Bebeluşul stă în funduleţ - când şi cum

Când trebuie să stea un bebeluş în funduleţ? Răspunsul depinde de mulţi factori, Unii bebeluşi reuşesc să stea în poponeţ fără sprijin încă de la cinci luni, dar, de obicei, ne putem aştepta să stea sigur în funduleţ în jurul vârstei de şapte luni.

Una în primele realizări ale bebeluşului este... statul în funduleţ. Este, de fapt, primul său pas către independenţă (de care o să vă aduceţi aminte cu mult drag şi nostalgie când va fi adolescent). 

 

Când stă un bebeluş în funduleţ ? Aceasta este o întrebare foarte comună pe forumul mămicilor cu puişori. Răspunsul depinde de mulţi factori, unii bebeluşi reuşesc să stea în poponeţ fără sprijin încă de la 5 luni, dar, de obicei, ne putem aştepta să stea sigur în funduleţ în jurul vârstei de 7 luni. În jurul vârstei de 7 luni, spatele bebeluşului este destul de puternic şi mogâldeaţă reuşeşte să-şi controleze muşchii, să poată sta aşezat, cu spatele drept, fără să fie sprijinit.  Dar sunt şi copii care reuşesc doar pe la 9 luni. Nu trebuie să va neliniştiţi.
 
Cum poţi tu să-l ajuţi pe bebeluş să stea în funduleţ? Poţi să-l pui să stea într-un scaun care să-i sprijine spatele. Va putea vedea mai bine în jurul său şi îşi va dori să aibă cât mai des această nouă perspectivă asupra lumii. Sprijinit cu pernuţe, se va simţi în centrul atenţiei, va deveni curios şi va dori să exploreze.

Dacă bebeluşul este născut prematur - În cazul în care bebeluşul tău este născut prematur sau prea mic pentru vârstă lui din cauza imaturităţii neurofiziologice, unele funcţii motorii vor apărea mai târziu. Trebuie totuşi să ştii că există o capacitate foarte mare a organismului de a recupera rapid întârzierile şi mogâldeaţa ta va ajunge, cam pe la vârstă întrării în şcoală, la fel de vioi şi dispus să se aşeze pe linia de start ca şi ceilalţi copii de 6-7 ani. Cercetările au demonstrat că în creşele unde copiii nu sunt lăsaţi să se joace şi nu sunt stimulaţi spre independenţă, micuţii ating abilităţile de coordonare normale pentru anumite perioade de vârstă mult mai târziu.
 
Sursa: www.desprecopii.com