Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a intensificat acțiunile de control în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura respectarea normelor sanitare veterinare și de siguranță alimentelor de către operatorii economici din sectorul alimentar.
În intervalul 1 - 25 martie 2025, au fost efectuate 288 de controale oficiale privind igiena alimentelor. Acestea au vizat respectarea condițiilor sanitare veterinare și de siguranță alimentelor la procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea produselor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) și nonanimală (produse de panificație și patiserie, legume-fructe). De asemenea, a fost verificată trasabilitatea acestor produse.
Sancțiuni aplicate
Pentru neregulile constatate, inspectorii DSVSA Olt au aplicat următoarele
sancțiuni:
· 40
de sancțiuni contravenționale totalizând 189.200 lei, la
unități de alimentație publică, magazine alimentare și laboratoare de
cofetărie-patiserie.
· 8
avertismente la unități de alimentație publică și
magazine alimentare.
Principalele abateri constatate
· Igienă
și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare;
· Supraaglomerarea
spațiilor de depozitare și depozitarea necorespunzătoare a produselor;
· Etichetare
necorespunzătoare a produselor alimentare;
· Nerespectarea
frecvenței de recoltare probe în programul de autocontrol;
· Lipsa
echipamentului de lucru al angajaților;
· Lipsa
verificării stării de sănătate a angajaților;
· Întreținerea
necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor de lucru;
· Funcționarea
fără Documente de Înregistrare Sanitare Veterinare și pentru Siguranța
Alimentelor.
Ca urmare a acestor verificări, aproximativ 49 kg de produse de origine
animală neconforme au fost reținute oficial și dirijate către unități de
neutralizare.
Recomandări pentru consumatori
DSVSA Olt recomandă consumatorilor să
achiziționeze carne de miel din unități autorizate sanitar-veterinar, precum
carmangerii, măcelării, supermarketuri și magazine alimentare. Sacrificarea
mieilor se va realiza doar în abatoare autorizate sau în spații special
amenajate temporar, sub supraveghere sanitar-veterinară, la solicitarea
primăriilor.
De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să achiziționeze produse alimentare
doar din unități autorizate, pentru a preveni riscurile asupra sănătății
publice. Orice nereguli pot fi sesizate la telefon 0372735838 sau fax
0249416726 – DSVSA Olt.