Autorităţile din Redea aşteaptă bani pentru apă şi canalizare

Finanţarea investiţiei privind introducerea reţelelor de apă şi canalizare se lasă aşteptată, în ciuda eforturilor autorităţilor.

Locuitorii din Redea au simţit criza, după ce majoritatea şi-au pierdut locurile de muncă deţinute la instituţii din Caracal. De aceea, tot mai mulţi săteni îşi arendează terenurile. Investiţiile în infrastructura comunei s-au oprit la porţile Uniunii Europene, în bugetul căreia nu sunt suficiente fonduri pentru realizarea reţelelor de apă şi canalizare în localitatea olteană. Autorităţile insistă pentru finanţarea proiectelor ce vizează investiţii în modernizarea comunei.

„Am dorit să redau rezenilor ce este al rezenilor”

Primarul Dan Bălă conduce destinele localităţii Redea din anul 2000, şi crede, la fel ca şi mulţi dintre locuitori, că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru modernizarea comunei şi bunăstarea populaţiei.

 

„Din primul mandat, am dorit ca în această comună frumoasă să redau rezenilor ce este al rezenilor. Adică să avem un sediu de primărie, la care fiecare cetăţean să vină sau să plece cu zâmbetul pe buze. În al doilea rând, am dorit să pun în funcţiune şcolile, pentru că învăţământul este prioritar, şcolile sunt dotate cu încălzire termică, cu grupuri sanitare moderne. Apoi am dorit să redăm cetăţenilor accesul către locuinţe, prin modernizarea drumurilor comunale”, ne-a declarat edilul.

 

În opinia sa, „O mare realizarea este betonarea drumului care face legătura între satul Redişoara şi comuna Redea. Am reuşit modernizarea şi dotarea celor trei cămine culturale, avem câte unul în fiecare sat”.

Proiectele pentru realizarea reţelelor de apă şi canalizare aşteaptă finanţare

Redea este o comună modernă, în care se fac mici investiţii tot timpul, însă prioritate pentru administraţia locală a fost şi rămâne investiţia ce vizează introducerea reţelelor de apă şi canalizare.


„În 2007, pe SAPARD am avut un proiect eligibil, dar nefinanţat, privind realizarea reţelei de apă. Ulterior am depus proiectul pe Măsura 322, cu componentele: asfaltare în comuna Redea, drumuri interioare în satele Redişoara şi Valea Soarelui, construirea unei case de bătrâni, dotarea unui cămin cultural cu costume naţionale şi achiziţionarea a două microbuze, care să circule tur-retur la Caracal. Proiectul este eligibil, cu 59 de puncte, aşteptăm finanţarea de 2,5 milioane euro. Avem depus pe mediu un proiect pentru realizarea canalizării, aşteptăm selectarea proiectelor şi sperăm să fie eligibil, cu finanţare în valoare de aproximativ un milion de euro”,
a spus primarul.


Cei patru ani de aşteptare şi respingeri nu i-au descurajat pe edili, aceştia înţelegând faptul că locuitorii merită un minim de confort.

 

„Cred şi sper că din aceste proiecte, până în 2013, când Uniunea Europeană impune ca în mediul rural să existe o minimă infrastructură, proiectele ce vizeză apa şi canalizarea să fie implementate în proporţie de 90%”, a mai spus Bălă.

Solicitare de fonduri de la Guvern, pentru drumuri

Proiectele administraţiei locale nu s-au oprit doar la realizarea investiţiilor prioritare, ci au vizat şi alte obiective la fel de importante în dezvoltarea localităţii.

 

„Pe Măsura 125 am mai depus un proiect ce vizează asfaltarea drumurilor de exploatare agricolă, care este eligibil, cu finanţare. Drumurile vor face legătura între localitate şi terenurile agricole. Am mai depus un proiect pe hotărârea de guvern «10.000 de kilometri», pentru asfaltarea drumurilor interioare din cele trei sate ale comunei, pe o distanţă de 11 km”, a precizat primarul.


Din bugetul local, primarul speră că va reuşi în acest an igienizarea şcolilor, reparaţii la clădirea primăriei şi alte instituţii, precum şi terminarea lucrărilor de modernizare a centrelor din cele trei sate, amenajate cu borduri, bănci şi straturi de flori. De asemenea, localnicii dispun de două puncte farmaceutice, unul uman şi unul veterinar, precum şi de un birou de avocatură, şi urmează unul de proiectare.

Candidatura lui Bălă în 2012, incertă

Aflat la al treilea mandat, primarul Bălă se simte obosit şi vrea să se gândească mai mult la sănătatea sa, aşa că se mai gândeşte dacă va mai candida la următorul tur electoral.

 

„Ceea ce le-am promis rezenilor, am realizat. La un moment dat, datorită stării de sănătate şi a oboselii, m-am gândit să nu mai candidez. Dar mai am timp să mă gândesc. Dacă nu voi mai candida în 2012, voi anunţa partidul din timp, şi voi fi alături de viitorul candidat, pentru a câştiga alegerile, pentru a fi alături de cetăţeni aşa cum am fost şi eu”, a spus acesta.

Doar şapte angajaţi la primărie

O mare problemă a edilului constă în faptul că acum are mai multe responsabilităţi, deoarece mulţi dintre angajaţii Primăriei Redea au demisionat.

 

„Din 22 de angajaţi am mai rămas cu şapte, din care doi au anunţat că-şi vor da demisia, datorită salariilor foarte mici”, a mai spus primarul.


Şi rezenii au simţit acut criza, cei care munceau în Caracal au fost în mare parte disponibilizaţi. Din lipsa banilor, unii dintre localnici au renunţat la munca terenurilor agricole, din 12.000 ha, 4.000 sunt arendate.