Acțiuni de control desfășurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de DSVSA Olt

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a intensificat acțiunile de control în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura respectarea normelor sanitare veterinare și de siguranță alimentelor de către operatorii economici din sectorul alimentar.

În intervalul 1 - 25 martie 2025, au fost efectuate 288 de controale oficiale privind igiena alimentelor. Acestea au vizat respectarea condițiilor sanitare veterinare și de siguranță alimentelor la procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea produselor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) și nonanimală (produse de panificație și patiserie, legume-fructe). De asemenea, a fost verificată trasabilitatea acestor produse.

Sancțiuni aplicate

Pentru neregulile constatate, inspectorii DSVSA Olt au aplicat următoarele sancțiuni:

·       40 de sancțiuni contravenționale totalizând 189.200 lei, la unități de alimentație publică, magazine alimentare și laboratoare de cofetărie-patiserie.

·       8 avertismente la unități de alimentație publică și magazine alimentare.

Principalele abateri constatate

·       Igienă și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare;

·       Supraaglomerarea spațiilor de depozitare și depozitarea necorespunzătoare a produselor;

·       Etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare;

·       Nerespectarea frecvenței de recoltare probe în programul de autocontrol;

·       Lipsa echipamentului de lucru al angajaților;

·       Lipsa verificării stării de sănătate a angajaților;

·       Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor de lucru;

·       Funcționarea fără Documente de Înregistrare Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Ca urmare a acestor verificări, aproximativ 49 kg de produse de origine animală neconforme au fost reținute oficial și dirijate către unități de neutralizare.

Recomandări pentru consumatori

 DSVSA Olt recomandă consumatorilor să achiziționeze carne de miel din unități autorizate sanitar-veterinar, precum carmangerii, măcelării, supermarketuri și magazine alimentare. Sacrificarea mieilor se va realiza doar în abatoare autorizate sau în spații special amenajate temporar, sub supraveghere sanitar-veterinară, la solicitarea primăriilor.

De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să achiziționeze produse alimentare doar din unități autorizate, pentru a preveni riscurile asupra sănătății publice. Orice nereguli pot fi sesizate la telefon 0372735838 sau fax 0249416726 – DSVSA Olt.