Pentru ca strugurii sa se transforme in lichidul lui Bacchus este important sa acorzi o atentie sporita pe tot parcursul procesului de productie, dar mai ales in faza de depozitare. De la podgorii la butoi vin, toate aceste elemente sunt responsabile de un produs final cu personalitate si arome rafinate.
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat tot felul de metode pentru a depozita vinul pentru o perioada mai mare de timp. In acest fel au construit butoaie din diferite tipuri de lemn, damigene de sticla, iar in vremurile moderne au inceput sa apara butoaiele din plastic sau din fibra de sticla. Avantajul tuturor acestor modele este ca vinul va fi in siguranta si va putea sa isi combine in voie toate aromele. In plus, avantajele nu se limiteaza doar la gusturi si vin sa ii ajute atat pe producatorii mici, cat si pe cei mari si mijlocii.
Butoi vin – secretele care stau la baza unui vin de casa de cea mai inalta calitate
Toamna reprezinta cea mai activa perioada din an pentru viticultori si pasionatii de vin. In cotidian sunt cuprinse activitati precum culegerea strugurilor, zdrobirea prin tehnici mecanizate sau manuale, cat si etapa de depozitare si imbuteliere. Piata abunda in produse destinate acestor procese, insa trebuie sa ai tot timpul in vedere nevoile tale, precum si avantajele pe care acestea ti le ofera. De asemenea, un rol important il joaca si factorii externi care vor contribui la formarea unui vin de poveste.
1. Alege butoiul de vin perfect pentru tine
In primul si in primul rand, alege butoiul care ti se potriveste. In functie de spatiu, volum, material si durabilitate in timp, acum ai la dispozitie zeci de recipiente special concepute pentru pasiunea ta. Pentru gusturi si arome unice poti sa iti indrepti atentia catre un butoi confectionat din lemn. Pentru rezistenta impresionanta in timp, solutia ideala este reprezentata de butoaiele de plastic sau firba de sticla. Nu in ultimul rand, damigenele sunt si ele niste optiuni demne de trecut in revista, intrucat asigura un mediu steril, fiind usor de curatat si igienizat.
2. Alege cu atentie mediul de depozitare
Vinul este un produs sensibil, care necesita depozitarea la o temperatura cuprinsa intre 7 si 18 grade. Mediul trebuie sa fie izolat pentru ca fluctuatiile de temperatura sa nu contribuie la alterarea lichidului, schimband mare parte din proprietati. In plus, butoiul trebuie ferit de razele soarelui, chiar daca temperatura de afara este una optima. Pe scurt, beciurile si cramele sunt spatii prietenoase cu vinul, care contribuie la formarea aromelor si care mentin calitatea pentru lungi perioade de timp.
3. Verifica recipientele inainte de utilizare
Inainte de a depozita vinul, asigura-te ca recipientele sunt sigure si mai ales curate. In acest mod vei forma un mediu propice pentru fermentare, maturare si pastrare, in care bacteriile nu vor avea cum sa se formeze. In plus, poti remedia problemele care apar la sistemul de scurgere sau aerisire acolo unde este cazul. In acest fel nu vei pierde nici macar un strop de vin, iar produsul final este la doar un pas distanta de a-ti delecta simturile.