Barbu dă vina pe orice şi pe oricine pentru neputinţa lui. Pe criză, pe lipsa industriei din oraş, pe aşa zisele proiecte înaintate şi nefinanţate. Ori declarate eligibile, dar fără fonduri din partea ADR, cazul reabilitării Cetăţii Sucidava, rămasă în stand-by, ale cărei ruine sunt, de fapt, copia fidelă a oraşului: mizerie, praf şi sărăcie!
Altă măgarie la primărie!
Aleşii de la cârma Corabiei se bat cu pumnul în piept că oferă investitorilor facilităţi; I-auzi, ia!... terenuri şi spaţii pentru activităţi economice, facilităţi fiscale-reduceri la impozite şi taxe locale, informare-consiliere, protecţie împotriva abuzurilor (?!), forţă de muncă disponibilă calificată, racordare operativă a solicitărilor întreprinzătorilor şi transport pe Dunăre. Asta găseşti, dacă eşti investitor şi vrei să ajungi la Corabia, pe Ghidul Primăriilor. Din păcate, două vorbe, trei prostii, nivelul lui Barbu. Cea mai impresionantă dintre facilităţile pentru investitori pare a fi consilierea! Cu cât e făcută de primar, cu atât mai bine, căci demonstrează domnul primar cât de bun e dânsul cu investitorii străini de oraş! Ca şi dânsul... De credeaţi că afacerea casa de cultură şi ţeapa de 6 miliarde dată bugetului local e cea mai mare din palmaresul domnului primar, vă înşelaţi! Am păţit-o şi noi! Până când am aflat de altă afacere marca Barbu, primar de Corabia. Dat teren pe malul Dunării, moca! Aşa s-a făcut tranzacţia! Astfel i-a dat primarul Barbu bucureşteanului Catană Vasile 91.766 mp teren la malul Dunării. Cu 3 lei metrul pătrat! Aşa-i că vreţi şi voi?
Cei 91.766 mp de teren se află pe malul stâng al Dunării, în extravilanul oraşului şi au fost odată proprietatea oraşului. Ei, şi ce?! Să-l vindem! Aprobarea de vânzare, trecută prin şedinţa consiliului local, s-a făcut în grabă mare, pe finalul mandatului de primar al lui Ştefan Pârlea, care urma să parafeze prin semnătura-i de edil, contractul de vânzare-cumpărare după ce obţinea cel de-al doilea mandat. Nu a fost să fie pentru Pârlea! Afacerea dezastruoasă pentru oraş a prelut-o Barbu, cel care avea să devină, prima oară în viaţa lui şi ultima, îl asigură localnicii, primar. Cei 91.766 mp de pe malul stâng al Dunării erau izlazul comunal pe care localnicii din cartierul Daşova îl foloseau potrivit destinaţiei sale - de izlaz comunal! Oamenii sunt supăraţi că toată afacerea s-a făcut pe muteşte, fără a fi consultaţi, mai ales că, spun ei, în curând zona va fi una cu acces interzis pentru toţi. Tot ei spun că au existat mai multe solicitări de cumpărare a terenului, dar niciodată nu s-a organizat vreo dezbatere sau vreo licitaţie publică. Aceasta din urmă explicabilă din punct de vedere al preţului derizoriu, de 3 lei/mp, pe care l-a plătit bucureşteanul Vasile Catană pe teren. Cum s-a ajuns la acest preţ?! De unde atâta generozitate faţă de firma AGRONOVA din partea lui Barbu?! Doar domnul primar poate şi ar trebui să dea o explicaţie... Alta decât cea văzută de toată suflarea oraşului cu ochiul liber, scoaterea oraşului la mezat!
Dat şi adjudecat! 91.766 mp teren situat în extravilanul oraşului, la preţul vânzării pe nimic, 297.700 lei, adică 3 lei/mp pentru un obiectiv declarat în contract, cel puţin ciudat: instalaţii industriale şi servicii. Parafate de Barbu primar, în 2008, pentru prosperitatea corăbienilor. Ruşine!
Primărie, te ador!
Sunt oraşe sau comune care au primari remarcabili. Se implică în toate activităţile care ţin de puterile lor sau, cel puţin, încearcă! Corabia a ajuns un oraş fără primar sau, altfel spus, un oraş fantomă din cauza unui primar fantomă. Fantome au ajuns şi Căminul Cultural din Siliştoara, ca şi cel din Vârtop, două ruine, pline de bălării şi şerpi. Şcoala din Celei şi-a deschis uşile fără a-şi deschide porţile, căci nu există gard, iar curtea arată ca la toate şcolile: jalnic! De monumentul celui mai popular primar din oraş, Dumitru Buzdun, are grijă, cu perseverenţă, doar un câine credincios oraşului. Semn că pasiunea pentru cultură şi sport a edililor, foşti şi actuali, e precum apa: chioară! La fel şi despre baza sportivă SANSIRO, azi o ruină, ieri veritabil edificiu sportiv de unde au plecat, reuşind performanţe, mulţi corăbieni, exemplul handbalistei Cristina Vărzaru, cetăţean de onoare al oraşului. Am fi la fel de orbi dacă l-am trece cu vederea pe fostul şi actualul viceprimar, Anton Drăguinea, aşezat confortabil de aproape opt ani în biroul cu plăcuţă de viceprimar, din sediul Primăriei Corabia. Ultima achiziţie, povestesc aceleaşi voci, şcoala din Siliştoara, pe a cărei clădire s-a pus lacătul.
Dacă în cazul domnului viceprimar poţi afla bunăstarea, evident din cele declarate în declaraţia de avere, în cazul lui Barbu, dacă eşti curios, pofta-n cui! Nici urmă pe site-ul primăriei de afişare a declaraţiei de avere a primarului, singura lipsă, de altfel. Ce are de ascuns primarul Barbu?! Exemplul l-ar putea copia de la colegul vice. Anton Drăguinea nu a fost atins de criză, a trecut-o cu brio! Plus 900 milioane de lei vechi, dar buni la casa omului, depuşi la bancă în 2010! Primărie, te ador! Indiferent care-i numele şi prenumele meu de primar. Sunt, din păcate, în multe dintre localităţile noastre.