Arhitectura impresionantă a Clujului: un tur al clădirilor istorice

In perioada Imperiului Austro-Ungar, termenul „Palais” desemna nu doar resedinte regale sau cladiri nobiliare, ci si resedinte urbane de lux, detinute de familii influente, bancheri si industriasi. Mostenirea acestui stil arhitectural se regaseste si in Cluj-Napoca, oras care adaposteste peste o duzina de astfel de palate. Pe langa acestea, Clujul se mandreste cu case monument de arhitectura si lacasuri de cult impresionante. Acest tur va invita sa descoperiti cladirile iconice ce au marcat istoria si identitatea arhitecturala a orasului.


Palatul Primariei

Palatul Primariei Cluj-Napoca este un simbol al autoritatii locale, ridicat intre anii 1896-1897 pe actuala Calea Motilor. Initial cunoscut drept Casa Comitatului Cluj, cladirea de stil eclectic cu influente neo-baroce adaposteste astazi Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca. Impresioneaza prin turnul sau impozant, reabilitat in 2016, de unde, la ore fixe, rasuna fragmente din Rapsodia Romana de George Enescu.

Pentru o experienta completa care se incadreaza in orice buget, folositi o platformă de booking cu comision zero pentru a rezerva cazarea.

Palatul Banffy

Palatul Banffy din Cluj-Napoca, cel mai important edificiu baroc din oras, gazduieste astazi Muzeul de Arta Cluj-Napoca. Construit intre 1774 si 1785 de arhitectul Johann Eberhard Blaumann pentru contele Banffy György, palatul impresioneaza prin fatada monumentala, sculpturile elaborate in piatra realizate de Anton Schuchbauer si curtea interioara rectangulara. Initial resedinta nobiliara, cladirea a avut diverse destinatii, iar din 1965 functioneaza ca muzeu.

Palatul Prefecturii

Palatul Prefecturii din Cluj-Napoca, situat la intersectia Bulevardului 21 Decembrie 1989 cu Piata Avram Iancu, este un monument arhitectural emblematic al orasului. Construit in 1910 dupa planurile arhitectului Josef Huber, palatul imbina elemente de Secession francez cu influente gotice, renascentiste si detalii de inspiratie populara. Initial sediu al Camerei de Comert si Industrie, cladirea adaposteste astazi Prefectura si Consiliul Judetean Cluj.

Palatul Reduta

Construit la inceputul secolului al XIX-lea pe locul fostului han „Calul Balan”, palatul a devenit centrul vietii publice clujene, gazduind baluri, concerte si sedinte politice. Aici s-a desfasurat in 1894 celebrul Proces al Memorandistilor, un moment esential in lupta pentru drepturile romanilor transilvaneni. Astazi, Palatul Reduta gazduieste Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Palatul de Justitie

Palatul de Justitie din Cluj-Napoca, situat la intersectia Pietei Stefan cel Mare cu Calea Dorobantilor, este un monument istoric eclectic, construit intre 1898-1902 dupa planurile arhitectului Gyula Wagner. Reprezentativ pentru stilul Belle Epoque, palatul gazduieste astazi Curtea de Apel Cluj si alte instante, fiind un simbol al justitiei si autoritatii in Transilvania.

Toate cladirile istorice de mai sus pot fi admirate intr-o plimbare prin centrul Clujului. Pentru a fi aproape de aceste obiective, recomandăm rezervarea cazarii pe Travelscan.ro in zona centrala.

Sinagoga Neologa

Sinagoga Neologa din Cluj-Napoca, cunoscuta si sub numele de Templul Memorial al Deportatilor Evrei, este un simbol al memoriei si rezilientei comunitatii evreiesti. Construita intre 1886-1887 in stil maur, sinagoga impresioneaza prin cornisa decorata si cele patru turle orientale. Cladirea a suferit distrugeri in timpul regimului legionar si in al Doilea Razboi Mondial, fiind restaurata in 1947. Amplasata pe strada Horea nr. 21, ramane un loc de reculegere si omagiu dedicat memoriei victimelor Holocaustului.

Casa Matia

Casa Matia din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi cladiri din oras, este un monument de arhitectura gotica cu influente renascentiste, celebru ca loc de nastere al regelui Matia Corvin. Construita in secolul al XV-lea, initial ca resedinta pentru patricianul sas Stefan Kolb, cladirea a servit de-a lungul timpului drept han, inchisoare si spital. Astazi, Casa Matia ramane un simbol istoric al Clujului, amplasata pe strada Matei Corvin nr. 6, pastrandu-si farmecul medieval inconfundabil.

Casa Hintz

Casa Hintz din Cluj-Napoca, situata in inima orasului, este cunoscuta ca prima farmacie din Cluj, deschisa in 1573. Cu o fatada de inspiratie clasicista si elemente renascentiste, cladirea a fost resedinta pentru familia Hintz, care a administrat farmacia timp de generatii. Astazi, Casa Hintz adaposteste Muzeul Farmaciei, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi instrumente, recipiente si documente farmaceutice istorice.

Turnul Pompierilor

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, situat pe strada Tipografiei, este un vestigiu al celei de-a doua incinte medievale de aparare a orasului, construit in 1574 sub domnia lui Stefan Bathory. Initial cunoscut drept "Poarta Mica", turnul a fost transformat in post de observatie pentru pompieri in secolul al XIX-lea, de unde provine si denumirea actuala. In prezent, gazduieste diverse evenimente si expozitii.

O plimbare prin Cluj-Napoca este ca o vizita intr-un muzeu arhitectural in aer liber, unde palatele, casele monument si lacasurile de cult spun povesti fascinante despre trecut. Vizitati orasul si transformati fiecare pas intr-o lectie de istorie vie!