4 soluții eficiente pentru nasul înfundat

Știm cu toții cât de neplăcute sunt acele momente în avem nasul înfundat. O banală răceală, alergii, infecții respiratorii, toate acestea cauzează congestia nazală. Pentru că nasul înfundat îngreunează respirația, organismul are tendința de a se simți mai obosit. Dar, ca și oricare altă problemă, există și o rezolvare. Iată 4 soluții simple și eficiente care te pot ajuta să respiri mai bine.


Consumă multe lichide pentru a subția mucusul

Când te hidratezi adecvat, îți sprijini sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor, ajutând în același timp și subțierea mucusului. Apa este indispensabilă pentru organism atunci când ai nasul înfundat. Supele calde și ceaiurile sunt și ele opțiuni viabile. În schimb, evită alcoolul și băuturile cu cofeină, deoarece pot contribui la deshidratarea organismului și uscarea căilor respiratorii. Când corpul este hidratat, mucusul din căile nazale rămâne fluid, permițând o respirație mai ușoară. 

Persoanele cu diabet trebuie să fie și mai atente la deshidratare, deoarece deshidratarea poate afecta atât congestia nazală, cât și alte complicații. Monitorizarea nivelului de glicemie cu ajutorul unui aparat glicemie ajută atât la gestionarea diabetului, cât și la menținerea echilibrului fluidelor în organism.

Folosește un decongestionant nazal pentru a reduce inflamația și a deschide căile respiratorii

Decongestionantele nazale sunt probabil cele mai cunoscute soluții pentru a scăpa de congestia nazală. Când vasele de sânge din interiorul nasului se inflamează, blochează căile respiratorii. Drept urmare, apare senzația de respirație greoaie și uneori, chiar și sufocare din cauza lipsei aerului. Un decongestionant nazal reduce inflamația din căile nazale, permițându-ți să respiri mai ușor. Spray-urile nazale acționează local, reducând rapid congestia. Creioanele nazale sunt bogate în uleiuri esențiale ajutând și ele funcția respiratorie.

Curăță canalele nazale și elimină mucusul în exces

Curățarea canalelor nazale și eliminarea mucusului în exces pot fi obținute cu ajutorul spalaturilor nazale sau folosind un irigator nazal. Tehnica constă în clătirea nasului cu o soluție salină care ajută la eliminarea impurităților. Soluția salină nu doar că înmoaie și elimină mucusul acumulat, dar și hidratează căile nazale, prevenind uscarea excesivă a acestora. Un irigator nazal este un mic dispozitiv care facilitează întregul proces.

Fă o baie de aburi pentru a deschide căile respiratorii

Una dintre cele mai simple metode pe care le poți încerca înainte de a ajunge la farmacie, este și cea clasică. O baie de aburi poate subția mucusul gros, facilitându-i eliminarea din nas. Există mai multe metode pe care le poți încerca. Un duș fierbinte este o idee excelentă pentru că îți deschide căile respiratorii și te ajută să te și relaxezi. În același timp, un bol cu apă fierbinte are același efect. Dacă alegi cea de-a doua variantă, asigură-te că inspiri aburul timp de 10-15 minute. Dacă vrei să amplifici efectul, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt în apă. Repetă această procedură de 3-4 ori pe zi pentru a obține rezultatele dorite.

Nasul înfundat nu este o simplă neplăcere, pentru că, de cele mai multe ori, ne afectează somnul și starea generală. Așadar, atunci când te confrunți cu nas înfundat, iar simptomele persistă, nu aștepta să treacă de la sine. Fie că alegi spălarea nazală cu soluție salină, un spray decongestionant sau terapia cu aburi, important este să acționezi la timp.