„Împreună cu PSD, voi repune Slatina pe harta României”

Candidatul Uniunii Social Liberale la Primăria Slatina, Darius Vâlcov, persoana care, alături de slătineni, a modernizat municipiul reşedinţă de judeţ îşi doreşte să finalizeze proiectele demarate în acest mandat, a căror finanţare a fost refuzată de guvernarea portocalie. Tocmai din acest motiv, Vâlcov a ales să se înscrie în PSD, formaţiune politică în care a găsit sprijinul necesar continuării dezvoltării Slatinei. La 35 de ani, Darius Vâlcov se află în faţa celui de-al treilea mandat, în care şi-a propus să extindă investiţiile de reabilitare termică a blocurilor, modernizarea unor cartiere, dar şi a unor obiective în care tinerii slătineni să-şi petreacă timpul liber.

Care consideraţi că sunt cele mai importante realizări din cele două mandate de primar al Slatinei?
Toate investiţiile cred că au fost necesare şi au venit în întâmpinarea nevoilor slătinenilor. Cele mai importante, însă, consider că au fost acelea realizate cu fonduri europene. Am reuşit să atragem peste 73 milioane euro pentru proiecte privind reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, realizarea staţiilor de epurare şi tratare a apei, dar şi referitoare la reabilitarea a 30 de cartiere, a două licee şi înfiinţarea clubului nautic. Toate acestea având o valoare foarte mare, aproape de 15 ori bugetul anual de investiţii al municipiului, fondurile europene au fost foarte importante şi rămân prioritare pentru dezvoltarea oricărui oraş. La fel de importante au fost investiţiile privind reabilitarea majorităţii unităţilor de învăţământ, modernizarea esplanadei, dar şi amenajarea Complexului cultural Eugen Ionescu.

Care sunt proiectele pe care doriţi să le implementaţi în Slatina, în perioada următoare, dacă slătinenii vă vor oferi din nou încrederea prin vot?

Trebuie să continuăm reabilitarea blocurilor, astfel încât tot mai mulţi cetăţeni din municipiul Slatina să aibă confortul de care, din anul 2009, deja beneficiază locatari ai 128 de scări din oraşul nostru. Trebuie să finalizăm proiectele pe fonduri europene, şi aici mă refer la reabilitarea a13 cartiere, din care o importanţă aparte o are Centrul Istoric, centrul vechi al municipiului Slatina. De asemenea, ne-am propus să asfaltăm 140 de kilometri de străzi din municipiul Slatina în următorii patru ani. Nu trebuie să uităm nici de tinerii slătineni, care nu mai trebuie să plece în Craiova, Piteşti sau Bucureşti pentru a-şi petrece timpul liber. Pentru aceştia vom continua investiţiile pentru realizarea clubului nautic şi a sălii polivalente, precum şi modernizarea ştrandului din „Progresul”, şi a grădinii zoologice.
 
Ce ar trebui să înţeleagă slătinenii prin plecarea dumneavoastră din PDL?

Fiecare trebuie să înţeleagă ceea ce simte că este apropiat sau corect pentru sufletul său. Eu vreau să le transmit slătinenilor că am plecat dintr-un partid care nu i-a respectat şi i-a minţit, după ce în toate alegerile, o parte dintre slătineni şi-a dat de fiecare dată votul pentru reprezentanţii PDL. În momentul în care, în 2009, investiţiile majore în Slatina s-au oprit, iar proiecte cum sunt centura oraşului sau Autostrada Sudului ne-au ocolit în totalitate, am recurs la ameninţări mai directe, prin care solicitam conducerii partidului şi conducerii guvernului de la acea vreme să-şi onoreze promisiunile făcute slătinenilor. În caz contrar, le-am spus că voi pleca din partid. Din păcate, lucrările la şoseaua ocolitoare nu au început, nici nu ni s-a permis să intrăm pe traseul Autostrăzii Sudului, investiţie care a fost programată a trece prin Caracal şi nu prin Slatina, şi atunci deciza mea a fost să părăsesc un partid care cred că, la nivel central, m-a trădat.

De ce aţi ales să vă alăturaţi PSD şi nu unei alte formaţiuni politice?

Nu poţi să te duci în partide de buzunar sau care există doar pentru a profita de anumite momente, dacă ai proiecte pe care vrei să le impui la nivel guvernamental. După o discuţie cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea, în care am primit promisiunea că lucrările la centura ocolitoare vor începe din anul 2013 şi că Autostrada Sudului îşi va modifica un pic sensul astfel încât să treacă şi prin Slatina, am decis că opţiunea este Partidul Social Democrat. Sunt convins că, împreună cu PSD, voi repune Slatina pe harta României. Nu exclud însă faptul că alegerea partidului s-a datorat şi unei relaţii bune pe care am avut-o de-a lungul timpului cu preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu.

Cum aţi reuşit să aveţi o colaborare administrativă atât de bună, când Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt, făcea parte dintr-un partid în Opoziţie, iar dumneavoastră într-unul aflat la Putere?
Presa din Olt a fost surprinsă de colaborarea administrativă foarte bună dintre Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean, din 2010 încoace. La baza acestei colaborări a stat modernizarea Spitalului Judeţean şi a sportului din Slatina şi din judeţul Olt. De acum încolo, nu are cum să nu continue această colaborare decât într-un mod foare bun, aflându-ne în aceeaşi echipă politică.

PSD Olt are deja numit un membru într-o funcţie importantă din Guvernul României, şi se pare că încă un membru urmează să ocupe o funcţie la fel de importantă. Cum credeţi că vor putea ajuta aceştia dezvoltarea Slatinei şi a Oltului?

Unul dintre punctele politice importante ale unui partid sau ale unei organizaţii judeţene este acela de a promova oameni la centru. Sunt sigur că aceştia nu vor uita locul de unde au plecat şi vor ajuta, fie chiar şi cu sfaturi, şi este suficient. Administraţiile publice locale din judeţul din care ei au plecat vor fi sprijinite să atragă mult mai mulţi bani din fondurile europene şi guvernamentale. Sunt sigur că atât numirea lui Emil Moţ secretar de stat la Ministerul Mediului, cât şi a altor membri PSD, în funcţii de secretari de stat sau şefi la agenţii naţionale, va însemna creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor în localităţile judeţului Olt.

Cum comentaţi atitudinea contracandidaţilor, care promit slătinenilor investiţii demarate de dumneavoastră care, fie sunt finalizate, fie sunt în curs de derulare?

Nu cred că aceste lucruri contează cel mai mult. În această campanie electorală, am văzut că fiecare poate să facă şi să spună orice, iar contracandidaţii mei nu s-au ferit de aceste lucruri. M-am abţinut şi mă voi abţine să fac comentarii despre ei până la sfârşitul campaniei. Însă, la toate minciunile pe care ei le-au spus despre mine, fie pe stradă, fie prin pliante puse în cutiile poştale, fie în presă, voi răspunde după 11 iunie, când voi spune adevărul despre fiecare dintre ei.