Teodor Barbu este un primar obosit. Aşa s-a născut... Nu că munca ar fi ucis pe cineva, iar primarul nu s-a riscat în toţi aceşti patru ani, ci pentru că primarul stă prost în sondaje. Inclusiv în cele pe care şi le comandă. Aspirant la un alt mandat, crezând în naivitatea lui că asta-i oferă prima şansă, primarul Barbu se chinuie să pară cel mai bun. Fără să ţină cont de ce nu a făcut în aceşti ani, amintind tot felul de „realizări” de genul: câte băncuţe, panseluţe, petunii sau păpădii s-au plantat, câte pavele s-au montat şi remontat.
De la cazul Mariana Luca, la afacerea oraşului
Dacă primarul Barbu ar fi unul obosit numai în incompetenţă, mai treacă- meargă! Nu e însă aşa... Personajul are pretenţii de primar, crezând că asta e. Chiar e, ales de oameni să-i ajute şi să le reprezinte interesele. Numai asta nu face Barbu, care favorizează din obligaţie. Că primarul a lăsat oraşul fără echipă de fotbal, cinematograf şi casă de cultură, că a vândut până şi şcoli, că a dat o gaură în bugetul local de peste 6 miliarde lei, că dă cu banii corăbienilor mai mult în dreapta decât în stânga, cum îi place, cheltuind aproape 1 miliard de lei pe festivaluri, în timp ce lumea urlă de sărăcie şi geme de foame nu mai surprinde pe nimeni.
Despre primarul Barbu, localnicii spun că nu ar fi străin de cămătărie. Obicei la care s-ar deda de ceva vreme... Nu că ar da bani cu camătă, ci ar lua de la cămătari. De un astfel de „comision” pare să fie legată şi povestea ce urmează.
Familia Luca, Gălan, imobilul din strada general Tell, încurcături din primăria lui Barbu
Din păcate, povestea de pe hârtie este una cumplit de tristă şi adevărată, în realitate, drama unei familii hărţuite şi a unei femei cu 13 copii şi zece nepoţi, ajunse la disperare. Mariana Luca locuieşte de-o viaţă în Corabia. Au trecut mai bine de 30 de ani de când familia Luca şi-a legat destinul de o casă. În acest loc, Mariana şi ai săi 13 copii şi zece nepoţi au trăit împreună şi bune şi rele. Aici s-au bucurat, aici şi-au plâns tatăl prea devreme plecat la Ceruri, aici şi-au făurit vise, şi-au făcut planuri de viitor. Azi, pentru Mariana Luca şi familia ei viitorul nu mai există. Disperată, hărţuită, amăgită şi minţită, chinuită prin procese interminabile în instanţă, unde îşi caută dreptatea, Mariana Luca spune că se află la un pas de greva foamei.
Femeia locuieşte de peste 30 de ani într-o casă aflată până acum în custodia primăriei. Statutul juridic actual al imobilului a parcurs foarte rapid treptele de la închiriere, la retrocedare şi vânzare. O întreagă reţea suveică de nume şi prenume, ba chiriaşi, ba proprietari, ba cumpărători. O speţă care a făcut obiectul multor interpelări lipsite de un răspuns fără echivoc.
Un contract de închiriere, reînnoit din cinci în cinci ani, ultimul cu numărul 1.000, datat 11.04.2006, valabil până la 11.04.2011, este cel care a oferit posibilitatea legală Marianei Luca de a locui, mai bine de 30 de ani, în imobil. Casa se află pe Strada General Tell Cristian, numărul 23A şi, potrivit fişei tehnice, are o suprafaţă locuibilă de 37,38 mp, dependinţe de 18,40 mp şi o curte de 250 mp. Mariana Luca spune că a îngrijit casa ca pe unul din cei 13 copii ai ei. Cheltuielile casei s-au materializat în racord la reţeaua de apă potabilă, canalizare, lumină, fosă, bucătărie, inclusiv gardul metalic fiind construit din banii familiei. A luat, nu o dată de la gura copiilor pe care i-a crescut singură, cu greu, aceştia rămânând orfani de tată în urmă cu 20 de ani.
