Acoperiş din ţiglă, tablă sau şindrilă bituminoasă?

Există acoperiş perfect? Nu, există însă acoperiş potrivit nevoilor şi bugetului tău! Citeşte sfaturile despre alegerea corectă a unui acoperiş.

Atunci când te gândeşti să construieşti sau să renovezi o casă ar trebui să ai în vedere, din timp, alegerea tipului de acoperiş. Indiferent că te-ai gândit la un acoperiş din ţiglă ceramică sau de beton, ţiglă metalică sau tablă plană, şindrilă bituminoasă sau pur şi simplu stuf (acum este la mare modă acest tip de acoperiş), este bine să te informezi din timp şi să ceri păreri celor care au montate astfel de învelitori. Cel mai bine este să discuţi cu cei care au achiziţionat respectivul acoperiş de ceva vreme, astfel încât să îţi poată oferi detalii corecte privind atât avantajele, cât mai ales dezavantajele alegerii pe care au făcut-o.

 
Alege tipul acoperişului încă din faza de proiect
 
Alegerea tipului de acoperiş încă din faza de proiect te va ajuta să faci cele mai bune alegeri şi, implicit, economii de bani şi timp. Cel mai concludent şi des întâlnit exemplu în acest sens îl reprezintă dimensionarea elementelor construcţiei (fundaţie, stâlpi, structura acoperiş), pentru o învelitoare grea (ţiglă de beton), şi montajul unei învelitori uşoare (ţiglă metalică). Alegând tipul de acoperiş încă din faza de proiect şi comunicând acest lucru persoanelor responsabile de proiect (arhitect, structurist etc. ), poţi realiza economii de ordinul sutelor sau chiar al miilor de euro.
 
Solicită oferte complete, care să includă şi montajul
 
Dacă te-ai hotărât să montezi un anumit tip de învelitoare, a venit momentul să soliciţi oferte de preţ. Pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere ar trebui să ceri oferte detaliate, care să cuprindă atât lista de materiale şi servicii, cât şi detalii privind garanţii, termene de execuţie, etc. Firmele serioase care nu au nimic de ascuns îţi vor trimite o listă detaliată a materialelor şi serviciilor necesare instalării (sau renovării) unui acoperiş, oferindu-ţi cât mai multe detalii despre acestea. Atunci când primeşti oferte pentru acoperiş, gândeşte-te că acesta costă aproape cât o maşină şi întreabă-te dacă merită să te grăbeşti şi să faci o alegere pripită doar pe baza preţului cel mai mic (sunt convins că maşina pe care o ai nu este cel mai ieftin autoturism).  Cere oferte detaliate în care să se vadă clar atât suprafaţă de acoperiş ofertată, cât şi toate accesoriile incluse. Nu uita să soliciţi ca oferta primită să includă şi montajul, evitând astfel să te trezeşti în curte cu un maldăr de materiale pentru acoperiş, cu care să nu ştii ce să faci.
 
Solicită detalii suplimentare despre materiale şi montaj 
 
După primirea ofertelor şi analizarea lor este momentul să soliciţi informaţii privind calitatea materialelor, provenienţa lor, garanţia materialelor şi a montajului, etc. De foarte multe ori am întâlnit beneficiari care nu ştiau ce marcă şi model de învelitoare aveau montată pe acoperiş în condiţiile în care aceasta costase trei-patru mii de euro. În cazul în care vă gândiţi să optaţi pentru un acoperiş tip ţiglă metalică va sfătuim să cereţi detalii privind: marca şi modelul de ţiglă metalică, grosimea tablei de oţel din care sunt produse ţiglele metalice şi profilele de tinichigerie, stratul de zinc cu care este protejată materia primă, marca, modelul şi dimensiunea sistemului de jgheaburi şi burlane, grosimea tablei din care sunt realizate piesele sistemului de drenaj, marca şi modelul foliei anticondens, dacă echipa care va executa montajul este angajată a firmei sau este o firmă colaboratoare, care este garanţia montajului şi în ce condiţii se acordă, dacă la finalizarea montajului primiţi factură pentru serviciul prestat, dacă există alte costuri privind învelitoarea .
 
