Ceaiul de tei tratează infecţiile urechii

Relaxant şi purificator, ceaiul de tei e recunoscut pentru proprietăţile sale contra febrei şi a stărilor gripale. Mai mult, datorită substanţelor active pe care le conţine, ceaiul de tei vă ajută să aveţi un somn liniştit şi să preveniţi afecţiunile cardiovasculare cauzate de stres.

Datorită efectului său diuretic, ceaiul de tei favorizează eliminarea retenţiei de apă din organism, creşte uşor temperatura corpului şi vă ajută să transpiraţi mai mult, scăpându-vă în acest mod de toxinele din corp. Pentru persoanele care se confruntă cu afecţiuni renale, ceaiul de tei este indicat şi pentru că are proprietatea de a trata incontinenţa urinară, prevenind formarea pietrelor la rinichi.

De folos în inflamaţia amigdalelor

Pentru răcelile însoţite de febră şi pentru prevenirea infecţiilor urechii interne, dar şi pentru calmarea tusei consumaţi tot ceai de tei. Această licoare este recomandată şi pentru ameliorarea guturaiului şi a congestiei de la nivelul tractului respirator. Pentru prepararea ceaiului aveţi nevoie de o lingură cu flori de tei la 250 ml apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de cinci-zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma una-două căni pe zi, de preferat neîndulcite. În caz de inflamaţie a amigdalelor, ceaiul de tei, amestecat cu bicarbonat de sodiu poate fi folosit pentru gargară. Atenţie: în caz de răguşeală şi dureri în gât, ceaiul de tei se bea cald şi nu fierbinte!


Scade tensiunea


Nevrozele, anxietatea, agitaţia sunt alte afecţiuni neuropsihice tratate în mod tradiţional cu tei. Cel mai bun mod de folosire a florilor de tei pentru aceste afecţiuni este tot sub formă de infuzie. De asemenea, ceaiul de tei este un leac eficient şi în caz de tensiune. Efectul este vizibil şi la nivelul arterelor inimii, fiind util în tratamentul palpitaţiilor. Se vor consuma două căni cu ceai de tei pe zi. Pentru ochi iritaţi, obosiţi şi încercănaţi, folosiţi comprese puse pe ochi, timp de circa 10-15 minute, cu infuzie de tei.


Moduri de preparare - Ceaiuri
- se prepară dintr-o lingură cu flori adăugată la 250 ml apă clocotită. Se acoperă ibricul timp de cinci-zece minute, iar apoi ceaiul este strecurat.

 

Infuzii - se prepară prin adăugarea a 25 g flori la 250 ml apă clocotită şi 5 g bicarbonat de sodiu. Pentru infuzia cu rol sedativ se adaugă 20 g flori la un litru de apă fierbinte. Se consumă o cană după masa de seară şi una înainte de culcare.

 

Atenţie! Dacă infuzia de tei este uşoară, are un efect sedativ. Însă, dacă infuzia este concentrată, are acelaşi efect energizant, precum al unei cafele. Infuzia este prea concentrată atunci când planta este lăsată în apa clocotită mai mult timp.


Băi
- se prepară din 500 g plantă la trei litri de apă. Baia trebuie să dureze maximum 15-20 de minute, la o temperatură de 37 de grade Celsius.


Macerate
- se obţin din trei linguri cu flori de tei care se lasă într-un vas cu 250 ml apă rece timp de opt-zece ore, după care se pun la foc până când se fierb uşor. Apoi se filtrează amestecul şi se lasă să se răcească, după care se mixează cu miere de albine. Se consumă seara, înainte de culcare, într-o cană cu ceai de tei.


Comprese
- din infuzie de flori de tei amestecate cu albăstrele se fac comprese, care se păstrează pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute înainte de culcare, pentru a reduce cearcănele.


Măşti
- florile de tei au proprietăţi nutritive şi tonice pentru tenul lipsit de strălucire. Acest tratament se face din patru linguri cu infuzie de flori de tei, o lingură cu lapte praf şi una cu tărâţe de grâu. Se amestecă până se formează o pastă, care se ţine pe faţă 10-15 minute. Apoi se clăteşte tenul cu infuzie de tei.


Sursa: www.taifasuri.ro