Direcţia Silvică Olt a început campania de împăduriri în comuna Vlădila, unde, pe o suprafaţă de un hectar, au fost plantaţi 5.000 puieţi de salcâm. Terenul a fost pus la dispoziţia Direcţiei de către Consiliul Local, însă, peste cinci ani, când plantaţia va deveni pădure, terenul şi copacii se vor întoarce în patrimoniul comunei.
La acţiunea de împădurire au participat peste 300 de voluntari, localnici, elevi din comună şi din oraşul Caracal, jandarmi şi pompieri ai unităţilor din Caracal. Cu excepţia prefectului, nicio altă autoritate locală n-a fost prezentă, deşi au primit invitaţii.
Viitoarea pădure va intra în patrimoniul comunei
Terenul pe care s-au plantat puieţii a fost pus la dispoziţia Direcţiei Silvice Olt de către Consiliul Local Vlădila, însă, după ce plantaţia va deveni pădure, va intra din nou în patrimoniul localităţii.
„Plantăm un hectar de teren cu 5.000 puieţi de salcâm, care este impropriu agriculturii, pus la dispoziţie de Consiliul Local Vlădila. Noi le-am pus la dispoziţie puieţii, iar prin acţiuni de voluntariat, se plantează. În continuare noi ne vom ocupa de conducerea plantaţiei viitoare, până se va închide starea de masiv, adică până va deveni pădure. Pădurea va fi a Consiliului Local, proprietarul terenului, şi va fi folosită în regim silvic, sub contract cu Ocolul Silvic Caracal”, ne-a declarat Cătălin Matei, directorul Direcţiei Silvice Olt.
Despre acţiunea desfăşurată în comuna pe care o conduce, primarul Gheorghe Vane ne-a spus: „E o acţiune benefică comunei şi locuitorilor, mă bucur că avem atât de mulţi participanţi”.
Unii cetăţeni, participanţi la acţiunea de voluntariat, priveau în perspectivă eficienţa efortului depus: „E bună acţiunea asta, că va fi pădure, avem ce tăia”, ne-a declarat unul dintre beneficiarii ajutorului minim garantat, care presta muncă în folosul comunităţii, plantând puieţi.
Elevii din Caracal luptă pentru a câştiga un concurs de voluntariat
Alături de elevii din comună, la acţiune au participat şi elevi ai Colegiului Tehnic „Matei Basarab” din Caracal, care luptă pentru a câştiga un concurs pentru „recreare a mediului înconjurător”.
„Colegiul Tehnic Matei Basarab participă cu 24 de elevi la această acţiune de plantat puieţi de salcâm. Ne plac aceste acţiuni, am participat la împăduririle de la Dăbuleni. Anul trecut, am obţinut locul doi la concursul «Milioane de oameni, milioane de copaci», şi anul acesta dorim să luăm locul întâi”, ne-a declarat Elena Railea, directorul colegiului.
Efectul pe termen mediu şi lung al acţiunii a fost remarcat şi de localnici. „E bine că se plantează copaci, e pentru atmosferă, şi pentru apă”, ne-a spus Dumitru Ciu, localnic participant la acţiunea de împădurire.
Unii săteni nu sunt de acord cu înlocuirea islazului cu plantaţia de salcâmi
Deşi la acţiunea de împădurire au participat mulţi săteni, unii dintre ei nu au fost de acord cu această măsură luată de autorităţi, deoarece plantaţia a fost creată pe un o porţiune din islazul comunal.
„Aici, pe terenul ăsta a fost suhatul animalelor, am mai avut unul şi ni l-au luat. Nu ştiu unde o să ne paştem animalele. Din 92 de hectare de islaz, n-am mai rămas cu mare lucru, ce fac eu cu cele 70 de capre ale mele, nu mai zic de alţii care au sute de oi? I-am sesizat domnului primar, dar ne-a spus că e pământul primăriei”, s-a plâns un localnic, care participa la acţiunea de împădurire, dar care a vrut să rămână anonim deoarece are „destule probleme cu cei de la primărie”.
Acuzaţia cetăţeanului a fost demontată de edilul localităţii, dar şi de alţi localnici, care au spus că a rămas destul teren pentru islaz.
„Avem suficient islaz, aproximativ 100 de hectare pentru cele 600 de animale ale localnicilor. În altă zonă, am semănat lucernă pe zona de islaz comunal, iar aici, vedeţi, e destulă păşune”, a răspuns acuzaţiei primarul Gheorghe Vane.
Şase hectare, împădurite în acest an
Direcţia Silvică Olt desfăşoară o campanie de împădurire a terenurilor degradate sau scoase din circuitul agricol, aflate în proprietatea consiliilor locale, în cadrul căreia şase hectare de teren, câte unul în cele şase ocoale silvice din judeţ, vor fi împădurite. Parteneri ai campaniei vor fi şi Direcţia Silvică Olt, care va pune la dispoziţie puieţii, consiliile locale, care vor dona terenul, iar acţiunea de plantare va fi efectuată de voluntari. Timp de cinci ani, plantaţia va fi administrată de Direcţie, iar după ce va deveni pădure, va reveni în patrimoniul localităţii.
Prefectul şi-a amintit de adolescenţă
Singura autoritate judeţeană prezentă la acţiune a fost prefectul Leonid Moisiu, care şi-a amintit de anii de liceu, când planta puieţi în perioada de practică.
„A fost uşor, mai uşor ca la birou. Îmi amintesc de liceu, când ne duceau la plantat de pomi. N-am mai făcut demult lucrul acesta, dar mi-a făcut plăcere”, a declarat prefectul, după ce a săpat cu cazmaua groapa şi a plantat pomul.
Demnitarul nu a dorit ajutorul celor din jur, demonstrând că se pricepe să sape gropi, chit că şi-a murdărit pantofii, despre care a ţinut să precizeze: „Nu sunt de birou, au talpa mai groasă”.