Primăria Caracal sprijină falimentarea voită a IGO

Starea actuală a oraşului este principalul motiv pentru care primarul nu mai e dornic să vorbească cu oamenii despre problemele reale. Preferă intervenţiile telefonice sau interviurile scurte despre anumite teme pe care le speculează politic.

La Caracal, problemele reale ale comunităţii sunt evitate, sau spuse şoptit, printre dinţi. Asta dacă e vară... când vine frigul, caracalenilor le vine să-şi ia lumea-n cap. Au şi de ce, gândindu-ne la ce-i aşteaptă şi în această iarnă. Se gândesc îngroziţi când, cât şi la ce preţ vor avea căldură, căci de apă caldă, nici vorbă! A murit până şi speranţa!

IGO, blestemul caracalenilor

În casele caracalenilor apa caldă nu mai curge la robinet de ani de zile, nici măcar lux nu se mai poate numi, chiar dacă ea reprezintă o necesitate, iar lipsa ei pare incredibilă pentru statutul nostru de ţară europeană. Până la oraş european, Caracalul are enorm de recuperat. Are cine să facă acest lucru?! Deocamdată, nu! IGO Caracal s-a înfiinţat în 1999 ca societate în subordinea consiliului local cu obiect de activitate „captarea, tratarea şi distribuţia apei menajere”. De captare şi tratare din partea IGO SA au beneficiat, din plin, o mână de tovarăşi. Caracalenii au avut în schimb doar de pierdut. Iată de ce! După zece ani de zile, în 2009, IGO Caracal intra în incapacitate de plată. Pus în faţa adevărului, primarul Gheorghe Anghel recunoştea acest fapt, dar dădea vina nu pe proasta gestionare a multor bani pe care i-a înghiţit, în toate guvernările, IGO, ci pe caracaleni.
Într-un scurt interviu acordat la acea vreme unui cotidian local, primarul bâjbâia: „Nu e în faliment, e în insolvenţă de plată(?!)”, încercând să fraierească. Cu o vehemenţă ieşită din comun îndrepta arătătorul către caracaleni: „Această situaţie se datorează unor datorii pe care asociaţiile de proprietari, societăţile şi cetăţenii oraşului le au către IGO, iar aceasta către alţii”. Nici un cuvânt nu sufla domnul primar despre datoria primăriei către IGO SA, peste o sută miliarde lei vechi. Întreg judeţul a plătit, în 2008, datoriile societăţii, când, în 27 noiembrie, CJ OLT aproba alocarea a 600.000 lei, din fondul de rezervă bugetară, Consiliului Local Caracal pentru plata datoriilor pe care IGO le avea către Direcţia Apelor Olt (DAO). Datorii neplătite de cinci ani în 2008 ce reprezentau abonamentul pentru furnizarea de apă. La vremea aceea, caracalenii întrebau firesc: unde sunt banii pe care oamenii i-au plătit pentru apă?! Aceeaşi întrebare o pun şi azi, fiind la fel de actuală.
Nu a existat guvern, că a fost el PSD, PNL, PDL să nu aloce bani pentru IGO Caracal. Suma înghiţită de această veritabilă gaură neagră, de la bugetul naţional, depăşeşte 150 miliarde lei. În 2009, actualul guvern includea pe lista celor 29 societăţi cărora urmau să le fie şterse datoriile şi IGO Caracal, cu un debit de 8,8 milioane lei RON, la acea dată.
Toate eforturile centrale şi judeţene de a redresa această societate au fost zadarnice. Azi, IGO Caracal se află în insolvenţă, în data de 9 iunie 2008 judecătorul sindic desemnând inclusiv lichidatorul judiciar. În prezent, IGO Caracal este, cum spune o veche vorbă românească, precum purceaua în coteţ! Moartă şi-i mai dăm, din când în când, cu dovleacul la nas să-şi mişte coada... De suferit, suferă caracalenii rămaşi puţin peste 2.000 de abonaţi la serviciile IGO, din 7.500 câţi erau. Ce să facă oamenii dacă agentul termic, dat cu ţârâita, le mănâncă toată pensia şi tot salariul, anul trecut, la un apartament cu două camere, întreţinerea ajungea la patru milioane lei pe lună?! Anul ăsta?! Dumnezeu cu mila şi boşii din IGO cu profitul! Primarul?! La fel... orb, mut, surd, că ştie el ce ştie, are şi de ce... Caracalenii?! Cu frica-n sân, să nu păţească la fel ca anul trecut, când au primit căldură pe 7 decembrie, s-a sistat furnizarea pe 20 ianuarie, la fel şi la jumătatea lunii februarie când au dârdâit trei zile şi trei nopţi, agentul termic fiind sistat definitiv, fix de 8 martie! Suntem deja în sezon rece şi oamenii nu ştiu la ce să se aştepte. Nu ştiu nici valoarea gigacaloriei, nici a subvenţiilor, căci primarul nu a mai convocat de un an, din 16.10.2010, şedinţă ordinară de consiliu local!

Unde sunt banii?

