••
Fără să îl acuzăm direct pe co-preşedintele PNL Olt de săvârşirea unor lucruri reprobabile (în generozitatea noastră, lăsăm deoparte sforile trase pentru angajarea soţiei), îl îndemnăm, totuşi, ca, în măsura în care ar avea cunoştinţă că asemenea lucruri s-au întâmplat la Autoritatea de Supraveghere Financiară, să dea o mână de ajutor procurorilor în dosarul în care Direcţia Naţională Anticorupţie cere Senatului încuviinţarea arestării preventive pentru senatoarea Doina Anca Tudor, în ciuda faptului că dânsa îi este apropiată.
La urma urmei, într-o perioadă în care denunţurile sunt la ordinea zilei, o mică informaţie plasată unui procuror te-ar putea lipsi de lucruri neplăcute în viitor. Mai ales că unele feţe bisericeşti îşi şoptesc încă în barbă nemulţumirile legate de perioada în care Gigel Ştirbu ocupa funcţia de secretar de stat pe probleme de culte în Ministerul Culturii.