Băiţa bebeluşului, cel puţin în primele săptămâni de după naştere, poate fi însă şi o adevărată provocare atât pentru mămicile fără experienţă, cât şi pentru cele care au mai trecut o dată prin acest adevărat ritual, o provocare care îţi pune la încercare nu doar răbdarea, ci şi emoţiile şi diferite abilităţi care ţin mai mult de instinct decât de tehnici învăţate.
Băiţa în prima săptămână - este absolut necesară?
Băiţa este o metodă excelenţă de a asigura igiena bebeluşului, însă în prima săptămâna de viaţă ea nu este absolut necesară, putând fi înlocuită cu o „curăţare” a bebeluşului din cap până-n picioare cu ajutorul unui prosop umezit cu apă călduţă sau al unui burete. Înainte de a începe procedeul, asigură-te că în cameră este suficient de cald şi pregăteşte dinainte prosop curat şi hăinuţele cu care urmează să îl îmbraci pe bebe. Pregăteşte un vas cu apă caldă şi aşează bebeluşul pe un prosop curat, după ce l-ai dezbrăcat. Începe cu ochii, apoi continuă cu faţă, gâtul şi mâinile, ştergând uşor fiecare parte a corpului cu prosopul muiat în apă caldă. Curată cu grijă ochii, folosind pentru fiecare dintre ei câte un tampon din bumbac (ideal este pansamentul steril). Mişcările trebuie să fie din colţul interior al ochiului (dinspre nas) spre exterior. Urechile pot fi curăţate cu beţişoare speciale, însă în niciun caz nu trebuie curăţate în interior, ci doar la exterior.
După ce ai terminat cu faţa, mâinile şi gâtul, continuă toaletă bebeluşului în partea inferioară, folosind acelaşi prosop de bumbac muiat în apă caldă. Zona genitală trebuie curăţată cu grijă după fiecare schimbare a scutecului. Poţi folosi în acest scop doar bucăţi de material din bumbac muiate în apă călduţă sau poţi folosi diferite produse din comerţ (şerveţele umede, loţiuni de curăţare etc.) care îţi vor uşura munca şi vor menţine pielea bebeluşului sănătoasă. Foloseşte produse special concepute pentru bebeluşi, dar evita-le pe cele care conţin săpun, alcool sau parfum, deoarece acestea pot produce dezechilibre la nivelul pielii. Nu uita să testezi orice produs pe o porţiune mică de piele înainte de a-l folosi pentru tot corpul. Tot din experienţă, ştiu că nu tot ceea ce este bun pentru un copil este neapărat bun pentru toţi copiii, aşa că nu sări peste această etapă a testării dacă vrei să eviţi eventuale neplăceri. După ce termini de şters întreagă suprafaţă a corpului, poţi folosi o loţiune de corp pentru bebeluşi, mai ales dacă pielea este uscată. Ai grijă să masezi bine toate porţiunile corpului, mai ales pliurile de la încheieturi. Înfăşoară-l apoi în prosop şi alintă-l în braţe, apoi îmbracă-l.
Când trebuie făcută prima băiţa?
Nu există o regulă, asta e sigur. Fetiţei mele i-am făcut băiţa acasă abia după o săptămâna şi ceva, pentru că nu îi cădea crusta de la ombilic şi toată lumea îmi spusese că până nu îi cade nu trebuie să îi fac băiţă. Pe băiat însă l-am băgat în băiţă din prima seară în care am ajuns acasă. Şi unul şi altul sunt bine, sănătoşi şi au trecut de la prima băiţa până acum (la 13, respectiv trei ani) prin tot felul de faze pro şi contra băiţă. Aşa încât, cred că prima băiţa făcută acasă ţine mult de instinctul matern şi de dispoziţia bebeluşului.
Atenţie, mă refer la prima băiţa de acasă, pentru că la maternitate, prima băiţa se face la scurt timp după naştere, de obicei, la cel puţin o oră după şi ea nu trebuie să dureze mai mult de 5 - 10 minute. Primele băiţe ale bebeluşului, făcute la maternitate, te pot speria. Îmi aduc aminte şi acum, cu o oarecare nostalgie cum bebeluşa mea mică şi drăgălaşă a început să ţipe din toată fiinţă ei când asistenta a băgat-o sub jetul de apă călduţă al unui soi de chiuvetă mai mare, special concepută în acest scop. O ţinea pe o singură mâna, iar cu cealaltă o spăla. Cert este că primele băiţe sunt mai dificile şi este foarte bine ca la ele să fii pentru început doar spectator, apoi să preiei tu controlul, dar punând întrebări şi apelând la ajutor ori de câte ori este necesar. Chiar dacă în timpul băiţei efective bebeluşul s-ar putea să plângă foarte tare, nu uita că băiţa calmează şi linişteşte organismul. Vei vedea efectele acestea imediat după ce bebeluşul este uscat şi schimbat. Băiţa nu trebuie făcută neapărat în fiecare zi, dar dacă vrei să o faci zilnic este în regulă. De două sau de trei ori pe săptămâna este suficient. Trebuie, în schimb, să ai grijă ca faţa bebeluşului să fie spălată în fiecare zi, iar zona genitală la schimbarea fiecărui scutec.
