„Nici salariile aproape că nu le putem achita, stai aici ca să te numeşti că eşti primar”

Populaţia îmbătrânită şi lipsa investiţiilor mari sunt principalele probleme aflate în atenţia administraţiei din Tătuleşti, care speră în vremuri economice mai bune.

Comuna Tătuleşti, aflată la egală distanţă de reşedinţele judeţelor Olt şi Argeş, este înzestrată cu un cadru natural minunat, cu păduri de salcâm populate de sute de stupi, cu dealuri şi văi deopotrivă, cu case aşezate răzleţ de coamele dealurilor, suferă de o problemă existenţială - îmbătrânirea populaţiei.
Autorităţile speră ca, din acest punct de vedere, lucrurile să se rezolve odată cu revenirea economiei, şi acţionează pentru asigurarea unei infrastructuri decente, care să atragă şi investitori în zonă.

Finalizarea introducerii reţelei de apă, obiectiv prioritar
 
Primarul Lucian Istrate spune că la Tătuleşti investiţiile s-au derulat cu dificultate, din lipsa fondurilor, însă, că de puţin timp, lucrurile au început să se mişte.

 

„Lucrăm la staţia de alimentare cu apă, din proiectul de extindere a alimentaţiei cu apă, s-a turnat suportul bazinului de captare a apei. Este o lucrare de nouă miliarde lei vechi, licitată în 2009, dar care a rămas în stand-by până acum, fiindcă nu am avut fonduri. Acum ne-au venit două miliarde, şi sper să terminăm anul acesta, pentru că partea de conductă este realizată în proporţie de 80%. Cu un mic sprijin, de cinci miliarde, aş putea să termin staţia şi să dăm drumul la apă în zona unde este conductă. Era necesară extinderea sistemului de apă, pentru că în patru sate apa, deşi pânza este la suprafaţă, nu este potabilă”, ne-a declarat primarul.


Cu încă un sprijin financiar venit de la Guvern, prin prisma faptului că edilul este un apropiat al deputatului Nicolae Stan, în localitate se lucrează la finalizarea unei baze sportive.

 

„Acum se lucrează la baza sportivă, suntem în faza de finalizare a terenului de sport, după ce s-a decopertat primul strat, am venit cu balast, apoi cu pământ fertil, acum împrejmuim, şi urmează să punem gazonul, să ne ocupăm de tribune şi vestiare. Este o lucrare începută anul trecut, şi prevede o sumă de cinci miliarde lei vechi, de la Guvern, prin Ordonanţa 7, iar Consiliul Local să vină cu diferenţa până la opt miliarde. Sperăm să găsim sprijin pe la Guvern, că trei miliarde reprezintă o sumă mare pentru bugetul local. Dacă nu, oricum pe noi ne-a interesat mai mult terenul în sine decât vestiarele, ca să aibă copiii unde să joace un meci de fotbal în condiţii bune. Dacă vom mai primi bani, bine, dacă nu, e bine şi aşa”, a precizat Istrate.

Drumul comunal, asfaltat prin PNDI

Deşi multe localităţi oltene au fost ignorate de guvernanţi din motive politice, la Tătuleşti se va asfalta un drum comunal, prin programul Ministerului Dezvoltării.

 

„Am depus studiul de fezabilitate pe PNDI, 10.000 km ai doamnei Udrea, s-a aprobat reabilitarea a 8,8 km drum comunal, care presupune o sumă de aproximativ 125 miliarde lei vechi. În luna iulie o să se desfăşoare licitaţia, noi vom da drumul în administrare şi mai departe nu e treaba noastră”, a adăugat primarul.

 

Acesta crede că şi următoarea investiţie aflată în stadiul de proiect va primi finanţare: „Am depus şi studiul de fezabilitate pentru canalizare tot la Ministerul Dezvoltării, pentru satele Tătuleşti şi Bărbălăi, un proiect cu o valoare de 79 miliarde lei vechi, a primit avizul favorabil, şi aşteptăm să vedem dacă vom intra şi în finanţare”.

Comuna cu opt biserici

O atenţie specială din partea autorităţilor este acordată celor opt biserici de pe raza localităţii, din care patru sunt declarate monumente istorice.

 

„La biserica din Cireşi suntem la finalizarea lucrărilor de reabilitare, am finalizat exteriorul şi urmează picturile în interior. Am avut nevoie de două miliarde, bani daţi de deputatul Stan, în urmă cu ceva timp, din suma alocată anual reprezentanţilor puterii. Tot în zona bisericii se lucrează la podul de peste râul Vedea. Sperăm ca până pe 10 septembrie să fie gata şi podul şi biserica”.


Din cele opt biserici doar una a rămas fără renovări, însă este prinsă într-un proiect.

 

„Doar una nu este renovată, dar avem proiect şi certitudini de finanţare. Peste 20 miliarde ne-a costat finanţarea, bani de la Guvern, obţinuţi cu mari eforturi. Avem patru biserici declarate monument istoric, din care două de lemn, ambele restaurate”, a adăugat primarul.

„La ţară, se votează omul, nu partidul”

Cu toate avantajele de care a beneficiat de la Guvern, edilul comunei Tătuleşti are şi reproşuri de făcut:
„Am avut un proiect depus de Mediu, pentru realizarea unui parc comunal, în valoare de cinci miliarde, am primit răspuns peste doi ani că e respins. În cazul acesta, vom demara un proiect din fonduri proprii pentru un parc, avem 5.000 mp pe care i-am cumpărat de la Consiliul Local, şi încet, încet vom reuşi, nu va fi la fel ca cel pe care l-am fi făcut cu banii ministerului, dar ce vom putea şi noi, cu sume mult mai mici”.


Edilul crede că fondurile proprii ale unei localităţi rurale, mai ales ale uneia cu doar 1.300 de locuitori, cât are Tătuleştiul, nu ajung nici pentru asigurarea salariilor.


„Bugetul local e foarte mic, chiar dacă localnicii sunt conştiincioşi, îşi achită dările, fără sprijin din afară nu putem face nimic, nici salariile aproape că nu le putem achita, stai aici ca să te numeşti că eşti primar… Anul trecut, trei luni de zile nu ne-am luat salariile că n-am avut bani, ne-a ajutat tot domnul deputat. Este singurul deputat care ne-a băgat în seamă, e un avantaj că sunt în colegiul dânsului, dar am avut şi de pierdut pe treaba asta. Dar, la noi, la ţară, se votează omul, nu partidul”, a spus Istrate.

 

Copiii din şase sate, la o singură şcoală


Populaţia este îmbătrânită la Tătuleşti şi prin prisma faptului că mulţi dintre copii merg la şcoli în oraşe, şi apoi se stabilesc acolo. Din cele trei şcoli, care deserveau elevii din şase sate, a mai rămas una singură.

 

„Avem 100 de elevi, cu preşcolari cu tot, şcoala e reabilitată în anul 2007, are condiţii foarte bune, apă curentă, sală de calculatoare legate la internet. Cu transportul ne descurcăm destul de greu. Mai avem o grădiniţă la Bărbălăi, pe care am renovat-o anul trecut, cu fonduri de la minister”, a precizat primarul.