Chirurgul plastician Florin Popa spune că n-ar renunţa niciodată la ce înseamnă traumatologie, patologie tumorală sau arsuri pentru a face doar estetică, o ramură foarte bănoasă a chirurgiei plastice.
De ce Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi nu o unitate medicală din Craiova?
În momentul în care am dat rezidenţiatul, asta se întâmpla acum vreo 11-12 ani, am ales să concurez pentru post, nu loc. La rezidenţiat se scot locuri de pregătire într-o specialitate şi posturi cu pregătire în specialitatea respectivă, după care mergi la spitalul la care eşti desemnat. Când eu am dat rezidenţiatul, erau două posturi de chirurgie plastică, la Bistriţa şi la Slatina. Fiind craiovean, am ales Slatina, în primul rând pentru distanţa mică faţă de casă. A fost un moment de cumpănă, am terminat liceul cu profil matematică-informatică intensiv germană şi îmi pregătisem actele să plec în Germania, avusesem deja interviul online, urma să plec. Când s-au afişat locurile şi posturile pentru rezindenţiat, mi-a sărit în ochi acest post la Slatina şi am zis că ar fi păcat să nu încerc. Dacă nu luam acest post, rămâneam acasă un an de zile, de asta spun că a fost şi un moment de cumpănă.
Cum era secţia când aţi venit la Slatina, colectiv, apartură? Şi cum este acum?
Secţia era fomată din trei medici, domnul doctor Corbea, doamna doctor Licsandru şi domnul doctor Ştefănescu, care venise în urmă cu vreo doi ani. Din punct de vedere al personalului, am găsit unul foarte bine pregătit, nişte medici, care din punctul meu de vedere, erau foarte bine pregătiţi, cu un bagaj de cunoştinţe larg. În schimb, erau mici lacune pe partea de dotare. Ne lipsea, sau cel puţin mie îmi lipseau anumite lucruri cu care eram învăţat să le am la Craiova, motorul chirurgical, între timp avem chiar două. Avem şi o trusă de osteosinteză de mână, adică deja tot ceea ce ne trebuie pentru a evalua şi a trata corect şi corespunzător toate traumatismele ce implică fracturi ale mâinii. Microscopul doar ce ajunsese când am venit eu. Orice interveţie chirurgicală de reconstrucţie a nervilor periferici nu se face decât cu ajutorul acestui microscop operator. A fost achiziţionat de către CJ Olt, cu o valoare de vreo 120.000 de euro, de ultimă generaţie la momentul respectiv, pe care îl folosim şi actualmente şi este unul de mare performanţă.
Care este sfera intervenţiilor de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă ce se efectuează în Spitalul Slatina?
În spital, abordăm o sferă largă, nu doar traumatisme. O parte importantă se referă la arsuri, cele care nu se încadrează a fi trimise în centrele de mari arşi, şi eu spun că le tratăm cu brio. Tot ce înseamnă traumatologia membrului superior, şi aici vorbim despre oasele mâinii, nervii periferici ai membrului superior, arterele antebraţului, toate tendoanele de la nivelul membrului superior, cât şi tendoanele de la nivelul membrului inferior. Apoi vorbim despre pacienţii cronici, cei mai mulţi sunt cu patologie tumorală cutanată, cancerul de piele. După cum bine se ştie, cancerul de piele apare preponderent la pacienţii din mediul rural, care se expun foarte mult la ultraviolete. Există o sferă de neoplasme cutanate destul de largă şi o incidenţă mare la nivelul judeţului Olt. În perioada de pregătire, în cei cinci ani petrecuţi la Craiova, în mare parte, nu am văzut atât de multă patologie tumorală cât este în judeţul Olt. Vorbim de carcinoamele bazo şi spinocelulare şi de melanomul malign. De obicei, pacienţii, în momentul în care observă o „bubiţă”, îi zic eu între ghilimele, la nivelul feţei, aleg să se trateze singuri, îşi mai dau cu o cremă, se mai duc la medicul de familie care le mai recomandă câte un antibiotoic când se infectează, nicidecum nu ajung la medicul specialist când ar trebui, atunci când terapia chirurgicală ar fi una simplă. Aici este o colaborare destul de importantă între dermatolog şi plastician, medicul dermatolog pune acest diagnostic, iar medicul plastician tratează. Nu contează, din punctul meu de vedere, la care ajunge prima dată, important este să vină la medicul specialist. Din nefericire, am avut pacienţi cu vârste sub 30 de ani, cu melanom malign, după cum ştim este cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu rată de supravieţuire destul de scăzută, undeva la cinci ani. Din ce am putut observa, incidenţa cazurilor de melanom malign la pacienţi tineri este în creştere şi tocmai de aceea recomandarea este să vină la mediul specialist pentru a fi evaluaţi corespunzător.
