Ce v-a determinat să intraţi în cursa pentru Primăria municipiului Caracal?
Motivul care m-a făcut să intru în această cursă a fost susţinerea oamenilor din cadrul organizaţie PSD Caracal. Mi s-a părut o susţinere destul de considerabilă. Pe de altă parte, a contat faptul că am decis să mă întorc de la Bucureşti la Caracal, în urmă cu mulţi ani, şi mi-aş dori să ajut cu ce pot, cu ce cred eu că este nevoie, ca oraşul nostru să fie altceva decât a fost până acum. Mai mult decât atât aş vrea ca şi copiii mei să-şi desfăşoare activitatea, mai târziu, în oraşul nostru.
Ce nevoi imediate au caracalenii şi cum vă gândiţi să le soluţionaţi?
Eu şi echipa mea de campanie am pus la punct zece puncte pe care vrem să le implementăm imediat după 5 iunie. Aş vrea să le prezint mai întâi caracalenilor. Am încercat să acoperim nevoile imediate legate de siguranţa cetăţeanului, de câinii comunitari, de locurile de muncă, de modul în care se face administraţie publică. Este vorba de lucruri care pot fi făcute imediat.
Cartea de vizită a candidatului Liviu Radu este reprezentată de lucrurile bune pe care le-a făcut la Spitalul Municipal Caracal. V-a fost greu să vă duceţi planurile la bun sfârşit? Cum aţi reuşit?
Eu mizez mult pe seriozitate şi pe lucruri bine determinate, pe încredere şi pe comunicare. Sigur, cartea mea de vizită se bazează pe ceea ce am putut să fac la spital, mai întâi ca director medical şi, acum, ca manager. În măsura în care activitatea spitalului a depins de mine, am încercat să găsesc soluţii, cu resurse proprii ale spitalului, astfel încât să meargă şi activitatea medicală şi să pot lucra şi la lucruri privind circuitul şi imaginea spitalul. N-au fost lucruri făcute într-un timp foarte scurt, ci în cei trei ani de când am această funcţie. N-a fost nici greu, nici uşor, mi s-a părut normal să fac ceva ce-mi stă la îndemână.
Această expertiză pe care aţi dobândit-o la spital poate fi transpusă şi în administraţia publică?
Nu cred că există oameni care pot lucra doar într-un domeniu. Eu cred că sunt oameni care iubesc acest oraş, vor să facă ceva pentru el, şi au lângă ei o echipă cu care pot lucra.
Cum le explicaţi caracalenilor că, deşi au votat un reprezentant al PSD şi acum patru ani, lucruri n-au mers chiar bine?
Acest lucru poate fi explicat destul de simplu. Partidul Social Democrat şi-a luat nişte angajamente faţă de cetăţeni, acum patru ani, care n-au putut fi duse la capăt nici măcar pe jumătate. De aceea, partidul s-a delimitat, acum un an, de actualul primar. Au existat nemulţumiri vizavi de modul în care s-a lucrat. Nu mă refer neapărat la relaţia dintre partid şi primar, ci la relaţia dintre consilieri şi primar şi la aşteptările pe care cetăţenii le aveau de la primar.
De când sunteţi manager, aţi fi putut face mult mai multe lucruri, dacă aţi fi avut o altă susţinere din partea administraţiei locale?
Din 2010, spitalele au trecut sub administrarea autorităţilor locale. De când sunt eu manager, nu am primit niciun ban de la primărie şi consiliul local pentru dotări, pentru reparaţii la clădiri. Singurii bani s-au dat pentru parcarea pe care vrem s-o facem la poarta III şi pentru cofinanţarea computerului tomograf, alocare aprobată de consiliul local din rezerva bugetară. Prin comparaţie, gândiţi-vă câţi bani a primit Spitalul Slatina de la Consiliul Judeţean Olt. Dacă aş fi avut un ajutor măcar pentru repararea clădirilor, a aleilor, ar fi fost extraordinar. Numai anul trecut am cheltuit pentru întreţinerea clădirilor undeva aproape de şase miliarde de lei vechi. Potrivit contractului cu Casa de Asigurări, 68% din fonduri se duc către salarizare. Restul de bani sunt folosiţi pentru utilităţi, reparaţii şi service-uri. Aşadar, nu sunt bani.
V-aţi format deja echipa cu care o să începeţi munca, de la vară?
Nu, încă n-am format această echipă. Acum ne-am axat pe cristalizarea proiectului pentru următorii patru ani. Vom lucra şi la echipă, după aceea, când lucrurile vor fi mai concrete.
Care este viziunea dumneavoastră pentru Caracal, în următorii patru ani?
Eu plec la drum cu optimismul care mă caracterizează şi cu o echipă care poate duce la îndeplinire tot ce ne-am propus în acele zece puncte. Pe de altă parte, din când în când, pentru proiectele mari vreau să am o consultare directă cu societatea civilă din Caracal. Riscăm să promovăm proiecte care nu rezolvă problemele cetăţenilor. Trebuie să te poţi simţi bine în oraşul tău. Pe mine mă mâhneşte atunci când aud că sunt copii care pleacă în alte oraşe, după ce termină şcoala. Caracalul are nevoie de medici, de jurişti şi de toate categoriile profesionale.
Care este modelul de lider al primarului Liviu Radu?
Niciodată n-am fost de acord cu politica tăierii în carne vie. Eu am altă opţiune: nu îmi place să se facă lucrurile prin forţă, ci prin fermitate. Pe de altă parte, vreau să fac şi o pace politică în oraşul nostru. Dintr-un oraş foarte frumos, de ceva vreme, politicul parcă a luat minţile oamenilor şi nu se mai înţeleg.