Citeşte totul despre bunele maniere pe stradă, pe care toţi oamenii civilizaţi ar trebui să le cunoască şi să le aplice!
Atunci când mergi pe stradă şi ajungi faţă în faţă cu cineva, trebuie să ocoleşti persoană respectivă pe partea dreapta.
Dacă este acompaniat de o doamna, bărbatul trebuie întotdeauna să îi ofere braţul dacă s-a lăsat seară, pentru a o proteja. În prezenţa a două doamne, el le va oferi braţele amândurora. Pentru o femeie, însă, nu este acceptabil niciodată să fie încadrată de doi bărbaţi, pe care să îi ţină de braţ.
Când mergi pe stradă cu un grup de oameni şi te afli în partea stânga, trebuie să te deplasezi în dreapta, atunci când este cazul, pentru a le permite altor oameni să treacă pe lângă voi. Odată ce persoanele au trecut, poţi să îţi reiei locul. Bărbatul ar trebui să meargă întotdeauna pe partea cu marginea trotuarului, pentru a proteja doamna/doamnele de maşinile care trec în viteză, prin bălţi, şi stropesc trecătorii.
Nu este civilizat că o persoană să se oprească brusc, în mijlocul trotuarului (deşi se întâmplă adesea, fiind cu atât mai iritant în zone aglomerate). Dacă trebuie să te întorci, deplasează-te pe partea dreapta a trotuarului şi aşteaptă să se elibereze, astfel încât să nu te loveşti de oameni şi să încurci circulaţia.
În cazul în care poartă o rochie sau o fustă lungă, atunci când traversează, o doamnă trebuie să o ridice uşor, până la nivelul gleznei, cu o singură mâna. O astfel de piesă vestimentară nu se ridică niciodată cu ambele mâini, acest gest fiind considerat vulgar.
Poate părea foarte intuitiv, dar foarte puţini oameni sunt de fapt atenţi la această regulă de eticheta: pe stradă nu se vorbeşte tare. Conversaţiile se poartă astfel încât să îi deranjeze pe cei din jur. Bineînţeles, este exclusă ascultarea muzicii pe telefon sau la căşti cu volumul dat atât de tare, încât ceilalţi să se vadă nevoiţi să asculte şi ei.
Este considerată o necuviinţa să strigi numele cuiva în public, în afară cazului în care este vorba de o urgenţă.
Dacă scrii mesaje sau e-mailuri pe telefon, fie menţii ritmul de mers constant şi eşti foarte atentă să nu intri în cineva sau să nu încurci circulaţia, fie te retragi pe partea dreapta a trotuarului până termini ce ai de făcut. Nimănui nu îi place să se intersecteze cu o persoană care stă cu ochii în telefon şi nu este atentă la circulaţie.
În nicio circumstanţă nu este acceptabil ca cineva să arunce pe stradă ceva ce nu îi mai este de folos, indiferent că este vorba despre ceva biodegradabil sau nu! Poate că toate aceste reguli de bune maniere pe stradă ţi s-au părut de bun simţ, însă, din păcate, viaţă de zi cu zi în aglomeraţia urbană ne arată că foarte puţini oameni ţin cont de ele.
Sursa: www.divahair.ro