Cum a fost afectată patologia pe care o trataţi de pandemia COVID?
Cel mai important aspect este că s-au sistat internările pentru pacienţii cronici o perioadă destul de lungă. Acum suntem într-un oarece impas deoarece adresabilitatea este una crescută. Patologia tumorală, cea care, de obicei, se prezenta în serviciul ambulatoriu, a explodat. Cazurile sunt din ce în ce mai grave, excizia şi reconstrucţia sunt făcute foarte dificil pentru că rămân defecte cutanate destul de mari.
V-aţi vaccinat?
Da, normal!
Aţi avut reacţii adverse?
Nu, doar o uşoară durere locală. Şi le rocomand tuturor să se vaccineze pentru că este primul pas spre normalitate, cred eu.
De ce aţi ales să lucraţi într-un spital de stat şi nu faceţi doar estetică?
Este întrebarea, probabil, cel mai des adresată medicului plastician. Adevărata chirurgie plastică este cea pe care o practici în spital, traumatologia, patologia tumorală, arsurile. Chirurgia estetică este o ramură a chirurgiei plastice, care se ocupă cu înfrumuseţarea. În schimb, din punctul meu de vedere, nu îţi aduce atât de multe satisfacţii morale pe cât îşi aduce chirurgia plastică. Este adevărat, estetica are foarte multe beneficii financiare. Însă, eu cred că se pot îmbina cele două destul de plăcut. Noi, plasticienii, putem desfăşura activităţi de chirurgie estetică, în mediul privat, oricând.
Dumneavoastră faceţi şi intervenţii estetice?
Eu spun că uşor, uşor, dezvoltăm această ramură şi la nivelul oraşului Slatina. Actualmente, lucrez la o clinică din oraş, unde fac toată plaja de chirurgie estetică, mai puţin intervenţiile majore, gen implanturi mamare, abdominoplastii, lifting facial sau blefaroplastii, pentru care încă nu avem segmentul de mediu privat atât de bine dezvolat încât să ne ofere o sală de operaţii cu tot ceea ce este necesat pentru efectuarea acestor intervenţii.
Nu la Slatina, dar la Craiova, chirurgul Florin Popa face şi astfel de intervenţii.
Da, este adevărat. Fac mărire, micşorare sau ridicare de sâni, abdominoplastie, lipoaspiraţie, tot ce înseamnă chirurgie estetică.
Pacientele dumneavoastră sunt întotdeauna femei cu foarte mulţi bani?
Întotdeauna, femeile au mult mai multă grijă de ele decât bărbaţii. Iar unele aleg să economisească bani pentru a beneficia de aceste intervenţii. Am avut surpriza să am paciente de peste 60 de ani, să le spunem limitate financiar, care s-au adresat pentru diverse intervenţii estetice. Cu siguranţă, au făcut anumite eforturi financiare ca să-şi permită aceste intervenţii. Deci, nu, pacientele mele nu sunt neapărat femei cu foarte mulţi bani.