A apărut monografia comunei oltene Brebeni, sub titlul „Comuna Brebeni – vatră străveche de locuire”, lucrare realizată de profesorul Radian Vasile.
Lucrarea realizată de profesorul Radian Vasile este structurată în zece capitole, care acoperă diverse aspecte ale comunei Brebeni, reflectând bogata sa istorie și tradițiile. Monografia începe cu prezentarea cadrului natural, continuând cu istoricul local, incluzând bisericile, conacul și evenimentele istorice marcante.
Economia comunei este detaliată în raport cu dezvoltarea agricolă și cooperativismul, urmată de aspecte ale vieții culturale, administrative și demografice.
Alte secțiuni importante includ educația, personalitățile locale, obiceiurile și tradițiile. Evocatoare este şi arhiva foto ilustrativă.
Radian Vasile, autor al monografiei comunei Brebeni, evidențiază continuitatea locuirii umane în zonă de-a lungul mileniilor și mulțumește celor care au contribuit la realizarea lucrării, subliniind că aceasta rămâne deschisă completării de către generațiile viitoare.
„Despre spaţiul comunei Brebeni se va mai scrie, această lucrare nefiind una definitivă. Generaţiile care vor veni sau un om interesat de lumea mirifică a "brebenaşilor" (denumire pe care am întâlnit-o prima dată scriptic prin anul 1920 într-un raport al medicului veterinar Ion N. Ionescu, fondator al Hergheliei Brebeni) va completa şi va îmbogăţi datele istorico-geografice depsre Brebeni.
Cine va avea răbdare să citească cele aproape 450 de de pagini, are să descopere că în perimetrul actual al comunei Brebeni a existat şi mai există încă o lume a oamenilor adevăraţi şi care au prins rădăcini adânci în locul unde s-au născut.
O concluzie sigură: în Brebeni, începând cu neoliticul şi continuând cu perioadele importante care au marcat trecutul şi devenirea noastră ca popor, nu a existat până în prezent un vid de locuire, oamenii fiind prezenţi permanent de mii de ani pe dealurile sau pe văile Oboga sau Dârjov.
Mulţumesc familiilor Prună, Iosif, Mierleşteanu, Stoichicescu, Ignat, Mladin, Dobrescu, Enache, Sultana, Mărculescu, Mandache, preoţilor Sorinel Lucan şi Baicea George şi nu în ultimul rând domnilor Sorin Mateescu şi Vivi Viorel Pintea”, spune autorul.
Lucrarea a văzut lumina tiparului la editura Sitech.