Fântânilor arteziene şi trotuarelor din centrul Slatinei li se opun drumurile pline de gropi şi de mocirlă de la periferie. Spre exemplu, strada Recea arată ca după bombardamente, cu cratere lângă cratere, astfel încât şoferii sunt nevoiţi să meargă prin şanţuri ca să treacă.Oamenii reclamă că drumul este de aproape 20 de ani în aceeaşi stare.
„Se circulă foarte greu. De ani de zile se circulă aşa. Plătim taxe şi uitaţi pe unde mergem. Să luaţi primarul şi să fugiţi cu el pe gropile ăstea să vadă şi el ce e aici. Nu am văzut pe nimeni de la primărie de când circulăm pe aici. Venim zilnic de la Recea şi asta înseamnă dezastru pentru maşini. Nu mai avem pivoţi, nu mai avem bare, nu mai avem nimic. Să ne facă drumurile”, a declarat unul dintre şoferi.
Şoferii spun că s-au săturat să schimbe aproape lunar piesele autoturismelor.
„Se circulă fenomenal de prost. De groază. Uitaţi-vă cum arată! Iarna am luat-o pe aici şi, încercând să ocolesc o groapă de pe sensul meu de mers, am dat în alta de ep sensul opus. Nu puteam să ocolesc pe niciunde. De ani de zile nu se mişcă nimic. Cât o costa drumul acesta pe aici. Vin zilnic şi de două-trei ori pe zi. Rulmenţi, pivoţi, bucşăraie, ba jantă strâmbată, dacă nu eşti atent”, a spus un alt şofer.
„E groaznic. Nu se poate circula, dar din taxe ne ia o grămadă de bani. Rupem maşina şi oricum este veche. Fac naveta şi schimb piese la două săptămâni. Se duce pivot, se strâmbă roţi. Trebuie să fac slalom că altfel nu se poate, ocoleşti o groapă şi dai în alta”, a adăugat un alt conducător auto.
Viteza medie pe strada Recea nu poate depăşi 20 de kilometri pe oră.
„Circulăm cu viteză redusă pentru că asta e situaţia. E de mult drumul aşa stricat şi tot promit că o să-l repare. După ce o să bage canalizare, îl vor face. Sunt cam de un an promisiunile astea, dar aşteptăm, sperăm cum sperăm în toate”, a explicat unul dintre şoferii care îndură zilnic calvarul tranzitării străzii Recea.
„Fiecare primar a venit, a promis, dar nu s-a făcut nimic”
Slătinenii care locuiesc pe strada Recea nu ştiu la ce autoritate să mai apeleze şi reclamă contrastul centrului Slatinei cu zona periferiei.
„După cum vedeţi, strada arată în halul în care arată. Nu s-au investit deloc bani, cel puţin de când locuiesc eu aici, de opt ani de zile. Este un contrast extraordinar între această stradă a municipiului Slatina şi partea de centru cu fântâni arteziene şi cu lux. Nu se poate aşa ceva”, spune un slătinean.
El este sătul de promisiuni venite în fiecare campanie electorală şi spune că şi-a pierdut orice speranţă: „Plătim impozite, plătim taxe, la fel ca şi ceilalţi locuitori ai municipiului şi trăim în groază. Sunt promisiuni de cel puţin zece ani. Fiecare primar, în campanie electorală, a venit, a promis, dar nu s-a făcut nimic. Chiar anul trecut ne-a spus că se face canalizare, că se alimentează cu apă rece toată strada, dar doar promisiuni”.
Oamenii se plâng că de douăzeci de ani aud doar promisiuni şi nimeni nu le rezolvă problemele.
„Ne descurcăm vai de capul nostru. Toţi şoferii care trec înjură şi pe primar şi pe toţi că nu se ia nicio măsură. După Revoluţie, doi primari au fost, amândoi ne-au promis că ne fac strada, ne bagă canalizare, apă. Decât lumină ce ne-au făcut, în rest nimic. Noi trăim mai rău ca la ţară”, s-a plâns un alt slătinean.
72 de străzi asfaltate, promisiunea Primăriei
Reprezentanţii Primăriei Slatina au inclus în bugetul anului 2011 sume pentru asfaltarea a 72 de artere de circulaţie din municipiu. De aceste investiţii se va ocupa Direcţia de Administrare a Străzilor şi Iluminat Public (DASIP). Lucrările ar trebui finalizate în acelaşi an, termenul depinzând de proiectul de înlocuire a conductelor de apă şi canalizare desfăşurat de Compania de Apă Olt (CAO).
„De reabilitarea străzilor se va ocupa Direcţia de Administrare a Străzilor şi Iluminat Public. Lucrările vor începe în 2011, fiind vorba de 72 de străzi. Direcţia are deja incluse sumele în buget. Dacă nu se vor finaliza în 2011, vor fi sigur gata în 2012. Rămâne să sperăm la terminarea lucrărilor CAO cât mai repede, pentru a putea să le reabilităm”, spune Minel Prina, administratorul public al Slatinei.
Pe de altă parte, municipalitatea spune că nicio lucrare de reabilitare a străzilor nu va fi demarată până nu se va finaliza înlocuirea sistemului de canalizare. Oficialii Companiei de Apă au confirmat că lucrările de înlocuire a canalizării se vor finaliza în anul 2013.