Este întrebarea pe buzele tuturor caracalenilor, la care primarul e obligat să răspundă. Nu are nici chef, nici timp, când nu spune bancuri la telefon, dă interviuri! IGO Caracal nu a păpat doar bani de la bugetul naţional, ci şi de la caracaleni. Peste 30 miliarde lei au intrat în conturile societăţii după montarea gigacalorimetrelor de bloc, apometrelor în apartamente. Ce dacă ţevile de transport sunt vechi şi nu mai au nici măcar vata de sticlă pe ele?! Zero sau praf în ochi! Mici cârpeli la centrala de producere a agentului termic, o ruină comparabilă cu cea de la Cernobîl în care unica investiţie în ultimii 21 de ani a fost schimbarea arzătoarelor de pe păcurină, pe gaz. De aici şi costurile mari pentru buzunarul caracalenilor şi pericolul ca spitalul, şcolile, grădiniţele să rămână în frig, la rândul lor fiind dependente de primărie datoare la IGO. Dacă îl întrebi pe primar sau pe Veselin, şeful antic al IGO Caracal, despre situaţia societăţii, ceri file din Dosarele X. Au păţit-o consilierii în şedinţa, evident, cum altfel decât extraordinară, din 15.10.2008, când şeful Veselin a simulat o prezentare a unui Raport de activitate a IGO Caracal pe perioada 1995-2008. Nu că aşa l-a obligat datoria, ci pentru că asta au cerut o parte dintre consilieri. Accesul la raport le-a fost strict interzis, doar accesul la factură permis.

Întrebări, persiflare şi tăcere

Clarificări privind situaţia actuală a IGO?! Aprovizionarea cu păcurină s-a făcut numai de la IGO sau şi de la alte societăţi private, plata făcută fiind cu prioritate pentru unele, cu penalităţi mari pentru altele, sau deloc, cazul RAFO Oneşti a cărei datorie neplătită de IGO a băgat, juridic, IGO în lichidare judiciară?! Ce salarii au şefii din conducerea societăţii?! Care din cele şase secţii din cadrul IGO sunt ineficiente, au pierderi şi a căror desfiinţare se impune pentru redresarea societăţii?! De la RAFO Oneşti au fost luate de către IGO SA peste 1.000 tone păcurină prin alte societăţi private cărora le-a fost plătită la timp contravaloarea păcurinei, în timp ce păcurina cumpărată direct de IGO de la RAFO nu a fost achitată?!

 

Răspunsul primarului Gheorghe Anghel la toate întrebările consilierilor a fost unul singur: „Cetăţeanul caracalean nu şi-a plătit datoriile! Avem 246 hotărâri de evacuare a celor cu datorii care trebuie puse în executare, la spital nu se poate acorda subvenţie, iar salariile conducerii IGO sunt confidenţiale şi dacă sunt făcute publice pot da naştere anumitor suspiciuni!”.

 

Am spicuit din stenograma şedinţei „scăpată” pe internet!

Muribunda IGO îşi permite!

Deşi primarul îi numeşte „persoane rău voitoare”, caracalenii, oameni cu mintea luminată, nu odihnită, precum cea a altora, întreabă: se falimenteză, voit IGO SA prin mâna unealtă a lui Veselin cu sprijinul primăriei?! Se va vinde această societate pe bucăţi, urmând a fi cumpărată de „băieţii deştepţi” din Caracal?! Cum poţi gândi altfel, când, la IGO Caracal, se întâmplă „minuni”?!
Până la acestea, să facem o incursiune în trecut: în 8 iulie 2007, în ştrandul administrat de IGO îşi pierdea viaţa Raluca Giurea, plătind la cei 12 anişori tributul suprem pentru nepăsarea şi indolenţa lui Veselin şi a primăriei ce dădeau liber utilizării unui ştrand ucigaş, neautorizat. În mai 2004, Garda Financiară amenda IGO Caracal cu 200 milioane lei pentru implicare în tranzacţii ilegale cu păcură cu firma TERRA ASSIT GROUP, confiscând din depozitele IGO SA Caracal 569,4 tone de păcură, în valoare de 4,1 miliarde lei.
În timp ce primarul certa caracalenii că au datorii mari către IGO, şeful Veselin îşi cumpăra maşină de serviciu de 1 miliard lei. În fapt, pe rolul instanţei de judecată, la mâna legală a lichidatorului judiciar, muribunda-falimentara IGO Caracal pare să fi făcut pui! Îşi permite, deci dispune, altfel cum se explică?! Să construieşti, tu, Veselin, într-o veselie, cârciumi-hotel, precum Restaurantul 48, fosta popicărie, terasa din insulă, toate în parcul confiscat caracalenilor de oligarhii oraşului, toate pe profit, toate, ale cui?!
Probabil ale SC IGO-PUI SRL, deşi „răuvoitorii”, cum le spune primarul caracalenilor, pronunţă acţionariat cu nume şi prenume în care s-ar afla, lumea vorbeşte, inclusiv domnul primar şi domnul Veselin?! Şi tot falimentara IGO întreţine şi echipa de fotbal cu „performanţe” de Divizia C, al cărei preţ real de întreţinere numai Veselin îl ştie, căci pe primar îl interesează mai puţin fotbalul. Domniei sale îi place joking-ul şi interviul, conştient că, în locul dialogului, pe viu, cu oamenii, mai bună e tăcerea, decât să se enerveze. Starea actuală a oraşului nu impune prezenţa în mijlocul nemulţumiţilor, mai bună e discuţia şi apariţia atunci când trebuie... În campaniile electorale!