„Financiar, trecem prin momente mai dificile, dar ne gospodărim”

Autorităţile din comuna Baldovineşti nu aşteaptă să se termine criza, ci investesc fonduri europene şi locale în infrastructură şi modernizarea localităţii.

Aflată în apropierea oraşului Balş, comuna Baldovineşti este într-o continuă modernizare. Locuitorii apreciază eforturile administraţiei, care, chiar şi într-o perioadă de recesiune, a reuşit să realizeze unele investiţii în infrastructura localităţii. Aici, s-au implementat deja două proiecte cu finanţare europeană, pentru reabilitarea unor drumuri, iar un altul, care cuprinde mai multe investiţii, se află în derulare.

Introducerea reţelei de apă, finalizată în acest an

Principala investiţie care se derulează în acest an în comuna Baldovineşti este introducerea reţelelor de apă şi canalizare, care face parte dintr-un proiect finanţat din fonduri europene, pe Măsura 322.

 

„Lucrarea se află într-un stadiu fizic de peste jumătate, cred că o vom finaliza până la sfârşitul anului. Investiţia aceasta face parte dintr-un proiect realizat în colaborare cu comuna vecină, Găvăneşti, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Valea Gemărtăluiului», în valoare de cinci milioane de euro”, ne-a declarat primarul localităţii, Ion Enescu.


În cadrul acestui proiect este în derulare investiţia privind modernizarea drumului de legătură între localităţile Baldovineşti şi Găvăneşti, a podului de peste pârâul Gemărtălui, şi a altor două drumuri comunale. În total, în proiect este prevăzută reabilitarea a 18 kilometri de drumuri în comuna Baldovineşti.


„În cadrul proiectului mai avem două obiective, este vorba despre construirea unei grădiniţe cu trei săli de clasă în satul Pietriş şi protejarea unor elemente ale cadrului natural-Fântâni, tot în satul Pietriş”, a precizat primarul.

Sătenii nu-şi arendează terenurile

Deşi greutăţile financiare se resimt şi în viaţa cetăţenilor din Baldovineşti, pentru că majoritatea populaţiei active, care muncea în Balş, a fost disponibilizată, oamenii nu-şi arendează terenurile.


„Oamenii sunt muncitori, lucrează terenurile în mare parte, în jur de 80 de procente, au speranţa într-un viitor mai bun”,
ne-a spus edilul.

 

Pentru că zona este preponderent agricolă, comuna având o suprafaţă de 1.531 ha teren agricol, ponderea culturilor fiind deţinută de grâu şi porumb, principala ocupaţie a locuitorilor este agricultura. Fondul forestier al comunei este reprezentat de 473 ha de pădure.

 

„Am o pensie de CAP, nu e mare, mă mai ajută copii. De ce să cumpăr porumb sau grâu de la alţii, când pot să muncesc eu, să am acolo ce da la păsări şi animale. Nu prea dăm noi în arendă, nici nu ştiu dacă ar avea cine să-l ia”, ne-a spus o localnică.

În aşteptarea banilor de la Guvern

Primarul localităţii nu se plânge de criză, deşi în bugetul local s-a simţit acut. Spune că a căutat şi alte surse de finanţare pentru investiţii.

 

„Financiar, trecem prin momente mai dificile, ca orice administraţie, dar ne gospodărim şi încercăm să rezolvăm problema. Dacă, într-o comunitate, toţi factorii de decizie, de conducere încearcă să facă lucruri bune pentru localitate şi au un interes comun, lucrurile o să meargă bine”, a mai declarat Enescu.


Autorităţile din Baldovineşti au depus la Ministerul Dezvoltării un proiect pentru realizarea canalizării într-o zonă din comună, care n-a fost prinsă în proiectul cu finanţare europeană. Răspunsul de la Guvern privind aprobarea şi finanţarea întârzie să apară. Edilul Enescu mai are în proiect, pentru viitorul apropiat, finalizarea lucrărilor de reabilitare a şcolii, efectuată cu bani din bugetul local.

 

„Şcoala din Baldovineşti este reabilitată în proporţie de 80%, mai avem puţin de lucru la acoperiş”, a mai spus primarul.


„Şi-a dat interesul domnul primar. Vedeţi drumuri frumoase, avem apă, canal. Poate că ar face mai multe, dar nu are bani, că nu depinde de el totul. Acum, cu criza asta, la noi tot s-a făcut, dar în alte părţi e jale”, ne-a declarat un localnic care s-a retras la ţară după pensionare, mulţumit de activitatea autorităţilor locale.

Primăria, în fostul sediu al CAP


De mai bine de un an, Primăria Baldovineşti funcţionează într-o clădire modernă. Imobilul a aparţinut fostului CAP, iar în mandatul trecut a fost achiziţionat de administraţia locală, fiind apoi reabilitat.

 

„Sediul de primărie nu este nou, deşi aşa pare. L-am renovat complet, valoarea lucrărilor ridicându-se la 3,5 miliarde lei vechi, bani din bugetul local. A durat ceva mai mult, în mandatul trecut l-am achiziţionat, iar în acesta l-am modernizat”, ne-a spus edilul-şef. Imobilul a fost complet utilat şi dotat cu mobilier nou, urmând să fie amenajat şi spaţiul din faţa clădirii.

 

„Am pregătit terenul pentru a semăna gazon, vom planta flori şi arbuşti ornamentali şi vom monta câteva bănci”, a adăugat primarul.