Unde spălăm bebeluşul?
În primele săptămâni băiţa bebeluşului poate fi făcută într-un lighean mai mare, din plastic, dar la fel de bine poate fi făcută şi în chiuveta de la baie, curăţată şi dezinfectată. Cu timpul, băiţa va fi mutată în cada mare, aşa cum este firesc, de altfel. Îţi recomand cu căldură să foloseşti un suport pentru băiţa, care se prinde cu ventuze de fundul ligheanului. Acoperă-l cu un prosop umed şi aşează bebeluşul pe el, astfel încât să îl poţi spăla turnând apă pe el cu un recipient din plastic. Cu timpul, odată ce bebe învaţă să stea în funduleţ, poţi renunţa la suport.
Cum decurge o băiţa de la A la Z?
În primul rând alege pentru băiţa un moment al zilei în care ştii că nu vei fi întreruptă de nimeni şi astfel încât să ai suficient timp pe care să îl petreci cu bebeluşul tău. Ai grijă că acel moment să fie între mese, astfel încât bebe să nu fie nici flamand, nici satul, nici foarte obosit. Paşii sunt următorii, cu menţiunea că nu trebuie luaţi ca nişte reguli stricte, ci adaptaţi-le la nevoile fiecărui bebeluş: ai grijă ca în cameră să fie cald şi că uşile şi ferestrele să fie închise; spală-te pe mâini, apoi pregăteşte toate obiectele de care ai nevoie în timpul băiţei şi imediat după (burete, prosoape, scutece, hăinuţe, etc.); pune mai întâi apă rece în vasul în care urmează să faci băiţa, apoi adaugă apă fierbinte până când potriveşti temperatura; temperatura apei trebuie să fie de 37 - 38 de grade Celsius. Ideal este să ai un termometru de baie pentru a o verifica, dar dacă nu ai testează apă cu cotul mai degrabă decât cu mâna; dezbracă bebeluşul şi ţine-l într-un prosop înainte de a-l bagă în băiţă, astfel încât să nu îi fie frig; spală-i ochii, urechile, faţa, gâtul şi restul corpului ghidându-te după indicaţiile de mai sus; ţine capul bebeluşului cu grijă, astfel încât să nu îi între apă în urechi şi masează-i scalpul cu mâna sau cu un prosop mic, din bumbac, pe care ai pus gel special pentru bebeluşi. Clăteşte apoi foarte bine cu apă curată.
O dată sau de două ori pe săptămâna este suficient să speli bebeluşul pe cap. În rest poţi să sări peste această parte; nu băga bebeluşul deodată în apă, ca să nu se sperie. Moaie-i întâi picioruşele, apoi udă-l treptat, până când este în apă cu totul, astfel încât apa să îi acopere umerii; foloseşte un burete moale, o bucată de material din bumbac sau mâna ta pentru a curăţa pielea bebeluşului cu un gel de duş special pentru copii; evită să freci prea tare pielea bebeluşului ca să nu o iriţi; clăteşte cu apă curată bebeluşul înainte de a-l scoate din băiţă, astfel încât să nu rămână pe piele urme de gel de duş; scoate bebeluşul din baie ţinându-l cu o mână de gât şi de cap şi cu cealaltă de funduleţ; nu lăsa niciodată bebeluşul nesupravegheat în cădiţă; înfăşoară-l într-un prosop moale, din bumbac. Este ideal dacă prosopul este în prealabil încălzit pe un calorifer; dacă bebeluşul are pielea mai uscată poţi folosi un ulei de corp sau o loţiune pentru bebeluşi; nu te lungi prea mult cu îmbrăcatul, încearcă să îl îmbraci cât de repede poţi, pentru că bebeluşii pierd foarte repede căldura din corp. Dacă vei considera necesar, îl poţi înveli imediat după băiţa cu o păturică; nu uita să îi dai un pupic pe creştet şi să îl alinţi un pic înainte să adoarmă.
Sursa: www.desprecopii.com