Numărul pacienţilor olteni care fac dializă creşte de la an la an, iar medicii slătineni vorbesc de o incidenţă crescută a afecţiunilor care duc în cele din urmă la pierderea funcţiei renale.
Şeful Centrului de Hemodializă, medicul Dan Caragea, care a preluat postul de la Slatina în februarie, după finalizarea Rezidenţiatului, a precizat că doctorii de familie nu fac prevenţie şi nu descoperă la timp astfel de afecţiuni, astfel încât pacientul să fie trimis, la timp, la specialist.
„Numărul pacienţilor dializaţi este în creştere, o problemă majoră este că nu se face prevenţie. Am putea să facem prevenţie, să există o colaborare strânsă între medic de familie, nefrolog, diabetolog şi cardiolog. Medicul de familie este primul care ar trebui să facă prevenţia. El trebuie să trimită pacientul la specialist atunci când acesta este hipertensiv, când are diabet dezechilibrat, doi principali factori ai boliilor renale. Ar trebui să-şi pună un semn de întrebare, să-i recomande investigaţii de specialitate pentru a se vedea cum funcţionează rinichiul, vorbim aici de uree şi creatinină. Este vorba de un screening pe care ar trebui să-l iniţieze medicul de familie. Dacă sunt modificări, pacientul trebuie să fie îndrumat către nefrolog”, a spus Caragea.
Astfel, fără a trata ani în şir afecţiunile renale, pacientul ajunge la dializă. Nefrologul Dan Caragea a declarat că singura variantă să scape de şedinţele chinuitoare de dializă ar fi transplantul. Aproximativ 20 de pacienţi olteni sunt pe listele de aşteptare în vederea unui transplant renal.
„Doar transplantul renal este singura soluţie pentru a scăpa de dializă. Sunt liste foarte mari de aşteptare şi au prioritate tinerii şi cei care au donatori în familie. Aproximativ 20 de pacienţi din judeţ sunt pe aceste liste de transplant real. Noi facem primele recomandări pentru transplant, dar ei ajung în centre universitare. Ideal ar fi ca transplantul să fie făcut înainte de a începe dializa, din acest motiv am şi vorbit despre prevenţie. Atunci când se mai poate face ceva, nu este nevoie de dializă, şi poţi să trimiţi pacientul către un centru de transplant renal. Păstrăm legătura cu pacienţii transplantaţi, revin la noi şi îi monitorizăm, le dăm lunar reţetă pentru imunosupresoare ca să-i ajute să tolereze noul organ”, a adăugat Dan Caragea.
37 de pacienţi olteni fac în fiecare săptămână câte trei şedinţă de dializă. Acestor cazuri li se adaugă şi cele noi, apărute în Urgenţă. Pacienţii beneficiază de condiţii în Centrul de Hemodializă Slatina, mai ales că zece aparate noi de dializă le-au înlocuit pe cele vechi, care aveau între 35.000 şi 45.000 de ore de funcţionare.