Selectează trei firme pentru o discuţie finală 
 
Din multitudinea de oferte primite selectează trei firme care se ocupă cu montajul acoperişurilor şi care ţi-au inspirat încredere. Ar trebui să ai cu fiecare în parte o discuţie finală pe baza căreia să te decizi privind alegerea firmei şi a materialelor folosite. În general, firmele care se ocupă cu montajul acoperişurilor oferă soluţii diverse, potrivite unor bugete diferite (bugete mari de peste 25-30 euro/mp, bugete medii 17-25 euro/mp sau bugete mici 13-17 euro/mp). Tot la această discuţie finală ar trebui să soliciţi detalii referitoare la data de începere a lucrărilor deoarece s-ar putea ca una din firmele selectate să nu poată efectua lucrarea în perioada dorită de tine. 
 
Cere să vezi un portofoliu de lucrări
 
Solicită celor trei firme să îţi prezinte un portofoliu de lucrări . Este foarte bine dacă firmele îţi prezintă lucrări efectuate în zona în care se află şi construcţia ta. Este important să soliciţi să vezi portofoliul de lucrări pentru tipul de învelitoare pe care l-ai ales. Degeaba vezi lucrări executate cu ţiglă metalică, dacă învelitoarea aleasă de tine este tablă plană dublu fălţuită.
 
Solicită referinţe de la foştii clienţi şi de la furnizorii de materiale 
 
Chiar dacă este o activitate puţin mai dificilă, solicitarea de referinţe din partea clienţilor şi a furnizorului de materiale te poate scuti de multe neplăceri ulterioare. Cunosc multe cazuri când au fost ofertate diverse materiale şi s-a livrat cu totul altceva, când au fost prezentate ca lucrări de portofoliu lucrări executate de alte firme, când producătorii de acoperişuri nici nu auziseră de respectivul distribuitor. Nu cred că este greu să trimiţi un mail producătorului de la care doreşti să achiziţionezi învelitoarea şi să întrebi dacă firmele cu care te-ai hotărât să colaborezi poate să îţi ofere produsele şi serviciile dorite. Dacă firmele selectate ţi-au prezentat ca şi lucrări de portofoliu acoperişuri realizate în zona în care locuieşti (sau într-o zona în care ajungi des), te poţi opri într-o zi să iei legătura cu beneficiarii acelor lucrări. Întreabă-i dacă au fost mulţumiţi de produsele şi serviciile primite. Află care au fost plus-urile şi minus-urile colaborării cu firma cu care au montat acoperişul astfel încât să faci o alegere în deplinătate cunoştinţă de cauză.
 
Alege firma cu cel mai bun raport calitate/preţ
 
Este foarte important să nu uiţi un aspect: nu preţul este cel mai important lucru! Cu siguranţă cel mai mic preţ nu este şi cea mai bună alegere, un preţ mic ascunzând de cele mai multe ori şi o calitate slabă a materialelor sau a serviciilor primite  În nouă din zece cazuri alegerea produselor şi a serviciilor de montaj pe baza preţului cel mai mic s-a încheiat dezastruos, preţul remedierii pagubelor depăşind cu mult preţul unui montaj de calitate, fără a pune la socoteală nervii şi timpul pierdut. Nu te ajută cu nimic faptul că ai cumpărat un acoperiş „ieftin” (când spun „acoperiş” mă refer inclusiv la partea de montaj, iar când spun „ieftin” mă refer la un acoperiş care costă cu 15-20% mai puţin decât un produs similar), dacă reparaţiile ulterioare s-au dovedit costisitoare. Alegerea produselor şi a firmei cu care vei colabora pentru achiziţionarea şi montajul acoperişului ar trebui făcută pe baza raportului calitate/preţ şi a recomandărilor primite.
 
Sursa: www.acoperisuri.biz