Stațiile de epurare din municipiile Slatina și Caracal și din orașele Scornicești, Drăgănești-Olt și Piatra Olt au parcuri fotovoltaice care vor asigura 90-95% din consumul de energie electrică, datorită unui proiect derulat de CAO şi finanţat cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presă remis joi, Compania de Apă Olt a finalizat proiectului cu finanțare europeană nerambursabilă „Centrale fotovoltaice ( panouri solare) în vederea producerii 0.673 MW energie electrică la SC Compania de Apă Olt SA,”, în valoare de 5.872.932,84 lei.
Obiectivul general al acestui proiect îl reprezintă îmbunătățirea eficienţei energetice prin producerea energiei electrice regenerabile în scopul asigurării consumului propriu.
Astfel, au fost montate 5 parcuri fotovoltaice cu putere instalată de 673 KWp la Stațiile de Epurare din Slatina, Caracal, Scornicești, Drăgănești-Olt și Piatra- Olt.
Potrivit directorului CAO,L Cătălin Uşurelu, acestea vor asigura 90-95% din consumul de energie electrică din Stațiile de Epurare din Caracal, Scornicești, Drăgănești-Olt și Piatra Olt și 50% din consumul de energie electrică din Stația de Epurare Slatina.
„Am finalizat acest proiect și putem spune că am rezolvat problema consumului mare de energie, deoarece stațiile de epurare sunt cei mai mari consumatori de energie electrică. Scopul nostru este să fim independenți energetic și implementarea acestui proiect este un pas important în realizarea acestui obiectiv. Avem experiență în producerea de energie verde, având în vedere că, de 12 ani, asigurăm încălzirea clădirii administrative de la Stația de Epurare Slatina, dar și o parte din consumul de energie electrică, cu biogazul pe care îl producem. Scopul nostru este să protejăm mediul înconjurător, dar și comunitățile din care facem parte", a declarat Cătălin Uşurelu.
Stația de Epurare Slatina a fost reabilitată și modernizată, cu fonduri europene, în 2012, iar în urma procesului tehnologic de epurare al apelor uzate și prin producerea nămolului, se produce biogaz care este utilizat pentru încălzirea clădirii administrative din stație, în sezonul rece, dar și pentru producerea energiei electrice utilizată pentru funcționarea stației.