„Pacienţii nu trebuie să simtă diferenţa că se tratează la Slatina, Bucureşti sau în marile capitale europene”

Prima clinică privată de Chirurgie oftalmologică din judeţ s-a deschis pe 20 aprilie 2015, la Slatina. Dotată cu aparatură de ultimă generaţie şi oferind un climat primitor, pacienţii cu afecţiuni ale ochilor se pot trata în clinica slătineană. Având experienţa unor clinici de renume bucureştene şi participant la mai multe congrese organizate peste hotare, medicul oftalmolog Constantin Gheorghiţă îşi doreşte ca oltenii să plece mulţumiţi de la Spectrum Clinique, iar pacienţii să nu simtă diferenţa dacă se tratează la Slatina, Bucureşti sau în clinicile de profil din marile capitale europene. Pentru că a învăţat de la cei mai buni, tânărul medic a considerat că şi slătinenii, oltenii în general, merită să beneficieze de servici medicale de calitate.

Domnule doctor, de ce servicii medicale pot beneficia pacienţii care trec pragul clinicii dumneavoastră?
În primul rând, pacienţii pot beneficia de o consultaţi generală, iar dacă se impune, noi facem investigaţii cu aparatură de ultimă generaţie. Toate dotările sunt noi, avem un bloc operator de ultimă generaţie, monitoare, putem face ecografii. În clinica noastră se face şi tonometrie, ce ajută la diagnosticarea precoce a glaucomului, o afecţiune gravă ce se caracterizează printr-o alterare progresivă a nervului optic, ce duce la pierderea vederii. Foarte mulţi pacienţi nu şi-au luat niciodată tensiunea oculară.


La cât s-a ridicat întreaga investiţie?

Numai aparatura a costat 100.000 de euro, dar nu am făcut aşa un calcul cât a dus totul, pentru că spaţiul a fost recompartimentat, a fost refăcut şi adaptat pentru clinică. Nu am accesat fonduri europene, tot ce este aici este făcut cu finanţare proprie.

Cât de greu este să pui pe picioare o astfel de clinică?
Este foarte greu, pentru că sunt foarte multe autorizaţii de obţinut, trebuie tot timpul să respecţi protocoalele, să respecţi circuitele.

Care sunt intervenţiile pe care le faceţi cel mai des aici?
Cel mai des mă ocup de intervenţiile pentru cataractă şi implantarea cristalinului artificial. Procedura de extracţie a cristalinului se face după protocoalele de la nivel european, este o tehnică chirurgicală cu ultrasunete. Totul la noi se face ambulatoriu. Pacientul vine, este făcută intervenţia chirurgicală şi apoi pleacă acasă. Intervenţiile se fac cu anestezie locală, sunt monitorizate şi de un medic anestezist, dar nu sunt traumatizante.

În ce spital v-aţi format ca medic?
Eu am terminat Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti, promoţia 2008, iar cinci ani am făcut Rezidenţiatul la Spitalul Militar Bucureşti. Aici pot să spun că m-am format ca medic. A fost o experienţă foarte bună, mai ales că am fost sub îndrumarea colonelului doctor Gheorghe Anghel. În timpul Rezidenţiatului am lucrat şi la Clinica Oculus, sub îndrumarea doctorului Cristian Moraru, apoi un an am colaborat cu clinica Ama Optimex Bucureşti. Am căpătat experienţă, am avut îndrumători buni.

Mai lucraţi la altă clinică? Când vă pot găsi pacienţii la Slatina?
În prezent lucrez şi la Oftalux Bucureşti, unde ofer consultaţii joi, vineri, sâmbătă şi duminică. Luni, marţi şi miercuri sunt la Spectrum Clinique Slatina, din strada Tunari, numărul 22. Aici se pot adresa cu încredere oltenii ce se confruntă cu probleme în sfera oftalmologică.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu aţi lucrat?
Am lucrat un an la spitalul slătinean, însă lucrurile nu au evoluat aşa cum eu mi-aş fi dorit, deşi am avut toată deschiderea din partea conducerii unităţii medicale.  

Cu ce fel de afecţiuni vin slătinenii la dumneavoastră?
Nu este o patologie foarte bogată, nu sunt probleme foarte mari în această zonă, numai că pacientul trebuie puţin educat. Acesta trebuie să se prezinte mult mai devreme la medicul oftalmolog. După vârsta de 50 de ani, oamenii trebuie să vină anual la o consultaţie. Eu sunt specialist în chirurgia segmentului anterior ocular şi operez persoanele afectate de cataractă.

Care sunt cauzele apariţiei cataractei?
Nu este o cauză foarte clară, însă sunt factori de risc. În primul rând, persoanele care stau foarte mult timp în soare sunt predispuse la o astfel de afecţiune. Cu cât înaintează în vârstă, cu atât riscul de îmbolnăvire creşte. După vârsta de 70 de ani, cel puţin cincizeci la sută dintre pacienţi fac cataractă, iar cristalinul devine opac şi trebuie înlocuit. Intervenţia chirurgicală este singura metodă de tratament pentru cataractă.

Care este cea mai vârstnică persoană pe care aţi operat-o de cataractă?
În Spitalul Militar am operat un pacient ce avea 104 ani. El a trecut foarte bine peste intervenţie, pentru că în Oftalmologie nu există un risc prea mare.      

Aţi avut posibilitatea să lucraţi în spitalele europene?
Nu am lucrat în străinătate, însă am participat la foarte multe congrese în Franţa, Danemarca, Austria sau Spania. De aici sunt la curent cu tehnica nouă. Aceste congrese ne ajută foarte mult în formarea profesională.

Cum aţi decis să deschideţi această clinică la Slatina?
Slatina este oraşul meu natal. Sunt lucruri pe care le-am studiat la Bucureşti, am văzut cum se fac şi am considerat că se pot face şi în Slatina, mai ales că nu exista o clinică doar cu profil oftalmologic în oraş.

Ce îşi doreşte un tânăr medic ce a avut curajul să pună pe picioare o astfel de clinică?
Aş vrea să reuşesc să menţin nivelul tehnologic din clinică, tot ce înseamnă aparatură, pentru că nu este foarte uşor. Tot timpul apar pe piaţă aparate noi, tehnica avansează într-un mod rapid. Îmi doresc ca pacienţii mei să plece mulţumiţi din clinică, să nu simtă diferenţa că se tratează la Slatina, Bucureşti sau în marile capitale europene. Indiferent unde este tratată afecţiunea, rezultatul trebuie să fie acelaşi. Pacientul trebuie să-şi rezolve cu succes problemele oftalmologice.