Primarul Barbu vrea să o arunce în stradă. Acesta este acuzat de Mariana Luca pentru acceptarea unor acte care ar fi false în baza cărora s-a făcut revendicarea casei. De aceste documente nu e străin nici inginerul Gigel Toma şi, mână în mână, susţine Mariana Luca, casa ar fi ajuns la cine o râvnea de multă vreme: la George Luca. Cunoscut în oraş sub numele de Gălan, de personajul în cauză se leagă multe controverse. Localnicii povestesc că George Luca, nici un fel de legătură de rudenie cu Mariana Luca, doar coincidenţă de nume, nu ar fi străin de întocmiri de acte de proprietate, cel puţin suspecte. Pe seama lui şi a primarului Barbu circulă o altă poveste legată de afaceri între cei doi. Mariana Luca însăşi îl acuză pe primar de bani luaţi „cu camătă” de la Gălan, încă din vremea campaniei electorale. O sumă destul de mare, greu de restituit. Tot ei, corăbienii, nu se sfiesc să vorbească despre Gălan ca despre un individ cu mulţi bani care face tranzacţii cu imobile retrocedate pe care le cumpără şi le vinde. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu casa din Strada General Tell. Repede retrocedată, repede vândută lui Gălan, care acum vrea repede să o revândă. Dincolo de procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată intentate de Mariana Luca lui George Luca, se ridică, totuşi, multe semne de întrebare privind unele aspecte cel puţin dubioase.
Când Mariana Luca îşi achita lunar chiria pentru imobil la Primăria Corabia, primea o chitanţă de la Anişoarea Marinescu, funcţionar în primărie. În chitanţele remise se menţionează plata chiriei pentru un apartament şi nu pentru casa din Strada General Tell. De ce?! Mariana Luca a cerut primăriei să-i dea adresa proprietarului pentru a lua legătura cu el. Femeia se considera îndreptăţită, în baza Legii 112, să cumpere casa în care a fost chiriaşă mai bine de 30 de ani. Avea şi dreptul aşa cum au făcut-o alţi chiriaşi în spaţii similare din Corabia. A făcut, spune ea, în acest sens, sute de demersuri către primărie, dar primăria nu a făcut nimic. Nimeni nu i-a dat numele ori adresa celui ce a revendicat casa, nimeni nu a venit la casa revendicată până la soţia lui Gălan, care i-a spus Marianei să-şi ia copiii, nepoţii şi bagajele că ei au cumpărat casa şi vor să o vândă. Memorii în care solicita efectuarea unor verificări asupra modului în care s-a realizat retrocedarea a făcut Mariana Luca şi la poliţie şi parchet. Degeaba! A primit doar răspunsuri evazive, fugitive, de câteva rânduri, care nu spun nimic concret.
Între timp, Primăria Corabia şi Gălan susţin aceeaşi teorie şi se susţin reciproc. Gălan a cumpărat casa şi Mariana Luca trebuie să-şi ia copiii şi nepoţii şi să plece. Ca de fiecare dată, Gălan vrea să vândă casa. Alta retrocedată şi iar. A câta?!
Exploatând naivitatea, neputiţa şi sărăcia unei femei necăjite, simple şi fără prea multă carte. Pe asta a mizat şi cu siguranţă s-a bazat primarul Barbu care putea, dacă-l lăsa sufletul, să-i dea o mână de ajutor femeii pentru a evita această situaţie. De această familie, pe Barbu cel primar l-a durut în cot!
Un mare, mare semn de întrebare acoperă oraşul privind retrocedările. Este aceasta o afacere în Corabia?! Dacă mai amintim că viceprimarul Anton Drăguinea a cumpărat aproape toată strada Cuza Vodă cu case din retrocedări, atunci, acolo, în Oraşul Teilor, mai pute şi altceva decât mizeria şi sărăcia ce au cuprins, în ultimii patru ani, localitatea.