Firma care a invocat uriaşa datorie este SC Artexim Mondopal SA Bucureşti, care urmează să încaseze de la Altur aproape 1,6 milioane de lei (aproximativ 350.000 de euro), după ce ani la rând a căpuşat societatea din Slatina, preluând o parte din activitatea companiei slătinene după ce Cătălin Chelu a devenit acţionar majoritar. Artexim Mondopal SA a fost înfiinţată în 2008 chiar de Cătălin Chelu, împreună cu un anume Mihalcea Petru din Galaţi, activitatea principală declarată fiind aceea de intermedieri în comerţul cu produse diverse. În 2010, firma şi-a deschis un punct de lucru în incinta Altur Slatina, iar prin Hotărârea nr. 1/02.06.2011 a Adunării Generale a Acţionarilor, SC Artexim Mondopal SA şi-a schimbat obiectul principal de activitate, îmbrăţişându-l pe cel al SC Altur SA - fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. Pentru lucrările prestate, compania din Capitală a obţinut profituri considerabile. În chiar anul în care a început să lucreze, 2011, a înregistrat un profit net de peste 500.000 lei, la o cifră de afaceri netă de 1.624.816 lei. În 2012, profitul obţinut a fost de 421.350 lei, iar în 2013 - de 266.711 lei.
În 2014, când Chelu a fost condamnat la închisoare şi a fugit din ţară, compania-căpuşă a intrat pe pierderi, care s-au accentuat în anul următor, după moartea patronului, ajungând la peste 180.000 de lei. Avându-i ca acţionari, în prezent, pe mama lui Chelu, Doina Rîmar, şi pe unul dintre fiii fostului om de afaceri pe care îl cheamă ca pe tatăl său, Cătălin-Constantin Chelu, SC Artexim Mondopal SA îşi alimentează conturile în aceste zile cu peste 1,6 milioane de lei, reprezentând un debit pe care Altur l-ar înregistra faţă de firma-căpuşă. După o scurtă „sfadă” în Tribunalul Olt, căruia mama lui Chelu s-a adresat pentru emiterea unei ordonanţe de plată, Artexim Mondopal a avut câştig de cauză, urmând să încaseze 1.333.529,65 lei, reprezentând debit principal, dar şi 249.794,03 lei reprezentând penalităţi de întârziere. În plus, Altur SA este „obligată” la plata cheltuielilor de judecată în valoare totală de 30.400 lei. Cât de real este debitul respectiv nu ştim; cert este că instanţa a respins, iniţial, solicitarea firmei din Bucureşti printr-o hotărâre definitivă, succesul reclamantei fiind obţinut, ulterior, pe calea unei cereri în anulare care a întors toată povestea în favoarea firmei-căpuşă.
Posibilă înţelegere mascată
Salariaţii SC Altur SA spun că la mijloc este posibil să fie vorba de o înţelegere pe care părţile ar fi ascuns-o folosindu-se de un proces în instanţa de judecată şi că banii scoşi din companie pe această cale ar ajunge nu doar la rudele lui Chelu din ţară, ci şi peste hotare. Este punctul în care oamenii revin la suspiciunile legate de moartea lui Cătălin Chelu, susţinând că este posibil ca omul de afaceri să nu fi murit şi că înmormântarea sa ar fi putut să fie doar o înscenare.
„De ce autorităţile române nu au solicitat testul ADN după ce Chelu a fost adus mort în ţară, în condiţiile în care el fusese dat în urmărire internaţională după ce fugise din România ca să scape de închisoare? Omul avea şi banii, şi timpul necesar ca să pună la cale ceva în Iordania, stat în care s-a ascuns şi care nu are acord de extrădare cu România”, şi-a arătat suspiciunile, sub protecţia anonimatului, un angajat al SC Altur SA.
Nu este pentru prima oară când decesul omului de afaceri este pus la îndoială. Presa din România a scris în mai multe rânduri despre ciudata şi subita dispariţie a lui Cătălin Chelu la nici trei luni după ce acesta a fugit din ţară pentru a scăpa de executarea pedepsei de şase ani de închisoare la care fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul „Mită la MAI”, alături de alte trei persoane. Primul şi cel mai mare semn de întrebare a fost acela că autorităţile române în drept nu au solicitat un test ADN pentru a avea confirmarea că trupul neînsufleţit adus în ţară a fost al lui Cătălin Chelu. La acest lucru se adaugă îndoielile mai multor adversari ai omului de afaceri că trupul înhumat în urmă cu doi ani ar aparţine acestuia.
Conturi blocate cu repetiţie
Nu este pentru prima oară când SC Altur SA rămâne cu conturile bancare blocate. Compania a mai trecut prin aşa ceva după ce trei acţionari de la Carbochim SA Cluj au obţinut în instanţă executarea silită a societăţii pentru recuperarea unor sume mari de bani. Debitele ar proveni din afaceri necurate cu acţiuni. Mai precis, Altur ar fi vândut acţiuni pe care le deţinea la Carbochim SA fără să notifice această intenţie acţionarilor importanţi de la Cluj, aşa cum prevede legislaţia în domeniu.
Respectivii acţionari sunt Mircea Pietro Ionescu, care deţine la Carbochim 25,1187% din pachetul total de acţiuni, Gheorghe Titus Dan Popa, cu peste 12% din acţiunile companiei clujene, şi Dan Nicolae Gafencu, care a deţinut până de curând peste 10% din acţiunile companiei. Aceştia au solicitat Judecătoriei Slatina încuviinţarea executării silite asupra Altur, iar instanţa le-a admis cererile în luna august 2016, astfel, conturile bancare ale Altur au fost, în acest caz, blocate. Or, angajaţii SC Altur SA, majoritatea dintre ei cu salarii de mizerie, pun sub semnul îndoielii şi această manevră. Legătura Altur cu compania din Cluj este aceea că „fostul” Cătălin Chelu deţinea la Carbochim SA Cluj acţiuni achiziţionate în 2011 prin alte două companii pe care omul de afaceri gălăţean le controla, Lineas Trade SA şi Fimansat SA.
•••
SC Altur SA, o companie de succes pe piaţa producătorilor de componente auto care vinde produse în mai multe state ale lumii, dar care a avut nenorocul să intre sub controlul unuia dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, ascunde şi alte lucruri întunecate. Unul dintre ele ar fi legat de tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu de către Cătălin Chelu. Surse apropiate cazului spun că, luând urma banilor pe care Chelu urma să-i ofere drept mită, procurorii DNA ar fi ajuns şi la Slatina. Povestea merită tratată aparte, într-o ediţie viitoare.