Au început lucrările la realizarea conductei de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru, 19 localităţi din judeţele Olt şi Dolj fiind beneficiare directe ale acestei investiţii derulate de Transgaz.
Asocierea Inspet – Edhe Round Design a câștigat, în toamna anului trecut, contractul Transgaz de realizare a conductei Ghercești – Jitaru, cu o ofertă de 105 milioane lei. Conducta este declarată „proiect de importanță națională” și este parte a unui proiect mai larg ce are ca scop primordial majorarea capacității de depozitare, injecție și extracție a depozitului subteran de înmagazinare de gaze Ghercești al filialei Depogaz a Romgaz.
Depozitul are în prezent o capacitate totală de înmagazinare de 250 milioane metri cubi/ciclu, cu capacitate de injecție, respectiv extracție, de câte 2 milioane mc/zi.
Construirea conductei, coroborată cu lucrări ale Depogaz la fața locului, are ca țintă majorarea capacității de înmagazinare a depozitului Ghercești la 600 milioane mc/ciclu și a celor de injecție și extracție la câte 5 milioane mc/zi.
Valoarea totală a investiției Transgaz, achiziție material și montaj, este estimată la peste 230 milioane lei plus TVA. Ofertele pot fi trimise până pe 20 aprilie. Viitoarea conductă Ghercești – Jitaru, declarată proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale de către Guvern, va avea o lungime de circa 90 de kilometri și va putea transporta un debit de aproape 2 miliarde mc de gaze pe an.
Inspet este o firmă ploieșteană cu o istorie de 70 de ani specializată în lucrări de infrastructură pentru industria de petrol și gaze. Se laudă cu peste 4.000 de kilometri de țeavă montată. Edhe Design este proiectantul din asocierea menționată.
Potrivit unui document al Guvernului, la construcția conductei se are în vedere și alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de amplasare a conductei Ghercești – Jitaru.
„Aceasta va asigura utilizarea gazelor naturale în gospodăriile populației și în cadrul obiectivelor social-culturale, contribuind semnificativ la creșterea gradului de civilizație și confort ale populației, atât în cadrul construcțiilor existente, cât și în cele ce urmează a se construi în viitor. Pe de altă parte, prin eliminarea folosirii combustibililor solizi (lemne, cărbuni) și lichizi, protecția mediului se ameliorează, datorită faptului că noxele evacuate în atmosferă se reduc în mod simțitor și nu mai rezultă nici deșeuri. Totodată, consumul forestier pentru lemnele de foc se reduce, asigurându-se astfel condiții pentru redresarea ecologică.
Prin realizarea investiției se va garanta continuitatea furnizării de gaze naturale, în special pentru clienții protejați în caz de condiții climatice dificile sa de perturbare a furnizării de gaze, și îndeplinirea principiului ENTSOG de solidaritate a statelor membre în contextual reducerii dependenței de surse de gaze natural externe și totodată se va asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de amplasare a conductei”, se precizează în documentul citat.
- Conducta Ghercești-Jitaru va alimenta cu gaze naturale 19 localități din Dolj și Olt
Pe lângă debitul de gaz necesar Depozitului de Înmagazinare Gaze s-a luat în calcul și un debitul necesar pentru alimentarea cu gaze naturale a următoarelor localități de pe traseul conductei: Municipiul Slatina (OT); Orașul Scornicești (OT); Orașul Balș (OT), Osica de Sus (OT); Fălcoiu (OT); Mărunței (OT); Coteana (OT); Ipotești (OT); Brebeni (OT); Milcov (OT); Valea Mare (OT); Bobicești (OT); Barza (OT); Pârșcoveni (OT); Șopârlița (OT); Brâncoveni (OT); Ghercești (DJ); Pielești (DJ); Robănești (DJ).
Totodată, prin realizarea acestei conducte se poate asigura suplimentar alimentarea cu gaze naturale a unui număr de aproximativ 146.587 locuitori, 259 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 150 de agenți economici și diverși consumatori industriali.
Primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu, a anunțat că reprezentanţii firmei care realizează conducta Ghercești-Jitaru au fost deja pe traseul din localitatea sa, iar calendarul este unul optimist.
„Prin realizarea conductei Ghercești-Jitaru comuna Brâncoveni va fi beneficiarul furnizärii de gaze. S-a luat în calcul şi debitul necesar pentru alimentarea cu gaze naturale a 19 localităţi din judetele Dolj și Olt , de pe traseul conductei, inclusiv comuna Brâncoveni, conducta care va trece prin partea de sud a satului Văleni. Reprezentanţii firmei care execută lucrarea au fost pe teren, sunt în proces de despăgubire a proprietarilor terenurilor de pe traseu. Din ce am înţeles, s-a început lucrarea dinspre Gherceşti, iar în 2026 ar urma să ajungă la Brâncoveni. Este o chestiune nemaipomenită pentru noi, pentru că altfel ar fi fost foarte dificil să ne racordăm la gaze”, a declarat Cheroiu.