Grupul Alro continuă mişcările pe piaţa energiei şi a înfiinţat o societate care are ca obiectiv dezvoltarea unei centrale de stocare a energiei în baterii.
Grupul Alro, unul dintre cei mai mari jucători industriali din România, pregătește noi investiții strategice în domeniul energiei, cu accent pe stocarea și producția sustenabilă. Recent, compania a înființat societatea Stocare Energie Tulcea, cu sediul în incinta combinatului Alum, parte a grupului, potrivit Profit. Noua entitate are ca obiectiv dezvoltarea unei centrale de stocare a energiei în baterii, un pas important pentru flexibilizarea consumului energetic al Alro, cel mai mare consumator industrial de electricitate din țară.
Structura acționariatului este dominată de Vimetco Management România (80%), controlată de grupul cipriot Vimetco Plc – acționarul majoritar al Alro Slatina, iar restul de 20% este deținut de Alum Tulcea. Investiția vine în contextul în care Alro își diversifică tot mai mult sursele de energie: la Slatina, compania plănuiește construcția unei centrale în ciclu combinat pe gaze, cu o capacitate de 470 MW, dar și a unei centrale fotovoltaice de 1,4 MW.
În paralel, grupul este implicat ca partener minoritar, alături de Complexul Energetic Oltenia, în realizarea unei centrale pe gaze naturale de 850 MW la Ișalnița. În plus, Alro explorează posibilitatea investițiilor în tehnologii de captare și stocare a carbonului (CCUS), în efortul de a-și reduce semnificativ amprenta de carbon până în 2050. Anul trecut, grupul a revenit pe profit, raportând un câștig net de 10,33 milioane lei, după pierderile masive din 2023.
- Centrală pe gaze, în parteneriat cu CE Oltenia
Licitația pentru construirea centralei pe gaze naturale în ciclu combinat de la Ișalnița, proiect destinat alimentării Alro Slatina, a fost reluată, după ce prima tentativă a eșuat din lipsă de oferte. Valoarea contractului a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 750 de milioane de euro, cu 35% mai mult față de oferta din 2024, când fusese estimată la circa 560 de milioane de euro.
Centrala, cu o capacitate de 850 MW, face parte din planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) și este realizată printr-un parteneriat cu Alro Slatina, în cadrul societății CCGT Power Ișalnița SA. Noua procedură prevede proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a centralei, dar și servicii de mentenanță pe termen lung, timp de 13 ani.
Proiectul se înscrie în strategia națională de tranziție energetică, urmărind înlocuirea capacităților pe cărbune cu soluții mai puțin poluante, precum gazul natural.