Comuna Ianca, până nu demult una dintre cele mai dezvoltate şi prospere zone legumicole din judeţ, este acum săracă, la fel ca restul localităţilor din ţară, iar locuitorii ei se confruntă cu aceleaşi probleme - lipsa locurilor de muncă şi a infrastructurii. Comuna este condusă, din decembrie ’89 încoace, de aceeaşi echipă, Mirel Pascu - primar şi Liviu Domozină - viceprimar, un tandem care a înţeles că principala menire a lor este să-i asculte pe cei care le-au oferit încredere.
Fondurile europene, principala sursă pentru investiţii
Şi la Ianca e criză, iar urmele prosperităţii de care s-a bucurat comuna în urmă cu mai bine de două decenii încep să dispară. Cândva o localitate în plină dezvoltare, datorită producţiilor agricole care mergeau la export, acum o zonă rurală săracă, la fel ca toate celelalte.
Autorităţile locale încearcă să ţină piept recesiunii economice de câţiva ani, orientându-şi atenţia către accesarea fondurilor comunitare, singura posibilitate de a continua investiţiile în comună.
„Fiecare îşi face socoteli, să realizeze cât mai multe pentru comuna sa. Din lipsa banilor, a trebuit să ne axăm mai mult pe programe şi proiecte europene şi naţionale. Am depus deja şapte proiecte până în prezent, pentru apă şi canal, modernizare drumuri comunale, realizare bază sportivă, panouri solare pentru şcoli şi dispensar. Deocamdată ni s-a aprobat proiectul pentru realizarea unei baze sportive moderne, am primit şi suma necesară, în valoare de şase miliarde. Ni s-a mai aprobat proiectul pentru asfaltarea Drumului Comunal 133A, pe o distanţă de un kilometru, care va fi executat în lunile mai-iunie. Finanţarea, de 3,8 miliarde lei vechi, este suficientă pentru a realiza această lucrare. Nu stăm cu mâna întinsă la Guvern, accesăm fonduri europene”, ne-a declarat viceprimarul Liviu Domozină.
Împăduriri în zona fostului lac Potelu
Lacul Potelul, o zonă cu potenţial piscicol şi agricol, a fost desecat în urmă cu trei ani, pentru că ameninţa să inunde comuna. Terenul rămas este unul nisipos, impropriu agriculturii, de aceea autorităţile au decis să-l împădurească.
„Am început să implementăm un program pentru împăduriri, având zone cu teren nisipos. Ni s-a aprobat un proiect din Fondul de Mediu, în valoare de 25 miliarde lei vechi pentru 90 ha de pădure. Plantarea se va face din toamnă, în prima etapă, iar în cea de-a doua, am dori să îndrumăm cetăţenii comunei, care au terenuri nisipoase şi slab productive, de a se organiza în societăţi juridice non-profit, pentru a întocmi proiecte cu finanţare nerambursabilă”, a mai spus viceprimarul.
Prioritatea administraţiei - introducerea reţelei de apă
„Am depus un proiect cu fonduri europene, pe Măsura 322, pentru introducerea reţelelor de apă şi canal, am pierdut la un punct, în toamnă, l-am adaptat şi l-am depus pe Fondul de Mediu, cu cofinanţare locală 20%”, spunea dezamăgit viceprimarul, despre o investiţie absolut necesară, introducerea reţelelor de apă şi canal.
Aceasta rămâne însă prioritatea administraţiei locale.
Fiindcă Valea Dunării este o zonă săracă, şi tinerii din Ianca au plecat în străinătate pentru un loc de muncă bine plătit.
„Majoritatea tinerilor a plecat în Spania, acolo strâng bani, se întorc şi îşi construiesc case, însă, din păcate zona nu are perspective de dezvoltare. Zona aceasta este foarte săracă, fără locuri de muncă. Cetăţenii sunt harnici, cândva aici era o adevărată piaţă de desfacere pentru roşiile timpurii. Acum agricultura a rămas singura ocupaţie a cetăţenilor”, a explicat Domozină.
Economii la cheltuielile de personal
„Am preferat să nu angajăm un număr maxim de funcţionari în primărie, făcând economii la cheltuielile de personal. De exemplu, din economii de genul acesta am realizat iluminatul public în toată localitatea, chiar dacă a durat mai mult. Avem în plan modernizarea şcolii din satul Ianca, proiect ce a început acum un an, am schimbat şarpanta, tâmplăria şi am integrat sistemul de încălzire centrală, în toate şcolile şi grădiniţele. Avem un proiect de încălzire cu energie neconvenţională, cu panouri voltaice, fiind zonă nisipoasă, soarele fiind foarte puternic, cu şanse reale de finanţare. Aceste panouri ar putea asigura iluminatul public şi al instituţiilor din localitate gratuit”, a mai spus edilul.
Ca să nu rateze nicio măsură de dezvoltare a mediului rural cu fonduri europene, administraţia din Ianca a insistat să obţină finanţare pentru realizarea unor drumuri de folosinţă agricolă.
„În luna mai, intenţionăm să mergem şi pe Măsura 125, modernizare drumuri de exploataţie agricolă, proiect pe care l-am depus şi în sesiunea din 2010, din păcate a fost eligibil, dar fără finanţare”, a mai spus viceprimarul.
Chiar dacă în acest mandat investiţiile în localitate nu s-au derulat conform planificării, din lipsa fondurilor, cetăţenii ştiu acest lucru.
„Nu e cazul la noi să fim traşi de mânecă de cetăţeni, care să ne întrebe ce mai investim, să ne reproşeze că nu am făcut, pentru că suntem la al şaselea mandat, timp în care am făcut tot ce am putut, să fie bine pentru toţi locuitorii”, a conchis Domozină.