Amenzi în valoare de aproape 200.000 de lei aplicate de DSVSA Olt pentru condiţii improprii de depozitare a alimentelor în magazinele, pieţele sau restaurantele din Olt în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă.
Inspectorii din cadrul DSVSA Olt au efectuat, în perioada 1-11 decembrie, controale care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
S-au aplicat 20 sancțiuni contravenționale conform H.G.
984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 192.400 lei
la unități de tip supermarket. Printre neconformitățile constatate, au fost :
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare ;
- stare de igienă necorespunzătoare în spațiile de
depozitare, neîntreținerea spațiilor și echipamentelor ;
- manipularea produselor alimentare fără respectarea
normelor de igienă ;
- lipsă probe prelevate în cadrul programului de autocontrol.
„DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu
produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din
came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi
alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului
sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol
pentru sănătatea publică .
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de
origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea
refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de
refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de
produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub
-12˚C”, transmite DSVSA Olt.