Beneficiile pentru sănătate ale păpădiei

Chiar dacă mulţi oameni cred că păpădia (Taraxacum officinale) este o buruiană fără nicio întrebuinţare, specialiştii consideră că aceasta este o plantă valoroasă care poate fi folosită atât că aliment, cât şi că medicament.

Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B, precum şi minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc. Frunzele de păpădie sunt utilizate la salate, sandwichuri şi ceaiuri, pentru a le oferi aromă.


Rădăcinile sunt folosite ca înlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. În mod tradiţional, rădăcinile şi frunzele de păpădie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Mulţi oameni tratează unele boli de rinichi, inflamaţia, afecţiunile pielii, arsurile stomacale şi diareea, cu infuzie şi ceai de păpădie.

Păpădia în medicina tradiţională chineză

În medicină tradiţională chineză, păpădia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei şi unora dintre manifestările de la nivelul sânului, cum ar fi inflamaţia sau lipsa fluxului de lapte. Planta mai este întrebuinţată pentru ameliorarea febrei, furunculelor, problemelor oculare, diabetului zaharat şi diareei.


Până în prezent, nu au existat studii ştiinţifice de bună calitate care să privească importanţa păpădiei. Rădăcinile plantei sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare, pentru probleme de ficat şi vezica biliară. Frunzele de păpădie sunt folosite că diuretic pentru a ajută organismul să elimine excesul de lichid.

Părţile utilizate

Frunzele de păpădie acţionează ca un diuretic, crescând cantitatea de urină pe care organismul o produce. Frunzele sunt folosite pentru a stimula apetitul, dar şi digestia. Florile de păpădie au proprietăţi antioxidante şi pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Unii specialişti recomandă rădăcina de păpădie pentru detoxifierea ficatului şi a vezicii biliare, păpădia având rol de adjuvant al funcţiei renale.

Utilizări medicinale şi indicaţii

În mod tradiţional, păpădia a fost folosită ca diuretic, dar şi pentru probleme medicale cum ar fi afecţiuni hepatice sau dezechilibre ale presiunii arteriale. Păpădia proaspăt culeasă sau sub formă uscată este folosită ca un stimulent al apetitului alimentar şi pentru ameliorarea unui stomac deranjat.


Rădăcina de păpădie poate acţiona ca un laxativ uşor şi este utilizată pentru a îmbunătăţi digestia. Unele cercetări preliminare sugerează că păpădia poate ajuta şi la îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi a vezicii biliare.


Studii de laborator, asupra şoarecilor, sugerează că păpădia ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea colesterolului total şi a trigliceridelor, crescând valorile colesterolului bun la şoarecii care sufereau de diabet zaharat. Nu toate studiile pe animale au avut ca rezultat un efect pozitiv al păpădiei privind controlul zahărului din sânge. Sunt necesare studii ample pentru a confirma aceste beneficii şi la oameni.

Alte utilizări

Când frunzele şi florile de păpădie sunt introduse într-o pungă de hârtie împreună cu alte fructe necoapte, acestea elimina gaz etilen care ajută la maturarea rapidă a celorlalte fructe. Din frunze şi rădăcini se poate obţine, de asemenea, un lichid alimentar natural. O loţiune cosmetică pentru piele se obţine prin distilarea frunzelor de păpădie în apă şi este utilizată pentru a curăţă pielea, fiind eficientă în îndepărtarea pistruilor.

Utilizare

Pentru copii - Adresaţi-vă medicului înainte să oferiţi unui copil suplimente care conţin păpădie, pentru ca medicul să vă poată informa care sunt dozele optime pentru cei mici. Consumul de păpădie (în orice formă) în alimente este considerat sigur chiar şi în cazul copiilor.

 

Pentru adulţi - Consultaţi medicul pentru a vă ajuta să determinaţi doză potrivită pentru dvs. Unele dozaje tradiţionale includ: Infuzie cu frunze uscate: una-două linguriţe, de trei ori pe zi. Se toarnă apă fierbinte peste frunzele uscate de păpădie, care se scufundă în apă fierbinte timp de 5-10 minute. Beţi conform indicaţiilor stabilite de medic. Decoct de rădăcină uscată: una-două linguriţe, de trei ori pe zi. Adăugaţi rădăcinile de păpădie în apă care fierbe şi lăsaţi-le la fiert timp de 5-10 minute. Se strecoară şi se bea în cantităţile indicate de medic.

Măsuri de precauţie

Utilizarea plantelor este o abordare de lungă durată în scopul de a întări organismul sau pentru tratarea unor afecţiuni. Plantele medicinale, chiar dacă sunt benefice în majoritatea cazurilor, pot conţine componente care pot declanşa reacţii adverse sau pot interacţiona în mod negativ cu alte plante, suplimente sau medicamente utilizate. Trebuie să aveţi grijă atunci când utilizaţi plantele medicinale, lucru care trebuie făcut sub ghidajul unui specialist de îngrijire a sănătăţii.


Păpădia este, în general, considerată a fi sigură pentru consum, însă unele persoane pot dezvolta o reacţie alergică la atingerea păpădiei sau chiar leziuni bucale după utilizare. Dacă sunteţi alergic la ambrosie, crizanteme, gălbenele, muşeţel, coadă şoricelului, margarete sau iod, ar trebui să evitaţi consumul de păpădie.


La unii oameni, păpădia poate provoca aciditate gastrică şi arsuri. Persoanele cu probleme renale, disfuncţii ale vezicii biliare sau calculi biliari ar trebui să solicite părerea unui specialist înainte de a începe să consume păpădie sau produse ce au la bază păpădia.


Reacţii adverse


Frunzele de păpădie acţionează ca un diuretic şi pot accelera eliminarea unor medicamente din corpul dvs. În cazul în care sunteţi trataţi în prezent cu oricare dintre următoarele medicamente, sfatul medicului specialist este absolut necesar.


Antiacide
- Păpădia poate creşte cantitatea de acid din stomac, deci antiacidele pot să nu interacţioneze cu păpădia.


Medicamente anticoagulante
- Teoretic, păpădia poate creşte riscul de sângerări, mai ales atunci când folosiţi un medicament care diluează sângele cum ar fi aspirina, coumadin sau clopidogrel (plavix).


Diuretice (pastile de apă)
- Păpădia poate acţiona ca diuretic, crescând cantitatea de urină pentru a ajută organismul să elimine surplusul de lichid. Dacă utilizaţi diuretice eliberate cu prescripţie medicală sau alte plante care pot acţiona la rândul lor ca şi diuretic, există un risc de a suferi un dezechilibru electrolitic.


Litiu
- Studiile pe animale sugerează că păpădia poate accentua efectele secundare ale utilizării litiului.


Ciproflaxin
- O specie de păpădie, Taraxacum mongolicum, numită de asemenea, păpădia chineză, poate reduce absorbţia de ciproflaxin, antibiotic, din tractul digestiv. Cercetătorii nu au stabilit încă, dacă orice specie de păpădie are aceeaşi interacţiune cu acest medicament.

 

Medicamente pentru tratarea diabetului zaharat - Teoretic, păpădia poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Dacă luaţi însă medicamente împotriva diabetului zaharat, păpădia poate creşte de fapt, nivelul de zahăr din sânge.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro