Numele ştiinţific al acestei plante are origini legendare. Faimosul călcâi al lui Ahile se spune că a fost vindecat după ce pe el s-a aplicat coada şoricelului. Beneficiile ceaiului de coadă şoricelului sunt recunoscute în istoria medicinii tradiţionale. Ceaiul de coada şoricelului este tonic şi ajută la eliminarea toxinelor. În acest articol vă prezentăm câteva din beneficiile acestui ceai.
Cum se prepară ceai de coada şoricelului
Se infuzează o linguriţă de plantă uscată într-o cană de apă fierbinte timp de 10 minute. Se poate bea îndulcit cu miere, iar pentru mai multă savoare se poate adaugă o felie de lămâie.
Ceai de coada şoricelului - Beneficii
Astringent - Ceaiul de coada şoricelului are proprietăţi astringente ce ajută la tratarea secreţiilor nazale sau a lăcrimării ochilor cauzate de mucegaiuri, polen sau praf. Împotriva răcelilor, gripei şi a febrei,ceaiul de coada şoricelului favorizează transpiraţia şi duce la scăderea temperaturii. De asemenea, este util în tratarea unor infecţii uşoare.
Previne artrita reumatoidă - Circulaţia sanguină este îmbunătăţită cu ceai de coada şoricelului. El ajută la eliminarea acidului uric de la nivelul articulaţiilor şi muşchilor şi ajută la o mai bună oxigenare a corpului. Coada şoricelului este un bun diaforetic şi diuretic şi ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie şi urină. Aceste efecte duc la prevenirea apariţiei problemelor reumatice şi articulare.
Fortifică sistemul imunitar - Unul din beneficiile tradiţionale ale acestui ceai este acela de a opri apariţia răcelii. De aceea el trebuie băut încă de la apariţia primelor simptome. Este eficient în infecţiile urinare, dizenterie, inflamaţii ale cailor respiratorii, dar creşte şi rezistenţa organismului la apariţia altor boli. Cercetările au arătat că această plantă conţine substanţe amare care stimulează sistemul imunitar. În plus, conţine uleiuri esenţiale care acţionează ca agenţi antimicrobieni.
Decongestionant - Are ca efect calmarea tusei, reduce formarea de secreţii şi ajută la tratarea infecţiilor de la nivelul tractului respirator superior.
Previne indigestia - Ceaiul de coada şoricelului îmbunătăţeşte digestia şi ajută la absorbţia nutrienţilor din alimente. Previne flatulenţa şi îmbunătăţeşte apetitul.
Previne hemoragiile - Poate contracta vasele de sânge, prevenind hemoragiile sau reducând sângerările. Cu ajutorul acestei proprietăţi pot fi controlate menstruaţiile abundente sau sângerările intestinale, sângerările urinare.
Reglează tensiunea arterială - Tensiunea arterială ridicată poate fi, de asemenea, reglată cu ajutorul acestui ceai. Ceaiul de coada şoricelului are rezultate pozitive şi pentru bolile cardiovasculare.
Alte beneficii ale ceaiului de coadă şoricelului: ceaiul de coada şoricelului ajută la combaterea crampelor stomacale, a flatulenţei, gastritei şi enteritei; are efect sedativ, de aceea pentru un somn liniştit şi pentru relaxarea corpului după o zi încărcată este benefic să beţi acest ceai; calmează durerile menstruale; are puternice proprietăţi antiinflamatoare; calmează disconfortul cauzat de hemoroizi; fiind un diuretic diminuează efectele retenţiei de apă; calmează simptomele provocate de astm; poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul afecţiunilor hepatice; ajută la întărirea venelor slăbite. Pentru aceasta preparaţi un ceai din părţi egale de coadă şoricelului şi gălbenele sau flori de păducel. Beţi trei căni din acest ceai de trei ori pe zi.
Ceai de coada şoricelului - contraindicaţii
Femeile însărcinate nu trebuie să bea ceai de coada şoricelului deoarece datorită proprietăţilor sale de relaxare a musculaturii uterului, poate duce la pierderea sarcinii. Folosirea îndelungată de concentraţii mari de coada şoricelului poate duce la apariţia de alergii. Coada şoricelului poate face pielea mai sensibilă la lumina soarelui. Dacă sunteţi bolnav sau aveţi probleme de sănătate consultaţi mai întâi un specialist.
Sursa: www.frunza-verde.ro